of 63623 LinkedIn

Vlissingen ontstemd over gang van zaken rondom kazerne

Wethouder Vader van Vlissingen wil niet veel vooruitlopen op de definitieve beslissing, maar zegt wel: ‘stel dat de geruchten waar worden, dan is de teleurstelling in Zeeland groot. Ik hoop dat de ministerraad een verstandig besluit neemt. Alles en iedereen is gebaat bij helderheid over deze zaak. Er moet nu worden doorgepakt. Vlissingen is er klaar voor.’
Reageer

Wethouder Albert Vader van de gemeente Vlissingen is zeer ontstemd over de gang van zaken rond de afgeblazen komst van een marinierskazerne. Bronnen in Den Haag melden dat de kazerne niet naar Vlissingen zou komen.

Nog geen besluit

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de verhuizing van het Korps Mariniers naar een nog te bouwen kazerne in het Zeeuwse Vlissingen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie, VVD) zei vrijdag na afloop van de ministerraad eind maart duidelijkheid te willen geven over de kwestie.

 

Hevige weerstand

Donderdag meldden ingewijden dat de verhuizing van de baan was, mede vanwege hevige weerstand binnen het korps tegen de verhuizing. Visser zegt zorgen te hebben over de 'continuïteit van het Korps Mariniers', en noemt de voorgenomen verhuizing een dilemma. Ze wil volgende week in gesprek met de gemeente Vlissingen en het provinciebestuur.


Geruchten
Vader wil niet veel vooruitlopen op de definitieve beslissing, maar zei eerder dat hij hoopt dat er een verstandig besluit genomen wordt. ‘Stel dat de geruchten waar worden, dan is de teleurstelling in Zeeland groot.'

Compensatie
Al sinds 2012 is Defensie bezig met de verhuizing van de ongeveer 1800 mariniers naar Vlissingen. Daar zou een nieuwe kazerne worden gebouwd, maar er is veel weerstand bij de zeesoldaten. Het Korps Mariniers heeft onder meer door de verhuizing te maken met leegloop. Visser heeft haar plan vorige week vrijdag voorgesteld in de ministerraad, maar toen werd uiteindelijk besloten dat Defensie eerst moet kijken naar compensatie voor Zeeland voor het besluit officieel naar buiten wordt gebracht.

Leegloop
Ook in de Tweede Kamer wordt door een aantal partijen al langer getwijfeld aan de verhuizing. Regeringspartij D66 is er zeer kritisch over, terwijl GroenLinks en PVV de verhuizing willen schrappen. Kamerleden maken zich grote zorgen over het aantal mariniers dat het korps verlaat. Veel mariniers zien het niet zitten om Utrecht voor Zeeland te verruilen. Ook is er ontevredenheid over de faciliteiten van de nieuw te bouwen Michiel de Ruyterkazerne. Vorig jaar juni zei Visser nog niet van plan te zijn de verhuizing te stoppen. Het ongedaan maken van de verhuizing zou tientallen miljoenen gaan kosten, waarschuwde Defensie toen.

De gemeente Vlissingen, het waterschap en de provincie Zeeland stuurden het kabinet woensdag nog een brief waarin zij vroegen om de komst van de mariniers opnieuw te bevestigen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.