of 58952 LinkedIn

Verruiming vervangingsregeling raadsleden

Zwangere of zieke raadsleden mogen vanaf juli 2020 ook zestien weken voor nieuwe raadsverkiezingen worden vervangen. De ministerraad heeft ingestemd om het wetsvoorstel dat dit moet regelen voor advies naar de Raad van State te sturen. Als alles volgens planning verloopt, kan de nieuwe maatregel op 1 juli 2020 in werking treden.

Als alles volgens planning verloopt, mogen zwangere of zieke raadsleden vanaf juli 2020 ook zestien weken voor nieuwe raadsverkiezingen worden vervangen. De ministerraad heeft ingestemd om het wetsvoorstel dat dit moet regelen voor advies naar de Raad van State te sturen. De regeling moet gaan gelden voor alle volksvertegenwoordigers.

Werkbelasting

De werkbelasting van raadsleden is de afgelopen jaren dusdanig toegenomen, dat het raadswerk niet extra belast moet worden door de afwezigheid van een raadslid vanwege zwangerschap of ziekte, vindt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken.

 

Kieswet

Bij ziekte, zwangerschap en bevalling kunnen volksvertegenwoordigers zestien weken ontslag nemen. Ze mogen dan worden vervangen. Uitzondering op die regel is de periode zestien weken voor verkiezingen. Volgens de Kieswet is het nu niet mogelijk om volksvertegenwoordigers in de periode van zestien weken voorafgaand aan de verkiezingen te laten vervangen. Het gaat om zowel raadsleden, Statenleden, algemeen bestuursleden van waterschappen als Tweede en Eerste Kamerleden. Reden daarvoor is dat de vervangingstermijn niet kan worden volgemaakt. Een kortere vervangingsduur dan zestien weken zou niet aantrekkelijk zijn voor een vervanger. ‘Tegelijkertijd blijkt in de praktijk dat de afwezigheid van een raadslid in de laatste periode bij stemmingen en debatten extra wordt gevoeld, als ook bij de voorbereiding op de aanstaande verkiezingen’, stelde Ollongren eerder toen zij aankondigde met een wetswijziging te willen komen.

 

2020

Het wetsvoorstel is nu ingediend bij de Raad van State. De minister verwacht dat het wetsvoorstel in het najaar bij de Tweede Kamer kan worden ingediend, zo laat haar woordvoerder weten. De gemiddelde behandelduur van een wetsvoorstel in Tweede en Eerste in acht nemende, zou de nieuwe wet op 1 juli 2020 in werking kunnen treden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Andreas Dijk op
@adviseur Het leuke van die vervangingsregeling is dat de vervanger afkomstig is van de partij die de afsplitser heeft verlaten. Want de vervanger moet op die kandidatenlijst staan. 'Zetelroof' wordt zo tijdelijk ongedaan gemaakt.
Door adviseur (adviseur) op
Ik ken het wetsvoorstel niet, maar in het artikel staat dat de vervangingsregeling voor alle raadsleden gaat gelden. Ook voor afgesplitste raadsleden, die niet een eigen kanidatenlijst hebben? Dat lijkt me niet wenselijk.