Advertentie

Verkiezingen voor fusiegemeenten van start

De bewoners van tien herindelingsgemeenten gaan naar de stembus voor de drie nieuwe gemeenten Goeree-Overflakkee, Molenwaard en Schagen.

21 november 2012

De bewoners van tien herindelingsgemeenten gaan vandaag naar de stembus. Omdat die gemeenten per 1 januari 2013 samengaan is het nodig om nu een nieuwe raad te kiezen. Lokale afdelingen van de VVD en PvdA houden hun hart vast.

Nieuwe gemeenten

Het gaat om de nieuwe gemeenten Goeree-Overflakkee (bestaande uit de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee) en Molenwaard (Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland) in Zuid-Holland en om Schagen (Harenkarspel, Schagen en Zijpe) in Noord-Holland.

Middelgroot

Geen van de nieuwe gemeenten hebben meer dan 50.000 inwoners, een stuk minder dan het door het kabinet beoogde minimum van 100.000. Het lijkt er dus op dat het een kwestie van tijd zal zijn voor de gemeenten opnieuw zullen fuseren.

Zorgen voor landelijke partijen

Lokale afdelingen van de PvdA, maar vooral van de VVD vrezen het zwaar te krijgen. Het fiasco rond de plannen voor een inkomensafhankelijke zorgpremie zal zeker de lokale VVD stemmen kosten. Zo gaf de VVD van Goeree-Overflakkee al aan zich flink zorgen te maken. De VVD-bewindslieden Edith Schippers, Fred Teeven en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra reisden de afgelopen tijd naar Goeree-Overflakkee, Schagen en Molenwaard  in een poging de schade te beperken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie