of 64231 LinkedIn

Vijf gemeenten pakken overlastgevende asielzoekers aan

De vijf gemeenten hebben allemaal een asielzoekerscentrum binnen hun grenzen of in de directe omgeving. In die azc's wonen voor een deel jonge mannen die waarschijnlijk geen asiel in Nederland zullen krijgen, omdat ze uit zogenoemde veilige landen komen, met name in Noord-Afrika. Het is maar een kleine groep asielzoekers, maar de Inspectie Justitie en Veiligheid waarschuwde eerder al dat de gewone azc's niet in staat zijn om deze groep aan te pakken en noemde de situatie ‘zorgwekkend’.
7 reacties

Nijmegen gaat samen met vier andere gemeenten de overlast aanpakken die met name jonge asielzoekers in de regio veroorzaken. Het gaat om inbraken, vernielingen en hinderlijk rondhangen bij winkelcentra, in het openbaar vervoer en in de openbare ruimte. In Nijmegen, Boxmeer, Sint Anthonis, Venray en Grave grijpen vier extra boa's sinds dit voorjaar zo snel en krachtig mogelijk in als er klachten zijn over de jonge overlastgevers. Daarover zijn nu de formele bestuursrechtelijke en strafrechtelijke afspraken vastgelegd.

Zorgwekkend
De vijf gemeenten hebben allemaal een asielzoekerscentrum binnen hun grenzen of in de directe omgeving. In die azc's wonen voor een deel jonge mannen die waarschijnlijk geen asiel in Nederland zullen krijgen, omdat ze uit zogenoemde veilige landen komen, met name in Noord-Afrika. Het is maar een kleine groep asielzoekers, maar de Inspectie Justitie en Veiligheid waarschuwde eerder al dat de gewone azc's niet in staat zijn om deze groep aan te pakken en noemde de situatie ‘zorgwekkend’.

Kleine groep
‘Het is een kleine groep die onze bescherming helemaal niet nodig heeft, die eigenlijk geen recht heeft om hier te zijn’, aldus demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van Justitie woensdag in Nijmegen. ‘Het is alsof je de deur openzet om asielzoekers een warm welkom te geven en vervolgens dringt zo’n groep je huis binnen en misdraagt zich.’ Broekers-Knol is daarom blij met de primeur van de vijf gemeenten en hoopt dat de samenwerking elders in het land navolging krijgt.

Ketenmariniers
De gemeentes betalen de boa's met geld uit een regeling van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Het ministerie wil niet dat het humanitaire systeem van de asielopvang in Nederland wordt bedorven door de overlastgevers, aldus de bewindsvrouw. Er bestaat inmiddels een lijst van de ergste overlastgevers en vier zogeheten ketenmariniers pakken die mensen aan samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De zwaarste gevallen worden overgeplaatst naar een azc met een streng regime. Een ketenmarinier, overigens geen marinier van Defensie, kan als ‘praktisch regisseur’ lokale problemen oplossen en fungeert als schakel tussen alle betrokken partijen, lokaal en landelijk.

Draagvlak
Volgens burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen ‘ondermijnt de kleine groep overlastgevers het draagvlak voor mensen die echt opvang nodig hebben. Ze misdragen zich behoorlijk. Samenwerking in de aanpak is noodzakelijk’. De gemeente Boxmeer noemt het ‘triest’ dat er zoveel geld en werk gestoken moet worden in de aanpak van de overlastgevers, die zich steeds verplaatsen. ‘Maar de inwoners zijn de overlast helemaal zat.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anand (adviseur) op
botsing tussen een assertieve en alles gedogende cultuur
Door Ducky (Ambtenaar) op
"Klein groepje" .... Tuurlijk. Dit verschijnsel doet zich in elk migratieland voor. Het zijn beslist geen incidenten. Het heeft te maken met cultuur.
Door Peter op
VVD en CDA hebben geen cent over voor de beveiliging. dat is wel duidelijk
Door Henk op
Zozo….. 4 boa erbij . Dat schiet lekker op.
Door Piet (Gepensioneerd) op
Mevrouw Kaag heeft onlangs een nieuwe woning gekocht in Den Haag voor 1,4 miljoen euro, met tien kamers. Daar kan een deel van de overlastgevende asielzoekers worden opgevangen. Ook de heren Pechtold, Jetten, en onze Jassias de heer Klaver hebben nog plek. En mevrouw Ploumen, zeker! Allemaal politici die verstandig omgaan met de toekomst van Nederland, op kosten van de belastingbetaler. Heerlijk andermans geld uitgeven aan schijnoplossingen voor het “helpen” van vluchtelingen overal in de wereld!!
Door Bart (Beleidsadviseur) op
Het openhouden van een asiel loketje is een op religie gelijkend verschijnsel. Asiel is een middel, een instrument, om vluchtelingen te helpen. Het middel is erger dan de kwaal. In een normale samenleving worden beleidsinstrumenten geëvalueerd. Maar dit instrument niet. Is het omwille van het instandhouden van het beeld dat de wereld van ons moet hebben? Morele superioriteit? Is het omwille van de internationale contacten van mevrouw Kaag? Is het de lobby van de asiel industrie? Het is in ieder geval nauwelijks om vluchtelingen te helpen. Stoppen ermee en andere wegen zoeken. De bevolking van Nederland is het zat. En referendum houden is een goed idee. Toch? D66? Of komt het mevrouw Kaag even niet goed uit.
Door Nico uit Loenen (voormalig rijksambtenaar) op
Ofwel, geef ze iets competitiefs te doen waar geld mee te verdienen is. De aanpak om jongeren in grote getale maar in een hok te stoppen zonder vooruitzichten, dat is vragen om problemen.

Vacatures

Van onze partners