of 59274 LinkedIn

Vertrouwen in ‘Europa’ daalt met de leeftijd

Nog geen derde van de 65- tot 75-jarige Nederlanders heeft vertrouwen in het Europees Parlement. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Minder dan een derde van de 65- tot 75-jarige Nederlanders heeft vertrouwen in het Europees Parlement. Dit vormt wel de groep met het meest aantal kiesgerechtigden; van de 65-plussers mag 99,3 procent zijn of haar stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen van donderdag.

Gemiddeld ligt het vertrouwen van de Nederlandse bevolking op 45 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Het vertrouwen daalt met de jaren, 75-plussers uitgezonderd. Ruim zeven op de tien Nederlanders tussen de 15 en 25 jaar heeft vertrouwen in het Europees Parlement (EP), dat daarna geleidelijk aan daalt tot aan het minste vertrouwen van Nederlanders tussen de 65-75 jaar (31,8 procent). Bijna vier op de tien 75-plussers heeft echter wel weer vertrouwen in het EP. Onder de bevolking van Litouwen is het vertrouwen met 52,4 procent het grootst, in Frankrijk met 22,1 procent het laagst.

 

13,5 miljoen

Het is voor de negende keer dat er verkiezingen voor ‘Europa’ worden gehouden. Zo’n 13,5 miljoen inwoners van Nederland mogen donderdag stemmen. Van hen heeft 3,6 procent (ruim 491.000 mensen) geen Nederlandse nationaliteit, maar is wel EU-burger. Bijna een kwart daarvan heeft de Poolse nationaliteit, gevolgd door Duitsland (14 procent) en het Verenigd Koninkrijk (9 procent). Iets meer dan de helft van alle kiesgerechtigden is 50 jaar of ouder. Bijna een op de vier van de potentiële kiezers is 65-plusser. Iets minder dan 8 procent van de kiesgerechtigden mag voor het eerst stemmen.

 

Opkomst

De opkomst in Nederland ligt altijd ver onder het Europese gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van het Europees Parlement en het CBS. Vijf jaar geleden bracht 37,3 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit. Het gemiddelde van alle EU-staten lag in 2014 op 42,6 procent. De opkomst in Nederland lag de vorige keer wel iets hoger dan in 2009 toen de opkomst op 36,8 procent lag (Europees gemiddelde: 43 procent). Bij de laatste Kamerverkiezingen lag de opkomst op 81,6 procent, bij die voor de gemeenteraad op 55 procent en bij die voor Provinciale Staten op 56,2 procent, zo blijkt uit gegevens van de Kiesraad.

 

Afbeelding

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
Leuk, deze mededeling, maar de vraag is natuurlijk waarom dat vertrouwen bij oudere mensen afneemt.

@Wim Vreeswijk: maar heb je nog meer levenservaring, dan neemt het ervaren weer toe...
Of wellicht begrijpen die mensen van boven de 75 waarom samenwerking en Europa zo belangrijk is, omdat ze ervaren hebben wat de gevolgen zijn van populisten en ander gespuis.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Dat kan ik me wel voorstellen bij ouderen. Hoe meer levenservaring, hoe minder snel je jezelf laat foppen door allerlei praatjesmakers.