of 60775 LinkedIn

'Vierhoek' faalde bij rellen voetbalwedstrijd

Volgens het Auditteam Voetbal en Veiligheid heeft de vierhoek Gemeente, politie, voetbalclubs en Openbaar Ministerie gefaald bij de voorbereidingen van de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente.
Reageer

Gemeente, politie, voetbalclubs en Openbaar Ministerie (OM) hebben te weinig gedaan met belangrijke informatie voorafgaand aan de wedstrijd FC Utrecht - FC Twente, die op 4 december uitmondde in rellen. Het Auditteam Voetbal en Veiligheid zegt in een rapport dat maandag is gepubliceerd, dat deze 'vierhoek' veel meer op de intuïtie had moeten vertrouwen. Volgens het auditteam hebben deze partijen onbevestigde, 'zachte' informatie ten onrechte naast zich neergelegd.

Vuurwerk 
Het is een van vele conclusies die het auditteam trekt over de aanpak van de ongeregeldheden in Utrecht. Supporters van Utrecht en Twente gingen tijdens en na de wedstrijd op de vuist. Directe aanleiding was dat vanuit het Twentevak vuurwerk naar de Utrechtaanhang werd gegooid.

 

ME te laat

Het auditteam noemt een lijst van 8 incidenten uit 2011, op basis waarvan ,,moeilijk kan worden vastgehouden'' dat er geen extra bijzonderheden waren ten aanzien van deze wedstrijd.

Verder constateert het auditteam dat de ME te laat was en dat er niet goed genoeg is gefouilleerd door personeel van zowel de Twentse als de Utrechtse voetbalclub.

 

Nieuwe hooligan

Ook wees het auditteam op een nieuw soort hooligan, waarvoor een nieuwe aanpak nodig is. 

Volgens het auditteam is de nieuwe hooligan een gelegenheidshooligan, die over het algemeen erg jong is en onbekend bij de voetbaleenheden van de politie. Vaak is dit type relschoppers al wel eerder met de politie in aanraking geweest, veelal in verband met jeugdoverlast of deelname aan een problematische jeugdgroep. Het auditteam wil dat wordt onderzocht hoe deze nieuwe generatie hooligans het best aangepakt kan worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.