Advertentie

Verkleining gemeenteraad echt van de baan

De dualiseringscorrectie is van de baan. De Eerste Kamer, inclusief PvdA, heeft het initiatiefvoorstel Heijnen om het aantal raadsleden met tien procent te verminderen, verworpen.

09 juli 2013

Er wordt niet getornd aan het aantal gemeenteraadsleden. De Eerste Kamer heeft dinsdag het initiatiefvoorstel Heijnen (PvdA) hiertoe met ruime meerderheid verworpen. Ook de PvdA-senaatsfractie ziet er geen heil in. Alleen VVD en 50plus stemden voor.

Uiterst kritisch

Na het debat vorige week was al duidelijk dat het initiatiefvoorstel niet op een meerderheid kon rekenen. De volledige oppositie − uitgezonderd 50plus − sprak zich toen al uit tegen de zogeheten dualiseringscorrectie. Ook PvdA-senator Ruud Koole toonde zich uiterst kritisch, maar wilde voor een definitieve standpuntbepaling eerst terug naar de fractie.

Reductie ongewenst

Uiteindelijk is de PvdA tot de slotsom gekomen dat een reductie van gemeenteraden met tien procent ‘ongewenst’ is, aldus Koole in een stemverklaring. Belangrijkste redenen voor de PvdA om tegen te stemmen, is de taakverzwaring die de komende jaren met de decentralisaties werk, langdurige zorg en jeugd op gemeenten afkomt. Daarnaast neemt door gemeentelijke herindeling het aantal raadsleden als vanzelf af. Ook CDA-senator Sophie van Bijsterveld  stelde in haar stemverklaring dat dit voor het CDA de belangrijkste redenen zijn om het voorstel te verwerpen.

Verkleining Provinciale Staten

Het kabinet had de bezuiniging die vermindering van het aantal raadsleden zou opleveren − achttien miljoen euro structureel − al ingeboekt. Bij de Tweede Kamer ligt nog het voorstel om het aantal leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten (PS en GS) met een kwart te verminderen. Provinciekoepel IPO is hier fel tegen gekant.

Te hoge werkbelasting

Een van de bezwaren van het IPO is dat door verdere vermindering van het aantal statenleden de ‘democratische vertegenwoordiging van een pluriforme samenleving bijzonder zwaar onder druk komt te staan. Daarnaast leidt de verdere vermindering van het aantal statenleden tot een onevenredige toename van de werkbelasting per statenlid. Dit terwijl de zwaarte van de functie is toegenomen’, aldus het IPO in een recente brief aan de Tweede Kamer.

Onderzoek

Het IPO vindt bovendien dat er eerst onderzocht moet worden wat de gevolgen zijn geweest van de reductie die in 2007 is doorgevoerd. Die is volgens het IPO niet geëvalueerd. In het wetsvoorstel tot vermindering van het aantal leden van PS en GS ‘wordt gesteld dat de reductie van 2007 goed heeft uitgewerkt’, aldus het IPO. ‘Het kabinet gaat er ten onrechte aan voorbij dat met deze tweede reductie in nog geen tien jaar tijd een vermindering van bijna 45 procent van het aantal leden van Provinciale Staten optreedt.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk van Mullem / Raadslid
Aangezien het Raadslidmaatschap voor velen,moet worden uitgeoefend naast een fulltime job,en echte vrije tijd een steeds meer schaarser goed aan het worden is,is het heel verstandig om bij de aankomende taakverzwaring niet in te zetten op minder Raadsleden,omdat dit de zorgvuldigheid van de werkzaamheden niet ten goede zalm komen.
True
Taakverzwaring en verkleinen volksvertegenwoordiging gaan prima samen volgens PvdA; meer te doen, minder gezeik uit de achterbankjes.
henk / archivaris
En zo houdt de politiek zichzelf in stand. Laten we in vredesnaam de volstrekt overbodige 1e kamer opheffen
Rolie Groninger / consultant
Senaat is kennelijk vergeten dat de voorgestelde reductie enkel het terugdraaien van de volstrekt onnodige uitbreiding van het aantal raadsleden bij de introductie van het duaal bestuur beoogt. Jammer, een gemiste kans op een reële bezuiniging, die niemand pijn doet.
Advertentie