Advertentie

Vergunning grachtenrondvaart Amsterdam moet tijdelijk

Om het milieu te sparen en te veel drukte op de grachten te vermijden, is het aantal verstrekte vergunningen beperkt. Daarom mag de gemeente uitbaters van rondvaartboten alleen een vergunning voor een bepaalde periode geven, aldus het Hof van Justitie van de Europese Unie.

01 oktober 2015

Amsterdam mag geen vergunningen voor onbepaalde tijd afgeven aan bedrijven die rondvaarten op de grachten aanbieden. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag bepaald.

Beperkt aantal vergunningen
Om het milieu te sparen en te veel drukte op de grachten te vermijden, is het aantal verstrekte vergunningen beperkt. Daarom mag de gemeente uitbaters van rondvaartboten alleen een vergunning voor een bepaalde periode geven, aldus het hof.

Vrijheid van dienstverlening

Het bedrijf Amstelboats had een vergunning aangevraagd om passagiers rond te varen, maar die werd geweigerd. De Raad van State boog zich over de zaak, maar besloot aan het hof te vragen of het Amsterdamse vergunningenstelsel niet in strijd was met de vrijheid van dienstverlening.

Toeristische activiteit

Bij vervoer van de ene naar de andere plek mag wel een vergunning voor onbepaalde tijd worden uitgegeven, maar bij een toeristische activiteit ligt dat anders. De Raad van State moet nu bepalen hoe het zit met Amstelboats. Volgens het hof lijkt het erop dat gaat om 'een feestelijke bijeenkomst'.

Eeuwigdurende vergunning

De gemeente Amsterdam laat donderdag in een reactie weten dat ze al sinds 2013 bezig is om de passagiersvaart op de grachten te moderniseren. 'Voor boten groter dan 14 meter zijn enige tijd terug de eeuwigdurende vergunningen omgezet naar tijdelijke', zegt een woordvoerder van wethouder Udo Kock (Water). 'Afgelopen zomer heeft de rechter de gemeente in het gelijk gesteld in vrijwel alle zaken die reders daarover hebben aangespannen. We bestuderen nog de precieze consequenties van deze uitspraak van het hof.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hans van der veen
Waar zijn we in vredesnaam mee bezig dat Europa zich tot op punaiseniveau met dit soort zaken bemoeit. Laat Europa zich haar verantwoordelijkheden aantrekken die er momenteel wél toe doen, nl. de voorkoming van een vluchtelingenstroom
Advertentie