of 64740 LinkedIn

'Vervroegd stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen'

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Het kabinet is van plan om de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 (Twv) te verlengen tot 1 juli. Door de verlenging zou vervroegd stemmen mogelijk worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Dat maakt het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) bekend.

Spreiding

‘Een belangrijke maatregel binnen die wet is vervroegd stemmen, waarbij kiezers twee dagen voorafgaand aan de reguliere stemmingsdag in een aantal stemlokalen in hun gemeente hun stem al kunnen uitbrengen’, schrijft BZK. ‘Deze maatregel bevordert de spreiding van kiezers, die daarmee een rustig moment kunnen kiezen om te gaan stemmen.’

 

Geschikte locaties en leden

De wet zou vervallen per 1 januari en de verkiezingen staan gepland voor 16 maart. In december zal een definitief besluit volgen over de verlenging, maar door het voornemen nu al bekend te maken wil het kabinet gemeenten genoeg tijd geven om geschikte stemlocaties en stembureauleden te regelen voor de dagen waarop eerder kan worden gestemd. Behalve vervroegd stemmen biedt de wet bijvoorbeeld de mogelijkheid hygiënemaatregelen in stemlokalen te nemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.