of 62236 LinkedIn

Versplintering vertraagt vorming coalities amper

Een grotere diversiteit aan partijen in de gemeenteraad leidt nauwelijks tot een moeilijkere coalitievorming

Een grotere diversiteit aan partijen in de gemeenteraad leidt nauwelijks tot een moeilijkere coalitievorming. Volgens onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen is er nagenoeg geen effect van te vinden op de snelheid van de formatie van colleges.

Onderzoek invloed meer partijen in gemeenteraad

Het niet kunnen vinden van significante effecten is volgens de Nijmeegse onderzoekers Madelon Keij en Koen van den Oever opmerkelijk, omdat vanuit de theorie zou kunnen worden verwacht dat een grotere diversiteit van partijen zal leiden tot tragere coalitieformatie. Immers, meer partijen zullen dienen te overleggen en onderhandelen over een coalitieakkoord en de vorming van de coalitie. ‘Het is dus ook niet gek dat dit beeld leeft in de media’, aldus de onderzoekers,

Financiële positie
Die claim blijkt echter ongegrond. In het onderzoek keken ze naar alle gemeenten die meededen aan de verkiezingen van maart 2018 en van welke bekend was of de coalitie was gevormd op 1 oktober 2018. De bevindingen werden vervolgens vergeleken met de snelheid van de collegevorming na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014. Nergens werd een significante relatie aangetoond tussen diversiteit in partijen en de snelheid van coalitieformatie.

‘Belangrijke kanttekening is dat we helaas niet naar de ervaring van de informateur hebben kunnen kijken, omdat we deze data misten. Dat zou nog een factor van invloed kunnen zijn’, aldus de onderzoekers. Ook de financiële positie van de gemeente zou ook nog een interessante rol kunnen spelen.

Snelle conclusies
‘Een belangrijke boodschap van dit werk is dat er goed moet worden gekeken naar de claims en veronderstellingen die wellicht te snel getrokken worden. Zo ook voor het versplinterde landschap. ‘Is dit wel zo slecht als we denken? Zijn er ook belangrijke bijkomende voordelen? Vervolgonderzoek is dus essentieel’, concluderen Keij en Van den Oever. Daarbij valt te denken aan hoe diversiteit in partijen invloed heeft op de besluitvorming binnen de gemeenteraad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners