Advertentie

Verlenen vergunningen windpark onderzocht

Dijkgraaf Henk Tiesinga van Waterschap Zuiderzeeland betreurt de beeldvorming die is ontstaan over zijn rol bij de plannen voor een megawindpark voor de kust van de Noordoostpolder. Dat liet hij dinsdag in een verklaring weten.

02 augustus 2011
Het bestuur van Waterschap Zuiderzeeland stelt een onafhankelijk onderzoek in naar de wijze waarop de vergunningen voor het megawindpark voor de kust van de Noordoostpolder zijn verleend. Dat liet het waterschap dinsdag weten.

Mogelijke dubbelrol
Het onderzoek moet meer duidelijkheid scheppen over het proces bij de verlening van vergunningen en de mogelijke dubbelrol die dijkgraaf Henk Tiesinga volgens onder meer de PVV gespeeld zou hebben.

Vergunningen

Tiesinga was tussen 2003 en 2009 voorzitter van de Koepel Windenergie Noordoostpolder, de initiatiefnemer van het park. Omdat het waterschap tevens vergunningen verleende voor het windmolenpark, eiste onder meer de PVV in Flevoland onlangs het aftreden van de dijkgraaf wegens belangenverstrengeling.


Enige vertegenwoordiger
De PVV struikelt er vooral over dat Tiesinga in vergaderingen met verscheidene overheden als enige vertegenwoordiger van de koepel optrad. Volgens Chris Jansen van de partij zat de dijkgraaf ,,tot over zijn oren in het onderhandelingsproces."

Betreurt beeldvorming

Tiesinga zelf betreurt de beeldvorming die is ontstaan over zijn rol bij de plannen voor een megawindpark voor de kust van de Noordoostpolder. Dat liet hij dinsdag in een verklaring weten.

Hij benadrukt dat hij als onafhankelijk extern voorzitter geen lid van het bestuur was en niet in zijn functie als dijkgraaf betrokken was bij de koepel. Zijn functie bij de koepel omschreef hij als 'technisch voorzitter' en juist die omschrijving riep bij diverse partijen vraagtekens op. Zeker toen bleek dat Tiesinga wel degelijk een grote rol speelde bij onderhandelingen.

Onafhankelijk

Volgens Tiesinga gebruikte hij de term om te benadrukken dat hij een onafhankelijke rol vervulde. Hij betreurt zijn beslissing om zijn rol als 'technisch voorzitter' te omschrijven en laat weten te begrijpen dat dat tot verwarring heeft geleid. De resultaten van het onafhankelijk onderzoek worden eind augustus verwacht.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

meuleman
Dit is enig mogelijke stap die het algemeen bestuur van Zuiderzeeland nu kan zetten. Het gaat hier om een eerdere, inmiddels beëindige nevenfunctie van de dijkgraaf die niet aan het ambt van dijkgraaf was gebonden. Hij omschreef die zelf eerder als 'technisch voorzitter' terwijl hij in overleggen (met andere overheden dan het waterschap!) ook wel eens standpunten voor de koepel heeft verwoord. Zolang hij dergelijke bijeenkomsten bijwoonde als voorzitter van de koepel heeft dat met belangenverstrengeling met het ambt van dijkgraaf helemaal niets te maken. Alleen als het onafhankelijke onderzoek aantoont dat de dijkgraaf invloed heeft uitgeoefend op de vergunningverlening voor de windmolens door het waterschap, is er sprake van belangenverstrengeling. Het is jammer dat gekozenen in gemeenteraad en provinciale staten (die trouwens ook wel eens andere functies uitoefenen) nu zo maar wat in wilde weg roepen. Daarmee bewijzen ze het openbaar bestuur, waar ze zelf deel van uitmaken (en jawel, ook een vergoeding voor ontvangen) geen dienst.
Maar dat zal ze ook wel niet interesseren, zolang die maandelijkse vergoeding maar wel doorgaat.
Piet Westland / Geen
Ieder onderzoek heeft een opdrachtgever dus laat het woord onafhankelijk in het vervolg maar weg.
piet brontsema / org. adviseur
ach de schatten van de PVV ze willen kennelijk volwassen worden en zich nu zelfs met democratie bemoeien , toch een vies woord binnen de PVV.
Gerard / waarnemer te velde
Stond er niet gisteren vrijwel hetzelfde verhaal in de BB?
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Zielig hoe sommige mensen toch altijd weer partijen "afzijken". Brontsema, ooit gehoord van "spreek slechts als je de stilte kunt verbeteren"? Doen en veel laten, in uw geval!
Als je kijkt naar kosten - baten Windmolens, zal het nog een hele tijd duren voordat hier een echte winst te behalen valt, dat is een. Anderzijds, de discussie over waar de windmolen te plaatsen, landschapvervuiling enz., Gewoon langs de snelwegen plaatsen, daar staan immers ook die fraaien M's van de bekende fastfoodketen, de reclametorens en andersoortige minder fraaie aanzichtsvormen. Behoud het natuur- en zee-/boerenuitzichtlandleven voor daar waarvoor het bestemd is, dat geeft ook tussen de oren rust. Op de snelweg, ben je toch al gehaast bezig, is het aanzichtslandschap toch al aangetast, dus daar kunnen voldoende windmolens (want snelwegen hebben we genoeg!) gepast hun plek innemen.
Het is niet zo moeilijk, gewoon een kwestie van helder nadenken en niet vechten over wie de grootste heeft, de meeste macht wil laten zien en andersoortige onzin. De politiek staat in dienst van de maatschappij en soms wordt dat vergeten!
Advertentie