Advertentie

Vergunning intocht Sint in Amsterdam terecht

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft vorig jaar terecht de vergunning voor de sinterklaasintocht in Amsterdam afgegeven. De Raad van State heeft niet gezegd of een intocht met zwarte zwarte pieten discriminerend of stigmatiserend is.

12 november 2014

Burgemeester Eberhard van der Laan heeft vorig jaar terecht de vergunning voor de sinterklaasintocht in Amsterdam afgegeven. Volgens de Raad van State gaat de burgemeester niet over de inhoud van zo'n evenement. Hij mag alleen een vergunning weigeren als die een gevaar is voor de openbare orde. Hiermee hebben woensdag tegenstanders van Zwarte Piet de zaak tegen de gemeente verloren.

Burgerlijke rechter
De Raad van State heeft niet gezegd of een intocht met zwarte zwarte pieten discriminerend of stigmatiserend is. Als iemand daar een oordeel over wil krijgen, moet hij of zij naar de burgerlijke rechter of de strafrechter. Dat kan bijvoorbeeld door een zaak te beginnen tegen de organisatie van een sinterklaasintocht.

Rechtbank Amsterdam
De rechtbank in Amsterdam zei in juli dat de gemeente Amsterdam er wél rekening mee had moeten houden dat een intocht met zwarte knechten van de sint discriminerend kan zijn. De gemeente en het Pietengilde gingen tegen die uitspraak in beroep bij de Raad van State.

Oordeel over inhoud
Jaap Polak, voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, zei dat het volgens de grondwet niet mag dat een burgemeester een oordeel heeft over de inhoud van een sinterklaasintocht, een demonstratie of een andere publieke uiting. De Raad van State mag dat óók niet, aldus Polak. ‘Hoe onbevredigend dit voor partijen wellicht ook is.’ Mocht er sprake zijn van iets strafbaars, dan moeten politie en justitie ingrijpen, al dan niet nadat er aangifte is gedaan.

Pietengilde
Het Pietengilde is tevreden met de uitspraak, al ziet Mark Gilling van de belangenclub voor zwarte pieten nog wel dat de discussie doorgaat. ‘De Raad van State heeft de discussie eigenlijk teruggegeven aan de maatschappij. Wij willen graag blijven praten met tegenstanders om via de weg der geleidelijkheid aanpassingen te doen in het volksfeest', aldus Gilling, die bij de uitspraak aanwezig was.

Europese Hof
De tegenstanders van Zwarte Piet willen mogelijk naar het Europese Hof voor de Mensenrechten. ‘Dit is het begin van een nieuwe fase’, zei schrijfster Margo Morrisen. Advocaat Wil Eikelboom wil daar zelf nog niet op vooruitlopen. Hij zegt de zaak eerst met zijn cliënten te willen bestuderen.

Van der Laan tevreden
Burgemeester Eberhard van der Laan is tevreden met de uitspraak van de Raad van State, die woensdag oordeelde dat hij in 2013 terecht een vergunning had verleend voor de intocht van Sinterklaas. ‘Hij ziet dat de Raad van State zijn opvatting deelt dat hij geen zedenmeester is. Hem kan en mag niet gevraagd worden om een evenement vooraf op inhoud te beoordelen. Bij een vergunningsaanvraag toetst de burgemeester alleen op openbare orde en veiligheid’, zo reageert de woordvoerder van Van der Laan op de uitspraak van de Raad van State. ‘Toch ziet de burgemeester ook dat een groot aantal Amsterdammers moeite houdt met de figuur Zwarte Piet. Allerlei aanpassingen zijn al gedaan. De burgemeester wil in gesprek blijven met alle partijen om te komen tot een zwarte piet waar iedereen in zich kan vinden.’

Reactie op uitspraak
De reactie van een woordvoerder van de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam: ‘We zijn verheugd met de uitspraak van de Raad van State. Die is buitengewoon helder. Een andere interpretatie is niet mogelijk. De burgemeester mag zich niet met de inhoud bezighouden. Overigens blijven wij gewoon in gesprek met de burgemeester van Amsterdam en alle andere partijen in de samenleving over de invulling van Zwarte Piet. Amsterdam is een van de weinige gemeenten waar schoorsteenpieten komen. De maatschappelijke discussie over Zwarte Piet gaat nog jaren door. Dat verandert niet van de ene op de andere dag. Veranderingen gaan altijd gepaard met felheid. Zwarte Piet past zich aan aan de ontwikkelingen in de maatschappij en dat gaat langzaam.' (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rex Rotary / Coördinator
Zo, en dan kunnen we nu weer echt aan het werk. Zinloos gemeenschapsgeld verkwanseld aan een zinloze rechtszaak. De maatschappelijke discussie moet uiteraard gevoerd worden en daar mag iedereen een mening over hebben.
Sjaak / bestuurlijk adviseur
Rex begrijpt niets van de essentie van onze democratische rechtstaat. Deze uitspraak is juist zeer zinvol, nu er grondrechten aan de orde zijn gesteld en de hoogste rechterlijke instantie in het algemene bestuursrecht er fundamenteel naar heeft gekeken. Goed is, dat na overweging van het bestuursrecht duidelijkheid is ontstaan waar nog bestaande rechtsvragen behandeld kunnen worden en dat de kwestie 'zwarte piet' verder tot het gebied van de maatschappelijke discussie behoort.
t. faber / gepensioneerd
Het wordt tijd, dat het politiek correctie volk dat zo’n moeite heeft met onze alom beminde ZWARTE Piet eens de zwarte piet krijgt toegespeeld!
Advertentie