Advertentie

Vertrouwenscommissie bekijkt scheldende burgemeester

Het functioneren van Jaap Nawijn, burgemeester van de gemeente Hollands Kroon, moet worden beoordeeld door een vertrouwenscommissie. Dit vinden de voorzitters van verschillende fracties in de gemeenteraad. Nawijn schold twee burgers uit voor ‘zure gekken’.

28 oktober 2016

Het functioneren van Jaap Nawijn, burgemeester van de gemeente Hollands Kroon, moet worden beoordeeld door een vertrouwenscommissie. Dit vinden de voorzitters van verschillende fracties in de gemeenteraad. Nawijn schold twee burgers uit voor ‘zure gekken’.

Zuur

‘Kijk, daar zitten meneer en mevrouw Heel Zuur op de tribune,’ zei burgemeester Nawijn na afloop van een vergadering, niet wetend dat zijn microfoon nog open stond. Daarna maakte hij het nog erger door er aan toe te voegen: ‘Meneer en mevrouw Lombaard, dat zijn van die zure gekken.’

Aangifte
De betreffende familie is in een jarenlange strijd verwikkeld met hun buren en met de gemeente over een weg tussen beide huizen. In een brief aan de gemeenteraad heeft de burgemeester inmiddels zijn excuses aangeboden over de opmerking.  'Na afloop van de raadsvergadering heb ik mij uitgelaten over iemand, wat geen pas geeft,’ schrijft de burgemeester aan de raad. Ook heeft hij contact opgenomen met de familie Lombaard om zijn excuses te maken. Het echtpaar  heeft echter aan het Noordhollands Dagblad laten weten van plan te zijn aangifte te doen wegens smaad en laster.


Debat
Naast een onderzoek door een vertrouwenscommissie, waarin een aantal raadsleden zitting hebben, moet er volgens de fractievoorzitters ook een openbaar debat komen over het incident. 

Reacties: 16

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ghostrider
Burgemeester Nawijn heeft de uitspraak niet ambtshalve - in een statement - gedaan, maar er is meegeluisterd in een (privé) gesprek tussen hem en een ambtenaar. Er kan derhalve nooit sprake zijn van smaad, want er is niet bewust gehandeld. De Raad kan Nawijn alleen wijzen op haar onvrede over zijn grof taalgebruik. En na excuses is dat dan afgedaan.
Frederique Veldman / Teamleider
Volgens mij is het nog altijd: 'zei burgemeester Nawijn' en niet 'zij burgemeester Nawijn'.
Ivo
Het maken van een ongepaste opmerking is toch heel iets anders dan schelden. De redactie moet nog eens naar de betekenis van schelden kijken.
Willem / AS
Excuses zijn gemaakt. Klaar. Dit soort uitspraken over zure gekken zullen regelmatig worden gemaakt, maar dan zonder per ongeluk aanstaande microfoon in de buurt. Ik ken die lui totaal niet, maar het lijkt erop dat de Lombaardjes het voorval aangrijpen voor een persoonlijke afrekening. Kinderachtige, zure types. Die burgervader had gelijk!
Nico van Duijn / Huisarts - gemeenteraadslid
Toenmalig burgemeester Jorritsma van Almere is dit ook een keer overkomen. Vergadering gesloten, microfoon nog aan, over toenmalig fractievoorzitter Groen Links Ruud Pet. Ben vergeten wat het was, 'piskijker' of zoiets. We hebben er smakelijk om gelachen. Kouwe drukte in Hollands Kroon. Of mag ik dat niet zeggen?
K. de Beer / Adviseur
De familie Loombaards heeft van de rechter gelijk gekregen in het privaatrechtelijke geschil. Niet vreemd want zij hebben de desbetreffende grond ca. vijf jaar geleden gekocht van de Woningstichting.

De boze buurman heeft politieke connecties en heeft onder andere de burgemeester zo gek gekregen om de stelling in te nemen dat de grondtransactie teruggedraaid moet worden (terwijl de gemeente geen partij is). Wie is hier nu zuur?

Hoe dan ook, dhr. Nawijn is een slecht verliezer en is partijdig. Dit strookt niet met wat van een burgemeester verwacht mag worden. Van mij mogen ze een ander zoeken.
Burger / Ouderen bestuurder
Waarom Nawijn de "zure burger"niet begrijpt?



Ivoren toren.

Weet niet wat er speelt in de maatschappij..

Machtswellustelling.

Niet duidelijk communiceren met de inwoners

Door drammen eigen belangen,

Belangenverstrengeling.



Het is net een mens zoek er maar eentje uit.



Maar over het algemeen klopt dit lijstje wel.



En er zijn er meer weetje nog die burgemeester uit Almere
mark
Dat de bewoners aangifte van smaad willen doen geeft ook wel aan wat voor bewoners het zijn
hans wieser / senior project/programmamanager
Wie heeft nog nooit iets verkeerds gezegd wat zij/hij beter had kunnen inslikken? Maar er is hier iets heel anders aan de orde nl een geschil tussen 2 burgers, waarbij de burgervader partij heeft gekozen voor de ene partij, terwijl de andere partij bij de rechter in het gelijk is gesteld. Dan moet de burgemeester zijn mond houden, meewerken aan de rechterlijke uitspraak en de 'winnaars' niet in diskrediet brengen of zwart maken. Nu dat wel is gebeurd kan hij niet anders dan diep door het stof gaan en publiekelijk excuses aanbieden. Blijft hij hooghartig dan zit er niets anders op dan WEGWEZEN. En ik begrijp dat niet iedereen in Hollands Kroon daar rouwig om zal zijn.....
Gert-Jan / beleidsadviseur
We beginnen hier meer en meer op Turkije te lijken: allemaal korte lontjes. Niemand kan meer iets zeggen of de ander is beledigd. De burgemeester verdient misschien geen schoonheidsprijs, maar dit zijn nu eenmaal dingen die gebeuren in het echte leven. Sorry zeggen en over tot de orde van de dag graag.
Frans / adviseur EZ
De burgemeester lucht zijn hart in een moment waarop hij zich onbespied waant. Een van de reaguurders gebruikt termen als 'lulhannes' op dit forum. Redactie, waar is uw rode pen?
a.jolmers / gepensioneerd
deze zure mensen maken het leven zuur van anderen
A. Buunk / Geen
Och..... dat Jaapje tovh..
Jan
Waar kun je druk om maken zeg. En BB blaast het ook nog eens op. Het bewijst alleen maar dat een burgemeester ook maar een mens is. Die bovendien zijn excuses heeft aangeboden. Zand erover.
Karel
Prachtig toch, mooi voorbeeld van burgerparticipatie. Is ook maar een mens, excuus aangeboden en verder met leven.
Koos
@Frans: Onlangs noemde een reaguurder minister Schippers een kutwijf. Direct greep de redactie van BB in. Maar een burgemeester een lulhannes noemen, is voor diezelfde redactie geen enkel probleem. Give it a name, ik vind het nogal hypocriet.
Advertentie