of 59345 LinkedIn

'Verkiezingsproces niet meer normaal uitvoerbaar'

In geen decennia duurde het tellen van de stemmen na de verkiezingen zo lang. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) is er klaar mee. ‘Het gehele verkiezingsproces is in de huidige omstandigheden niet meer normaal uitvoerbaar’.

In geen decennia duurde het tellen van de stemmen na de verkiezingen zo lang. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) is er klaar mee. ‘Het gehele verkiezingsproces is in de huidige omstandigheden niet meer normaal uitvoerbaar’. 

Onhandelbaar
De stembiljetten zijn onhandelbaar, de middelen niet afdoende en de inzet van digitale hulpmiddelen schiet ernstig te kort. Dat stelt de NVVB. De vereniging vindt dat het tijd is om de verkiezingen weer volledig te digitaliseren.

Uitvoerbaar
In haar meerjarenagenda stelt de NVVB dat dat niet alleen geldt voor het uitbrengen van de stemmen. ‘Ook de hele voorbereiding en afhandeling achteraf moet digitaal kunnen. Het huidige politiek klimaat lijkt hier echter nog niet rijp voor. We blijven dit echter op de agenda plaatsen. Tegelijkertijd willen we ons hard maken voor goed uitvoerbare verkiezingen op zeer korte termijn.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kees op
Kiezers moeten de volstrekte en absolute zekerheid hebben dat zij in anonimiteit kunnen stemmen. Het papieren biljet is daarvoor nog steeds de beste optie. Het tellen duurde niet veel langer maar ietsje langer. Die onhandige stembiljetten horen bij een levendige democratie zoals de onze. En trouwens, vergeleken met landen als Frankrijk, Italië of de VS is onze aanpak bijzonder efficiënt en pragmatisch. Al die zogenaamde noodklokken over onuitvoerbaarheid en conservatisme zijn gruwelijk overdreven. Dat e.e.a. gemeenten, media of anderen niet zo goed uitkomt, is irrelevant.
Door Rik Jungmann (Teller) op
De NVVB heeft volkomen gelijk. Er zit geen rem op het aantal partijen. Niet op het aantal kandidaten. Niet op het aantal kiezers dat op 1 stembureau komt. Niet op de grootte van de stembiljetten. De openingstijd is uitgebreid. Hulptellers zijn verdwenen. De stemcomputer verbannen. Tellers kruipen over de grond om de berg honderden stembiljetten te sorteren. Anno 2017. Terwijl we vanaf de bank ons geld beheren. Daar klopt iets niet. Dat moet hackervrij beter kunnen.
Door K. de Beer (adviseur) op
Omdat er nu wat meer kiezers waren, duurde het allemaal ietsje langer. bijkomende problemen zijn de stembiljetten op A2 formaat en tellers die niet meer zo fris zijn. Ik zie in de praktijk dat gemeenten scherper werven en met stembureauleden en tellers functioneringsgesprekjes voeren. Daarmee verdwijnen zo langzamerhand de enthousiastelingen die het niet in de vingers hebben. Daar hebben we in het openbaar bestuur al last genoeg van! Voor de rest lijkt de NVVB discussie vooral gevoed te worden door de media en landelijke politici die ver af staan van de werkzaamheden van de gemeenten. Als we die willen plezieren moet je inderdaad om 16.00 uur de stemlokalen sluiten.
Door Mathijs (Voorzitter stembureau ) op
Het is wel duidelijk dat in deze tijd digitaal stemmen een must is, maar dat moet vanuit politiek Den Haag worden gedaan! Verder moet het mogelijk blijven dat mensen ook nog gewoon kunnen stemmen. Ik zelf ben er ook een voorstander van dat de stembureaus eerder sluiten uiterlijk 20.00 uur, zodat er eerder kan worden geteld. Verder denk ik ook dat we de stembiljetten overzichtelijker kunnen maken zodat ze sneller geteld kunnen worden. Vanuit thuis moet je kunnen stemmen met bijvoorbeeld je DigId. Alleen zal er wel controle op moeten komen, zodat alle beveiligingen worden gewaarborgd, maar dat is in deze digitale tijdperk makkelijk te doen lijkt mij!
Door eric (med. stembureau) op
Ook deze keer verliep alles zoals altijd: soepel snel en bijna net zo snel klaar met tellen als anders. Geen enkel probleem. De NVVB is kennelijk slecht van de werkelijkheid op de hoogte, of heeft een andere 'agenda'.
Door Stembureaulid op
Het probleem is niet zozeer het huidige (papieren) verkiezingsproces, maar m.i. de lange openingstijden van de stembureaus. Waarom van 7:30 tot 21:00 uur? Wanneer dan ook het tellen nog enkele uren duurt ben je als stembureaulid al gauw 16/17 uur bezig. Dan ben je niet meer zo scherp aan het eind van de werkdag.

Waarom niet gewoon stemmen op de zondag van 8:00 tot 16:00, daarna nog even tellen en zo rond een uur of 21:00 is iedereen wel klaar. Natuurlijk blijft het onhandig tellen met de huidige grote stemvellen de vele partijen met tot soms 80! kandidaten per partij. Maar om nu te zeggen dat het niet meer normaal uitvoerbaar is gaat te ver.

Uiteraard zou dit veel eenvoudiger kunnen door in ieder geval op het stembureau digitaal te kunnen stemmen, zodat alles snel geteld is. Volledig digitaal (niet meer op een stembureau, maar vanuit huis) lijkt mij toch echt niet wenselijk. Op zaken als stemgeheim en stemmen onder dwang en het ronselen van stemmen is dan geheel geen zicht meer.