Advertentie

‘Vertrek Opstelten kans voor reguleren wietteelt’

Voor de 55 gemeenten die willen experimenteren met reguleren van wietteelt, biedt het vertrek van minister Ivo Opstelten een kans om daarmee eindelijk aan de slag te gaan. Dat hoopt in elk geval Victor Everhardt, wethouder Volksgezondheid in Utrecht en initiatiefnemer van het manifest joint regulation, dat inmiddels door tientallen gemeenten is ondertekend.

11 maart 2015

Voor de 55 gemeenten die willen experimenteren met reguleren van wietteelt, biedt het vertrek van minister Ivo Opstelten een kans om daarmee eindelijk aan de slag te gaan. Dat hoopt in elk geval Victor Everhardt, wethouder Volksgezondheid in Utrecht en initiatiefnemer van het manifest joint regulation, dat inmiddels door tientallen gemeenten is ondertekend.

Verpersoonlijking van stilstand

Opstelten was de afgelopen jaren voor vernieuwers van het cannabisbeleid de verpersoonlijking van de stilstand, zegt Everhardt in reactie op het opstappen van de minister. ‘Daarom biedt zijn vertrek een kans. Het kabinet kan nu gemeenten ondersteunen met een eigentijds antwoord op het cannabisteeltvraagstuk en bij hun oplossingen voor de criminaliteit, overlast en gezondheidsproblemen.’

Steun experimenten

De Utrechtse wethouder roept het kabinet op om gemeenten te ondersteunen met experimenten om de wietteelt te reguleren. Hoewel veel gemeenten al aankondigden daar plannen voor te willen ontwikkelen, liggen de meeste daarvan stil, in afwachting van een akkoord van de minister; dat bleef tot nog toe uit. Ook nu zal Utrecht eerst wachten op groen licht, want de gemeente wil mensen niet aanzetten tot strafbaar gedrag, laat een woordvoerster weten. Utrecht is overigens niet van plan om zelf wiet te kweken. Er ligt een plan klaar voor social canabis clubs, een collectief waarbinnen particulieren gezamenlijk kunnen telen. De gemeente stelt daaraan voorwaarden.

Ook Pechtold ziet kansen

D66-leider in de Tweede Kamer Alexander Pechtold zei dinsdag in het RTL-verkiezingsprogramma Campagne Op Z ook dat hij kansen ziet voor het plan van zijn partij om reguliere wietteelt mogelijk te maken. ‘Opstelten hield het bijna altijd in persoon tegen. Er liggen kansen’, aldus Pechtold.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Guus Cruts
Het wordt dus Bolkestein als onze nieuwe minister van Veiligheid en Justitie?
Willem Kamps
Inderdaad, nu war-on-drugs-Yvo weg is, is de weg vrij voor een liberaal beleid (heb me altijd afgevraagd wat er nou liberaal aan Opstelten was). Nederland moet zijn voortrekkersrol op dit gebied weer op pakken. Legaliseren van de teelt levert niet alleen werkgelegenheid op, maar ook accijns en BTW-inkomsten. Daarnaast is er minder tijd en geld nodig voor de nutteloze bestrijding. Helaas wilde opa Opstelten dat nooit onderkennen. Hij zal nu dan ook wel achter de geraniums verdwijnen, niet achter de wietplanten.
Wim Vreeswijk / Financieel adviseur
Als je dit lokaal wil realiseren, waar ik overigens niet voor ben want de samenleving is al meer dan genoeg vergiftigd met verslavingen en vluchtgedrag, zul je dat eerst internationaal moeten regelen omdat dit anders een enorme magneetwerking en grensoverschrijdend gedrag gaat veroorzaken, met alle dramatische gevolgen voor de gemeente in kwestie.
Wim Vreeswijk / Financieel adviseur
We moeten ons niet verlagen tot een lynchpartij van de Heer Opstelten want hij was in 2001, ten tijde van de deal met Cees Helman, géén minister, dus uiteroord ook niet verantwoordelijk. We moeten ons richten op de betreffende departementsambtenaren die (bewust) niet alert reageerden op de verzoeken om stukken terzake inzake deze drugsdeal !
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
ik kan mij regulering wel voorstellen, maar als de wethouder dat nu vlot wil regelen, klink mij dat in de oren als teveel te slechte gerookt te hebben.
Post
Het is ongelofelijk dat men de wietteelt wil gaan toestaan en men gaat voorbij aan het feit en de kromme gedachte, dat de misdaad zal afnemen. Bovendien kan dit internationaal gezien niet eens. Als je dit legt naast de kruistocht tegen roken, dan begin ik toch erg te twijfelen aan het gezonde verstand van de voorstanders.

Er is op verschillende fronten aangetoond dat de hele gedoogcultuur tot niets leidt. De harde criminaliteit neem je echt niet iets uit handen en pakken wel weer wat anders. Het is niet te hopen dat er daadwerkelijk de wietteelt zal worden gelegaliseerd, want dan vrees ik nog een onveiligere samenleving.
Karel / ambtenaar
Pechtold en meer van dat soort wereldvreemde mensen wil de wietteelt vrij geven. Het ene moment schreeuwen dat we Europa moeten volgen, het volgende moment een geheel andere eigen koers varen. Een zwalkend beleid dus. Verder zal een ding wel echt duidelijk worden: een nieuwe verslavingsgolf zal er komen bij het vrijgeven van de wietteelt, meer mensen buiten de werkzame samenleving terecht komen. Dus een uitkering, toenamen van medische kosten, kans op gebruik van harddrugs en heel veel meer van dat soort ongein. Het gebruik van wiet heeft geen enkele positieve invloed op het gedrag, werkprestaties of andere zaken in deze samenleving. De wietgebruikers welke ik vanuit van werkervaring ken, bevestigen alle door mij aangehaalde zaken.



Sjaak / burger
Waarom zou de overheid (het algemeen belang beharigend) die autogordels en het dragen van een helm op motorfietsen wettelijk voorschrijft zich niet mogen 'bemoeien' met wietteelt?

Een streng gehandhaafd verbod van wiet werkt niet, omdat hiertoe veel aan mensen en middelen - dus geld - ingezet moet worden. Daarom is het 'gedogen' ontstaan. Rond het kweken van wiet en de toelevering aan coffeeshops is echter niets geregeld. De consequentie is dat hele en halve criminelen (lieden die gewetenloos aan geld willen komen) vrij spel hebben. Om dit tegen te gaan moet de overheid hier terrein verwerven, niet in de laatste plaats vanwege de bestrijding van de onveiligheid die gepaard gaat met illegale wietteelt. Waarom neemt de overheid de wietteelt dan niet in eigen hand om materieel te voorzien in wiet? Als die stap is genomen, gereguleerd worden en resterende illegale teelt en handel bestreden worden. Er moet een situatie ontstaan waarin criminelen geen brood meer zien in wiet.
Willem Kamps
@Sjaak: eens. @Wim Vreeswijk: als minister ben je eindverantwoordelijk, ook voor het beleid van je voorgangers. Bovendien, Opstelten had ook tegen z'n ambtenaren kunnen zeggen "bullshit", ik wil en zal die transactie aantonen!" Maar nee, hij gaat staan draaikonten, al dan niet in overleg met Fredje Teeven.
John
Ik ben tegen regulering. Wiet zou compleet legaal moeten zijn, nu krijg je weer een bemoeizuchtige grijpgrage overheid die torenhoge accijns gaat vragen en zullen de medicinale cannabinoiden THC en CBD worden verlaagd m.b.v. genetische manipulatie. Wiet zou een gewas moeten zijn als tomaten en aardapplen en ook ongeveer hetzelfde per kilo moeten kosten.
Advertentie