Advertentie

Verzet tegen superprovincie groeit

Het draagvlak voor de samensmelting van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland tot de eerste superprovincie lijkt eerder af te nemen, dan te groeien. De Flevolandse gedeputeerde Marc Witteman adviseert zijn partijgenoot, minister Ronald Plasterk (binnenlandse zaken), in een open mail de stekker uit de plannen te trekken.

26 maart 2013

Terwijl de laatste week van de zogeheten ‘open overleg fase’ rondom de vorming van de eerste superprovincie is ingegaan, lijkt het verzet eerder toe dan af te nemen. De schijnbaar onvermoeibare ‘kruistocht’ van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) om het benodigde draagvlak voor zijn plannen te krijgen, lijkt vooralsnog geen vruchten af te werpen.

Onvoldoende draagvlak

‘Als de open overleg fase op 1 april achter de rug is, kun je volgens mij maar tot één conclusie komen. Er is in Nederland volstrekt onvoldoende draagvlak om op deze manier uitvoering te geven aan het regeerakkoord’, schrijft de Flevolandse gedeputeerde (en Plasterks partijgenoot) Marc Witteman in een open mail aan de minister. Hij erkent dat daarvoor ‘bestuurlijke moed’ nodig is. ‘Goede open mail’ twitterde de Utrechtse gedeputeerde Mariëtte Pennarts (GroenLinks) direct.

‘Identiteitsloze landsdelen’

‘Normaal gesproken zie je dat partijen in zo een periode van open overleg naar elkaar toegroeien. Je ziet het draagvlak voor plannen toenemen. Dat is, zo constateer ik, nu niet het geval’, mailt Witteman, die het tegendeel ziet gebeuren. Flevoland staat daarin ook niet alleen. ‘Afgelopen donderdag hebben we in het IPO bestuur een rondje gemaakt langs de provincies waaruit bleek dat ook daar de weerstand tegen wat men noemt de 'identiteitsloze landsdelen' groot is geworden. Ik merk ook dat de VVD collega's daarbij een aardige duit in het zakje doen. Ze zien hoe in bepaalde provincies het CDA er bij de volgende verkiezingen met de winst vandoor gaan’, aldus de Flevolandse gedeputeerde in zijn open mail. Het CDA is fel gekant tegen gemeentelijke en provinciale opschaling. Herindeling is bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014 een prominent verkiezingsthema van de christen-democraten.

Tournee

Minister Plasterk is vorige maand begonnen aan een tournee door Flevoland, Utrecht en Noord-Holland. Deze drie moeten, zo luiden de kabinetsplannen, in 2015 de eerste van de vijf te vormen superprovincies- gaan vormen. Naast bijeenkomsten met Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten van de drie provincies, waren er ook bijeenkomsten met gemeentebesturen, burgers, bedrijven en maatschappelijke instellingen van de in de drie provincies liggende gemeenten. Via social media werd en wordt veel kritiek geuit op de houding en opstelling van Plasterk tijdens deze bijeenkomsten. Hij zou niet luisteren, maar alleen zenden en de provincies als karikaturen neerzetten. Wethouder Wout Jansen uit Lelystad twitterde daarover een ludieke foto, waarop Plasterk met vingers in zijn oren zegt ‘ik hoor graag uw mening’. ‘Maar al te herkenbaar’,werd teruggetwitterd.

Geen meerwaarde

Diverse gemeenten uit de drie provincies hebben de minister inmiddels in een officiële reactie laten weten geen heil te zien in de vorming van de superprovincie. De gemeenteraad van het Noordhollandse Schagen heeft in een motie gesteld de fusie niet te steunen. De Utrechtse gemeente Woudenberg ziet geen aantoonbare meerwaarde in samenvoeging van de drie provincies. De minister heeft niet aangetoond welke problemen met de voorgenomen herindeling worden opgelost. Tevens vindt de Woudenbergse raad dat Plasterk een integrale visie moet ontwikkelen op de bestuurlijke samenwerking in Nederland, ‘voordat tot dergelijke grote operaties wordt besloten.’

Fusietempo te hoog

Daarop hebben eerder ook de provinciebesturen van Utrecht, Flevoland en Noord-Holland op aangedrongen, als ook raadsleden en burgemeester uit Utrecht. Tijdens een bijeenkomst in het Utrechtse provinciehuis medio maart, gaven veel van hen aan dat de megaprovincie te grootschalig wordt, dat meer moet worden gekeken naar de samenhang tussen terreinen als groen, economie en mobiliteit en dat het fusietempo veel te hoog ligt.

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Louis Witte / Adviseur
Door Texel bij Friesland te voegen op het kaartje krijgt de discussie ook nog een extra dimensie.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Weet U wat het mooie is aan een superprovincie? Die kun je na de volgende verkiezingen weer opknippen.Want dan is er grote behoefte aan herplaatsing van oud-politici. ook zoekt Teeven dan verder aan jobs voor inwoners met een enkelbandje...
Martin Koenen / directeur adviesbureau bestuursrecht
Uit praktijkervaring weet ik dat burgers in de provincies nu al niets in te brengen hebben. Provincies worden bestuurd door ambtenaren en niet door statenleden. Dat zal in een heringedeelde situatie alleen maar erger worden. Wellicht heeft een Gedeputeerde nu nog enige inbreng bij ambtenaren maar ook die invloed zal straks dan verdwijnen. Advies: stoppen met plannen en eerst de invloed en de macht weer terugbrengen bij de Staten!!
Jan Klopstra / Beleidsadviseur
“Het Huis van Thorbecke stamt uit 1848 en staat nog steeds. Het is wel aan een verbouwing toe. Kinderen worden groter en eisen andere ruimte in het huis op. Misschien moet je wel tot de conclusie komen dat het tijd wordt dat het oudste kind het huis verlaat. Wordt er in de hele discussie over schaalvergroting en taakverandering ook rekening gehouden met de mogelijke conclusie dat de Provincie als bestuurslaag zijn langste tijd gehad heeft?”.
Dick Wijfje / beleidsmedewerker
Er wordt in deze discussie vergeleken met NRW, maar ook daar heb je nog 2 lagen onder het Land (Kreis en gemeenten). Vraag is en blijft wat een landsdeel nu meer is dan een provincie, zowel op Europese als wereldschaal. Kunnen 3.5 mln. inwoners nou écht meer gewicht in de schaal leggen dan 2 mln? Als men zo nodig meent dat er hervormd moet worden laat men dan de provincies opheffen. De vorming van landsdelen is gefröbel.
Ernst / ambtenaar
Ik vind de discussie rond de landsdelen toch een hoge mate van "not in my backyard" hebben. Sentiment overheerst. Plassterk heef een overtuigend verhaal (als gemeenten kunnen samenwerken, waarom Provincies dan niet). Op welke manier je de publieke zaak het beste dient moet voorop staan, niet historisch sentiment. Verleg de aandachte eens naar "wat wel, in plaats van ""wat niet....
gerrie
Ronalds Canal Parade dendert door.
Siebren / Organisatieadvies | Stamboek Fries
Groningen, Drenthe en Fryslan gaat het ook niet worden. Mijn voorstel Fryslan en Noord-Holland (West- Friesland) samen. We delen de waddenzee, de wadden eilanden, het IJsselmeer. Gedeelde hoofdstad Leeuwarden-Alkmaar. We gaan eruit komen
Kaas !
@Siebren



oké, maar dan wel de Zuiderzee terug..
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Opvallend (nou eigenlijk ook weer niet) dat vooral gedeputeerden en statenleden de hakken in het zand zetten. Het pluche zit voor sommigen van deze politici kennelijk wel héél erg lekker. Plasterk heeft echter ingevolge het Regeerakkoord een doel te bereiken: is het niet linksom dan maar rechtsom!
M.J.J. van Eijle
Zo zie je maar weer: Eigen belang boven landsbelang.

De overheid geeft veel en veel te veel uit! Tot nu toe proberen ze rekening bij de burger te leggen, door privatiseringen (denk aan BTW) en belastingverhogingen. Het kan werkelijk niet gek genoeg worden! Nu de gevangenissen privatiseren!

VVD, de privatiseer partij, hebben nog steeds niet door hoe belachelijk dat is. Alles is nog nooit zo duur geweest sinds de privatisering.

Het ergste is nog dat de politiek gewoon beweert dat de overheid niet efficiënt kan besturen en de overheid accepteert dat zonder ook maar iets van een kleur te krijgen.

Plassterk niet lullen maar poetsen direct die samenvoegingen uitvoeren! Waterschappen opheffen, Kamerleden weer terug naar maximaal 75man, etc, etc en privatiseringen reguleren.

We stikken zo langzamerhand in de besturen. De lasten niet naar de burgers brengen maar zo snel mogelijk afslanken, salarissen net als bij de bejaarden met 5% of meer naar beneden voor iedereen!

Iedereen, die in de zorg, private sectoren en overheid werkt en meer dan €150.000 verdient, dat is ruim fl 300.000,=, op eigen kosten naar de gevangenis sturen, vandaar uit kan er ook onder de maat bestuurd worden; dus geen opgelegde salaris aanpassingen, dat levert alleen maar rechtszaken op.

Alleen snel en adequaat handelen, kan de politiek haar vertrouwen bij de burger nog redden.

Snijden in eigen vlees is pijnlijk maar noodzakelijk en dat kan de politiek niet. Men helpt liever de economie naar de knoppen.

Advertentie