of 64621 LinkedIn

Vlissingse oud-wethouder declareerde onterecht

Jacques Damen (VVD), wethouder van Vlissingen, verklaarde onjuist en had geen toestemming om zijn woonlasten te declareren.
7 reacties

Oud-wethouder Jacques Damen (VVD) heeft van de gemeente Vlissingen nooit toestemming gekregen om zijn pensionkosten te blijven declareren na zijn verhuizing naar de Zeeuwse stad. Dat staat in een document van de gemeentesecretaris van Vlissingen.

Onjuist verklaren

Damen, die in 2011 werd aangesteld als wethouder financiën, woonde destijds in het Utrechtse Leersum. Voor zijn tijdelijke woonruimte in Vlissingen kreeg hij 90 procent van deze pensionkosten vergoed. Maar nadat Damen zich op 1 mei had ingeschreven in de gemeente, verviel de grond voor deze vergoeding. Door zijn verhuizing niet te melden en onjuist te verklaren dat hij zijn huis in Leersum zou aanhouden, liepen zijn vergoedingen onterecht door.


10 duizend euro
Damen beweerde dat een medewerker van de salarisadministratie hem toestemming had gegeven om de pensionkostenvergoeding ondanks zijn verhuizing te continueren. Dat bleek niet zo te zijn. De oud-wethouder moest daarna toegeven dat hij inderdaad geen toestemming had gekregen om nog langer pensionkosten te declareren. Volgens de brief gaat het om een bedrag van 10.385 euro. Er is inmiddels een terugbetalingsregeling getroffen met de oud-wethouder.


Ongeacht de partij
Opvallend is dat de brief van de gemeentesecretaris is geschreven op verzoek van Marianne Reinders-Stijnman, partijgenoot van Damen en fractievoorzitter van de VVD. ,,Het gaat hier om integriteit van bestuurders, ongeacht de partij'', zei Reinders-Stijnman in een reactie tegen Omroep Zeeland. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen. Wij hechten aan de integriteitsregels zoals de VVD die landelijk heeft ontwikkeld. Die onderschreven wij als VVD-fractie in Vlissingen volledig.''


Onderzoek ook naar burgemeester
Een vijfkoppige raadscommissie onderzoekt momenteel de onkostenvergoedingen en declaraties van het Vlissingse college van burgemeester en wethouders in de periode 2010-2013. Het onderzoek richt zich niet alleen op oud-wethouder Damen, maar ook op burgemeester René Roep, die onterecht dubbele woonlasten en herinrichtingskosten zou hebben gedeclareerd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Criticus (Ambtenaar) op
Is het uberhaupt niet vreemd dat er regelingen zijn die kosten voor huisvesting vergoeden? Als ik ergens ver weg solliciteer, weet ik dat ik moet verhuizen. Waarom zou dat voor bestuurders en hoger managementfuncties vergoed moeten worden? Srerker nog zij verdienen (veel) meer en kunnen het zich makkelijker veroorloven om het zelf te bekostigen...
Door Guido (oprichter en leiderschapstrainer) op
Hoe kan het toch dat bestuurders te weinig door hebben dat leiderschap bij jezelf begint? Zijn ze verblind door de macht, zijn zo zo verheugd dat ze als bestuurder mogen werken? Ik weet het niet.
Ik weet wel om een goede leider te zijn, vertrouwen van groot belang is. En zoals we weten: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
Door AN DYVIE op
WEER een VVD-er!!!! HOe is het toch mogelijk!
Door Ad (interim manager) op
En zie hier, ook hier weer een bestuurder die zijn eigen oneerlijkheid op een ander wil afwentelen en een ambtenaar de schuld in de schoenen wil schuiven. Was het Roep niet die onlangs nog in BN De Stem verklaarde dat de secretaresses een fout hadden gemaakt inzake zijn onterechte declaraties, hier een wethouder die schermt met (niet gekregen) toestemming van een medewerker. Is het nog zo moeilijk om je gewoon aan de regels te houden? Als een ambtenaar zo iets willens en wetens zou doen stond hem o.g.v. van de CAR/UWO mogelijk oneervol (straf)ontslag te wachten. Sinds de bonnetjes-affaire van Peper moet toch iedere bestuurder (hebben die bij de ambtsaanvaarding niet een eed/belofte afgelegd) toch weten dat declareren alleen kan als de regels dat toelaten. En als de regels niet duidelijk zijn, niet doen! Op je 18e krijg je al te horen: 'bij twijfel niet inhalen'. De wethouder is al vertrokken. De burgemeester is zijn geloofwaardigheid en zijn respect op het gemeentehuis wel kwijt. Kan beter de eer aan zich zelf houden en opstappen, zonder dat het de in financieel zwaar weer verkerende gemeenschap Vlissingen nog meer geld gaat kosten.
Door Jan op
En wéér is het een VVD-er....
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Ben blij als de SGP straks in het college zit.
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Me dunkt dat hier sprake is van een behoorlijke fraude. En gezien de functie ook nog eens een fraude door een persoon die daar meer dan anderen boven zou moeten staan, een voorbeeldfunctie zou moeten hebben.

Het zou me dan ook een goede zaak lijken dat er van deze fraude aangifte wordt gedaan, en dat er ter zake tot vervolging wordt overgegaan.

Maar het mantel-der-liefde-gehalte en het ons-kent-ons-gehalte in de Nederlandse politiek is groot. Te groot. Dus ook hier zullen we niets meer over horen.