of 59199 LinkedIn

Versplintering baart cdk Boele Staal zorgen

Waarnemend commissaris van de koning Boele Staal van Overijssel maakt zich grote zorgen over de versplintering van het politieke landschap. Hij sprak die uit tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het provinciehuis in Zwolle.

Waarnemend commissaris van de koning Boele Staal van Overijssel maakt zich grote zorgen over de versplintering van het politieke landschap. Hij sprak die uit tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het provinciehuis in Zwolle.

Met anderen zegt Staal zich persoonlijk zorgen te maken over verdere versplintering van het politieke landschap: een toename van het aantal (kleine) fracties. ‘Het lijkt heel democratisch, maar bedreigt wel de bestuurbaarheid van gemeenten en land’, aldus de D66-bestuurder. ‘Dat af te doen met dat het zo mooi is om als minderheidscollege elke keer weer gelegenheidscompromissen te moeten zoeken lijkt mij kortzichtig. De kans dat bestuur er door verlamt lijkt mij een logischer gevolg. Een enigszins brede coalitie maakt bestuur evenwichtiger. Maar dan wel een coalitie die zichtbaar bestuurt ook voor hen door wie zij niet gekozen zijn. Wellicht is het daar eerder ook mis gegaan.’

 

Ondermijning

Een ander probleem dat in 2018 volgens hem zeker aandacht verdient is integriteit en dreigende ondermijning. ‘Google een keer op integriteit en u ziet een lange lijst van incidenten. Raadsleden maken zich in toenemende mate zorgen over de integriteit van collega’s. In een tijd waarin het steeds moeilijker wordt om kandidaat raadsleden te vinden. Niet voor niets is er de laatste tijd veel en terechte aandacht voor ondermijning, voor de invloed van de onderwereld op de bovenwereld’, aldus Staal.

 

Witwassen

De provincie Overijssel neemt die dreiging serieus en laat hem in beeld brengen. En dan gaat het volgens Staal niet alleen om motorclubs, maar ook criminelen die vergunningen proberen te krijgen voor legale activiteiten en daarbij niet schromen om bestuurders, volksvertegenwoordigers en ambtenaren onder druk te zetten. ‘Of om lege bedrijven voor het witwassen van crimineel geld’, aldus de commissaris.

 

Nieuwe commissaris

Boele Staal sprak de verwachting uit dat Overijssel rond de zomer een nieuwe Commissaris van de Koning zal hebben. Staal neemt de post tijdelijk waar na het vertrek van Ank Bijleveld naar het kabinet Rutte III.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Roepen is 1 en (niet) uitvoeren is 2 voor D'66.
Door H. Wiersma (gepens.) op
@Wim Vreeswijk. Kennelijk zitten ze in Amsterdam wat beter in hun slappe was dan in Almelo.
Door Jan de Vos op
De verspintering heeft niets met de kleine partijen te maken. Zowel een SGP als een CU hebben getoond jujist kabinetten overeind te houden, omdat de grote het lieten afweten. A.u.b. laat het grote goed van het kunnen kiezen uit diverse partijen in stand! Het zijn de mensen zelf die een kompas kwijt zijn om de juiste keuze te maken en daardoor de ene keer die partij en de andere keer een andere partij kiezen, al naar gelang het vaak voor hun portemonnee het beste uitkomt. Het zit hem dus niet in die kleine partijen!!!
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Dat er steeds meer zeer kleine fracties in de gemeenteraden ontstaan, verbaast me niks. Een raadslid moet relatief veel tijd in dit werk steken, terwijl hij juist deel uitmaakt van de hoogste bestuurslaag, hoger dan het zichzelf benoemde college van B & W. Het raadslid wordt er niet alleen relatief slecht voor betaald word, maar ook zijn werkgever is vaak niet blij met zijn/haar politieke voorkeur politieke. Ook fractieondersteuning wordt soms zeer slecht betaald. Zo is deze in Almelo circa 1.000 per jaar, terwijl het in dat 'super rode' bolwerk Amsterdam, maar liefst 120.800 per jaar is. Kan het hier ff wat minder, want zoveel meer kwaliteit leveren ze daar ook niet, zo bleek ook uit mijn analyse van de gemeentebegroting 2018. Daar werd ik namelijk hardstikke depri van.
Door Martin op
Eerste stap in het tegengaan van versplintering is mogelijk het opheffen van D66.
Door Daan op
Geen staatsvorm zo efficiënt als de dictatuur!

Goed zo Boele, zegt het voort!

Al die tegenspraak, inspraak, debat. Moet maar eens afgelopen zijn. Het is ook zo on-D66 om naar tegenspraak te luisteren en voors en tegens af te wegen.
Door Ben (gemeentejurist) op
Je zorgen maken over versplintering in het politieke landschap is eigenlijk vraagtekens stellen bij het democratisch proces. De burger mag kiezen wat hij wil en er mogen zoveel politieke partijen worden opgericht als er behoefte aan is. We mogen blij zijn dat de burger niet zoals in de Verenigde staten maar de keus heeft uit twee partijen. Integriteit en ondermijning is ook een modieus onderwerp. Het vraagtekens zetten bij nieuwe raadsleden heeft in mijn ogen toch wel vaak te maken met het verkapt willen dwarsbomen van nieuwkomers. 'Ondermijning'komt nauwelijks voor of het moet bv. om PvDA clientelisme zijn zoals het mislukte anti radicaliseringsplan van voormalig burgemeester Van der Laan in Amsterdam