of 59250 LinkedIn

Vermeende ronselpraktijken Het Bildt en Bergen

Het ronselen van stemmen voor gemeenteraadsverkiezingen kwam, voor zover bekend, bij vorige verkiezingen in Nederland niet veel voor. De rechter kwam er slechts een aantal keren aan te pas bij de verkiezingen de afgelopen jaren.
4 reacties

Mogelijk worden er in de Friese kustgemeente Het Bildt stemmen geronseld voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het CDA biedt in een folder via een volmacht aan te stemmen voor degenen die hier niet toe in staat zijn.

Machtiging
In de folder staat: ''Als het voor u niet mogelijk is zelf uw stem uit te brengen, kunt u contact opnemen met Nel Haarsma. Uw eventuele machtiging kan dan in overleg worden geregeld'', meldt de regionale krant de Bildtse Post.

Grijs gebied
Volgens burgemeester Gerrit Krol van Het Bildt bevindt de passage zich in een grijs gebied van wat toelaatbaar is. Ook de SGP in het Overijsselse Twenterand probeert met een soortgelijke passage stemmen te winnen. De Kiesraad tikte de gereformeerden daarvoor al op de vingers.

Bergen
Ook in de Noord-Hollandse kustgemeente Bergen zijn mogelijk stemmen geronseld. De zus van lijsttrekker Janina Luttik-Swart (Kies Lokaal) werkt in een bejaardentehuis en zou daar de stempassen van bewoners hebben verzameld. De instelling doet onderzoek, de gemeente wacht de uitkomst af en beslist dan over aangifte. Dat zei een woordvoerder van de gemeente maandag.

Stempassen
Het is niet bekend om hoeveel stempassen het gaat. Het onderzoek is maandag of dinsdag klaar, de gemeente neemt dan ,,zo snel mogelijk'' een besluit. Woensdag zijn de verkiezingen. ,,En als er ook maar enige twijfel is, zal burgemeester Hetty Hafkamp zeker aangifte doen'', voegde de woordvoerder eraan toe.

Vermeende ronselpraktijken
Eerder stapte PvdA-lijsttrekker Osman Suna op in Soest nadat hij stemmen had proberen te ronselen bij een moskee. Ook kwamen er berichten naar buiten over vermeende ronselpraktijken in Heusden en Roermond. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat gemeenten aangifte doen als ze het vermoeden hebben dat er is geronseld.

Niet vaak
Het ronselen van stemmen voor gemeenteraadsverkiezingen kwam, voor zover bekend, bij vorige verkiezingen in Nederland niet veel voor. De rechter kwam er slechts een aantal keren aan te pas bij de verkiezingen de afgelopen jaren. 

Update: 

De politie onderzoekt op verzoek van burgemeester Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen of een medewerkster van verzorgingshuis Prins Hendrik in Egmond aan Zee stemmen heeft geronseld onder bewoners. Dit maakte de gemeente Bergen maandagmiddag bekend. Hafkamp zegt de politie te hebben ingeschakeld om zeker te zijn van onafhankelijk onderzoek, nu eigen bevindingen van de Prins Hendrik Stichting erop wijzen dat geen sprake lijkt te zijn geweest van het ronselen van stemmen. ,,Ik trek dit interne onderzoek niet in twijfel, maar ik heb mijn eigen verantwoordelijkheid'', aldus Hafkamp.

Mogelijk aangifte
De burgemeester van Bergen verwacht de uitslag van het onderzoek dinsdag aan het einde van de middag. Op basis van de uitkomsten bepaalt Hafkamp, die aanvankelijk alleen de directie van het verzorgingshuis vroeg de kwestie intern te onderzoeken, of zij aangifte doet.

 

Meer meldingen in Heusden
In Heusden zijn inmiddels meer meldingen van ronsselen van stemmen binnengekomen.  In totaal drie kandidaat-raadsleden van twee politieke partijen in Heusden zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het ronselen van stemmen.  PvdA-burgemeester Jan Hamming wil niet bekendmaken om welke partijen en personen het gaat. Maar in een gezamenlijke verklaring van 7 van de 8 partijen in Heusden staat dat een van de nieuwe meldingen gaat over een kandidaat-raadslid van Heusden Eén, een grote lokale partij. De partij is na een gesprek met de kandidaat overtuigd dat de beschuldigingen onterecht zijn.

Rijksrecherche

Heusden Transparant ondertekende de verklaring niet maar lijsttrekker Frans van der Lee zegt dat dat niets betekent. ,,Er wordt bij ons niet geronseld en bovendien is niemand schuldig tot er bewijs is.'' De burgemeester meldde de eerste signalen vorige week aan de politie en deed aangifte. Het ging toen nog om één kandidaat. De politie bevestigde maandag dat onder regie van de Rijksrecherche een onderzoek is begonnen. De uitkomsten gaan uiteindelijk naar het Openbaar Ministerie. Hamming betreurt de gang van zaken maar roept de kiezers in zijn gemeente op om woensdag toch vooral te gaan stemmen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rob Zeeman (Werkzaam bij overheid) op
Zeer beschamend om te moeten ervaren dat het handelen van de zus van Janina in discrediet wordt geplaatst, terwijl de voorzitter van de cliëntenraad heel goed weet dat de zus van Janina louter enthousiast is en feitelijk niets verkeerds heeft gedaan. Het is zeer kwetsend voor de betrokkenen en bovenal voor de mensen in het verzorgingshuis zelf. Alsof deze mensen niet voor zichzelf kunnen denken.
Door Roffel op
De zaak in Bergen is aangezwengeld door de voorzitter van de Clientenraad, die actief lid van GroenLinks is. Burgemeester Hafkamp, ook GroenLinks (toeval ?) gaat vervolgens helemaal los op deze zaak, waarvan inmiddels al lang vast staat dat het een stormpje in een glas water is. Maar Hetty gaat helemaal los, ze heeft landelijke media-aandacht en daar geilt ze nu eenmaal op.
Door Gijs Vonk op
In 2010 en vooral in 2006 zijn er op grote schaal stemmen geronseld in Rotterdam. Door de PvdA. Daarover is - zij het niet op grote schaal - bericht in de media. Maar anders dan nu was er toen nog weinig verontwaardiging over. Laat staan dat een burgemeester aangifte deed. Sterker nog, de luid bejubelde politieke commentator Willem Breedveld stelde de ronselpraktijken van de PvdA onder Marokkaanse en Turkse allochtonen in Rotterdam zelfs als voorbeeld ter navolging voor andere partijen !
Door hans boelens op
Het werken met volmachten is het uitlokken van dit soort praktijken. De volmacht moet dus verdwijnen.