Advertentie

Verplichte JA/JA-sticker in strijd met persvrijheid

In Utrecht mogen sinds januari ongeadresseerde reclame en het Stadsblad Utrecht alleen worden bezorgd als de JA/JA-sticker op de brievenbus is geplakt. Het Stadsblad spande een kort geding aan, omdat het vindt dat er eerst een uitspraak moet zijn gedaan in de bodemprocedure die de uitgever bij de rechtbank in Utrecht heeft aangespannen.

25 februari 2020
ja-ja-sticker.jpg

De gemeente Utrecht mag voorlopig bewoners niet verplichten een JA/JA-sticker op hun brievenbus te plakken om het plaatselijke huis-aan-huisblad te ontvangen. Volgens het gerechtshof in Arnhem is het systeem in strijd met de persvrijheid die is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Bodemprocedure
In Utrecht mogen sinds januari ongeadresseerde reclame en het Stadsblad Utrecht alleen worden bezorgd als de JA/JA-sticker op de brievenbus is geplakt. Het Stadsblad spande een kort geding aan, omdat het vindt dat er eerst een uitspraak moet zijn gedaan in de bodemprocedure die de uitgever bij de rechtbank in Utrecht heeft aangespannen.

Nee/nee
De rechtbank gaf in het kort geding in eerste instantie de gemeente gelijk, maar het hof oordeelde in hoger beroep anders. Het gerechtshof gaat ervan uit dat in de bodemprocedure wordt geoordeeld dat het JA/JA-systeem in strijd is met het Europese verdrag. Dat betekent dat het oude systeem weer in werking treedt, waarbij het reclamedrukwerk en de gratis stadskrant niet worden bezorgd op adressen waar een NEE/NEE-sticker is geplakt.

Onafhankelijke lokale journalistiek
Huis-aan-huisbladen hebben in januari een brandbrief gestuurd aan minister Arie Slob (Media) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Ze vrezen dat meer gemeenten het Utrechtse voorbeeld gaan volgen en dat dat ‘de doodsteek voor de onafhankelijke lokale journalistiek’ wordt. Volgens hun branchevereniging scheert Utrecht reclamefolders en huis-aan-huiskranten over één kam.

Andere gemeenten
De maatregel met de JA/JA-sticker geldt al in Amsterdam en Rotterdam. In Rotterdam krijgen mensen zonder sticker op de brievenbus nog wel het huis-aan-huisblad. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P.Pluim
Goede zaak, dat het Hof in zijn arrest de rechtbank heeft teruggefloten! Leve de persvrijheid en leven de vrijheid van meningsuiting.
Trevor
Ik zie niet goed in waarom het moeten plakken van een sticker een belemmering is als bij échte kranten je moet betalen. Maar goed, we zien wel wat er uit de bodemprocedure komt.



Utrecht kan nu misschien (voorlopig) ook terugvallen op het systeem van Rotterdam waar - dacht ik - 30% redactioneel wordt geëist.
Rik / journalist
Interessante case. Is een huis aan huis blad, gevuld met reclame en twee (onverplichte) pagina’s officiële gemeentelijke aankondigingen wel onderhevig aan de persvrijheid en de Europese Rechten van de Mens?

Ik vind van wel, maar er wordt wel met een kanon op deze mug geschoten.

Jan
Die ja-ja sticker (en trouwens ook de ja-nee sticker) draagt bovendien helemaal niet bij aan minder reclamepapier. De bedrijven die reclamefolders laten verspreiden weten helemaal niet hoeveel stickeradressen er zijn en geven hun bezorgers gewoon ongeveer net zoveel folders mee als er huizen in die wijk zijn. De bezorgers worden per folder betaald en geven echt niet door hoeveel folders ze over hebben en in de papierbak of in de bosjes deponeren. Die hele ja-ja stickerdiscussie is afkomstig van wereldvreemde lieden. En de huis-aan-huis-bladen lijden hier inderdaad onder.
Joke / rijksambtenaar
Utrecht is vele jaren geleden gestopt met het publiceren van gemeentelijke aankondigingen in huis-aan-huisbladen. Je kunt die alleen nog digitaal lezen.
Advertentie