of 59179 LinkedIn

‘VNG Congres kan soberder’

Het college van Houten is het met de lokale SGP-fractie eens over versobering van het jaarlijkse VNG Congres. De partij wilde van het college weten hoe het aankijkt tegen het ‘uitbundige karakter’ van het VNG Congres en vroeg of de gemeente gaat aandringen op lagere kosten.

Het college van Houten is het met de lokale SGP-fractie eens over versobering van het jaarlijkse VNG Congres. De partij wilde van het college weten hoe het aankijkt tegen het ‘uitbundige karakter’ van het VNG Congres en vroeg of de gemeente gaat aandringen op lagere kosten.

‘Congres van één dag beter’

Het college vindt net als de SGP dat de organisatie van het congres soberder kan. ‘Een congres van één dag, bestaande uit een algemene ledenvergadering, inhoudelijke workshops en een avondprogramma gericht op netwerken, zou voorzien in onze behoefte’, schrijft het college in de beantwoording. Na een jubileumeditie in 2012 zijn er door VNG al maatregelen genomen om de organisatie te versoberen. Er werden minder deelcongressen en excursies gehouden en de bestuurders kregen ook geen warme lunch in een aparte ruimte meer aangeboden. De kosten (688 exclusief avondprogramma) zijn momenteel iets meer dan honderd euro lager dan voor 2012.


Geen draagvlak voor versobering

Houten zegt dat het versobering ‘in de wandelgangen’ wel eens onder de aandacht heeft gebracht, maar denkt niet dat er veel draagvlak is bij andere gemeenten voor verdere versobering van het congres. De SGP wilde ook weten in hoeverre het passend is dat de top van bestuurlijk Nederland gesubsidieerd luistert naar een popconcert van de Zeeuwse band BLØF. Het college vond dit begrijpelijk, gezien dit bijdraagt aan de promotie van Zeeland.

De SGP citeerde in de schriftelijke vragen ook nog een couplet van het BLØF-nummer Aan De Kust dat over mosselfeesten gaat en vroeg of hiermee misschien het ‘uitbundige karakter’ van het VNG-congres wordt bedoeld. Het college van Houten stelde in de beantwoording niet te weten waar de band met de tekst op doelt.    

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
De totale kosten zouden 3 miljoen bedragen...... het zou de bestuurders, raadsleden, wethouders en burgermeesters sieren om een business case opstellen van hun bezoek aan dit feestje. En hierna een cursus op eigen kosten: hoe leg ik dit de burgers uit....
Door Gerrit op
@ Roel: Volgend jaar is het goedkoper voor Beek: congres in Maastricht. Kunnen de deelnemers uit jouw gemeente thuis lunchen, dineren en slapen.

@Jan en Arjan: goede suggestie: vergaderen via internet. VNG is een vereniging. Uit jullie suggestie kunnen alle verenigingen, ook politieke partijen, gemeenteraden, provinciale staten en Tweede en Eerste Kamer nog iets opsteken. Scheelt een heleboel huisvestings-, vergader- en reiskosten.
Door Jan op
@Arjan. Ik zou niet weten waarom niet. Er is steeds één spreker en van elke gemeente kijken er burgemeesters en wethouders toe. Als er gestemd moet worden brengt iedere gemeente digitaal zijn stem uit. Reacties gaan ook via internet. Onderschat de mogelijkheden van internet niet. Verder is het een kwestie van goed organiseren.
Door Arjan op
@Jan Ja hoor, 388 gemeenten kunnen prima via internet vergaderen ...
Door Jan op
In deze tijd kan er best via internet vergaderd worden, ieder vanuit zijn eigen gemeentehuis of eventueel thuis.
Door Roel Hoogeboom (Raadslid) op
Reeds enkele jaren geleden heeft de fractie Senioren Belang Beek geconstateerd dat het VNG-conges uitbundig werd "gevierd". Vanaf 2017 heeft ook het College hierin het "licht" gezien en wordt enkel nog op regionaal niveau aan informatievoorziening en netwerken gedaan. De kosten welke daarmee gepaard gingen kun je als serieus raadslid niet meer aan de burger uitleggen.
Door Arjan op
@Henk Met alle respect: dan kunnen de vragen helemaal niet door de beugel. Je bent gewoon tegen het VNG-congres. Dat mag, maar ga dan niet vragen om versobering maar om afschaffing.

Overigens: voor velen is het wel een nuttig en leerzaam congres en naar verhouding kost het niet veel geld (mede dankzij de sponsoren). En inderdaad, er treedt een band op dat andere muziek produceert dan Bach, maar smaken en overtuigingen verschillen. Ook zijn alle gemeenten niet in het westen gelegen. Mogen die ook een keer een VNG-congres organiseren?

Kortom; toch een beetje vakantietijd, door vragen in het nieuws komen. Wat mij betreft SGP onwaardig.
Door Henk op
@arjan. Wel onderzocht maar er is niets veranderd bij het vng congres. Nog erger: dure locaties op afstand(zeeland) met hele dure overnachtingen erbij.
En al die congres hangers maar lekker wandelen En eten aan zee. En dat op kosten van de samenleving

Het vng congres moet worden afgeschaft. Een onzin uitje
Door Arjan op
Het aantal vragen van de SGP-fractie in Houten kan soberder.
Oude kwestie, is al lang besproken en onderzocht. SGP: een beetje onderzoek voordat een dure vraag wordt gesteld is nooit weg: https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-orga …
Door Stuyverberg (bestuurder) op
Bericht is wat inhoudt betreft tien jaar oud. En het maakt niet, het was gezellig.