of 59250 LinkedIn

Verkenners aan de slag met herindeling Gooi en Vechtstreek

De meest kansrijke bestuurlijke toekomst in de Gooi en Vechstreek voor de middellange termijn wordt in kaart gebracht door twee verkenners. Op verzoek van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gaan Geert Jansen en Hannie te Grotenhuis hiermee aan de slag.

Twee verkenners gaan zich buigen over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten Bussum, Muiden en Naarden. Op verzoek van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland gaan Geert Jansen en Hannie te Grotenhuis onderzoeken welke schaalgrootte op de middellange nodig is voor de gemeenten in de regio.

Verdiepende verkenning

Voor de korte termijn is een fusie van de gemeenten Bussum, Muiden en Naarden de beste oplossing. Daarover zijn GS en de drie betrokken gemeenten het eens. Recent is hiertoe de officiële procedure opgestart. Deze nieuwe gemeente moet in 2016 het licht zien. GS zien dit echter als eerste stap. Voor de middellange termijn moet een ‘verdiepende verkenning’ worden uitgevoerd.

 

Toekomst Groningen

Daarbij is het oog gevallen op Jansen en Te Grotenhuis. Beiden hebben ruime ervaring op het gebied van bestuurlijke processen, bestuurlijke organisatie en (gemeentelijke) samenwerking. De twee hebben onder meer samengewerkt in de Visitatiecommissie Bestuurlijke Toekomst Groningen, waarvan Jansen voorzitter was. Deze commissie adviseerde Groningen om de huidige 23 gemeenten uiterlijk per 2017 terug te brengen naar 6. Veel Groninger gemeenten zijn het niet eens met de herindelingsadviezen en hebben alternatieve fusieplannen gemaakt. GS van Groningen hakken volgende maand de knoop door.

 

Keur aan herindelingsvarianten

GS van Noord-Holland hopen in april een besluit te kunnen nemen over de bestuurlijke toekomst voor de middellange termijn. Er liggen al drie scenario’s die nu door de verkenners verder onder de loep worden genomen. In de scenario’s passeren diverse herindelingsvarianten de revue, maar ook verdergaande ambtelijke samenwerking tussen gemeenten. Voor de lange termijn denken GS aan de vorming van één gemeente Gooi en Vechtstreek (Gooiland: 260.000 inwoners) of een gemeente Gooi naast een gemeente Vechtstreek.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door hoogmoed (publicist) op
wat gaat dit weer kosten? laat de gemeenten het zelf
uitzoeken.