of 59206 LinkedIn

'Verdwenen geluidsopname Meerssen was technisch defect'

Er zijn geen opnames van de besloten raadsvergadering in Meerssen omdat de techniek het liet afweten. Verondersteld wordt dat deze vergadering een rol heeft gespeeld in de zelfmoord van wethouder Jo Dejong.

Volgens de gemeente Meerssen is er niets geheimzinnigs aan de mislukte geluidsopnames tijdens een belangrijke besloten raadsvergadering. ‘Er was gewoon sprake van een technisch defect,’ benadrukt een gemeentewoordvoerder. Lokale media zetten echter vraagtekens bij de verdwenen  opnames. Oud-hoogleraar staatsrecht Twan Tak spreekt bij L1 zelfs van ‘Srebrenica-praktijken’, verwijzend naar het mysterieus verdwenen fotorolletje.

Wethouder Dejong

De besloten raadsvergadering in Meerssen vond in maart plaats, vlak voor de zelfmoord van wethouder Jo Dejong en zou mogelijke een rol hebben gespeeld in de hele kwestie rondom zijn zelfgekozen dood.  De lokale politiek heeft tijdens deze bijeenkomst in felle bewoordingen afstand genomen van Dejong. De directe aanleiding hiervoor was het zoenincident tijdens carnaval, maar mogelijk werd dit incident door politieke tegenstanders aangegrepen om met de wethouder af te rekenen.  Een onafhankelijke commissie onderzoekt de gebeurtenissen van voor en na het overlijden van Dejong, maar kan dus geen gebruik maken van de geluidsopnames van de turbulente raadsvergadering.

 

Bedreigingen
De politieke verhoudingen in Meerssen zijn verstoord sinds de zelfmoord van wethouder Jo Dejong. Enkele raadsleden kregen sindsdien doodsbedreigingen, drie stapten uit de raad, twee uit hun fractie. De coalitie is haar meerderheid kwijt. De commissaris van de Koningin, Theo Bovens, heeft zelfs de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester in Meerssen tot eind mei opgeschort.

 

Stabiliteit herstellen

De gouverneur, Theo Bovens, roept bestuurders en politici in Meerssen op hun waardigheid en bedachtzaamheid te bewaren om de politieke stabiliteit in Meerssen te herstellen. In een brief aan de raad spreekt Bovens zijn afschuw uit over de recente bedreigingen aan raadsleden en wethouders. ,,Geweld en bedreiging tegen politieke ambtsdragers en medewerkers met een publieke taak zijn te allen tijde onacceptabel", aldus de gouverneur.

 
Defect niet eerder voorgekomen 

De gemeente Meerssen geeft geen antwoord op inhoudelijke vragen die te maken hebben met de politieke onrust.  Dit heeft te maken met de openbare raadsvergadering die 16 april over de hele affaire zal plaatsvinden. Over het opname-incident zegt een woordvoerster: ‘De digitale geluidsapparatuur faalde, andere suggesties kloppen niet.’ De woordvoerster erkent dat een opnamedefect als deze bij haar weten nog niet eerder is voorgekomen.

 
Vertrouwen in bestuur herstellen 

Het missen van de geluidsopnames stimuleert het vertrouwen in het lokale bestuur van Meerssen niet. De gemeente Meerssen hoopt dat met het onderzoek van de commissie de onrust in Meerssen wordt weggenomen. In een persbericht verklaart de gemeente: ‘De feitenanalyse dient om lering te trekken uit deze buitengewoon moeilijke periode. Aan de hand daarvan kunnen vervolgens de aanbevelingen gemaakt worden om de bestuurlijke, politieke en persoonlijke verhoudingen te herstellen. Maar vooral ook het vertrouwen van de inwoners in het openbaar bestuur.’

 

Lees meer in het dossier 'Onrust in Meerssen'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet (consultant) op
Dit bericht op Bin Best verdwijnt wel erg snel uit beeld!!!
Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
In het dorp der farizeeërs regeert ook nog de leugen. de beerput gaat steeds harder stinken. De laffe farizeeëers hebben eerst wethouder De Jong het leven letterlijk onmogelijk gemaakt, waardoor hij zelfmoord heeft gepleegd, ze liegen ook nog dat het gedrukt staat. Was is het jammer dat op de dorpspleinen in Limburg geen schandpaal meer staat, want wat zou de bevolking ze graag bespuwen en met eieren bekogelen. Inderdaad, aan zulke machthebbers is het Romeinse rijk ten onder gegaan. Integriteit is in ieder geval een onderwerp dat nooit op de raadsagenda in Meerssen heeft gestaan.

Door Piet (consultant) op
Zo'n Gemeente neemt al jaren en jaren alle Gem en commssie vergaderingen digitaal op. Kortom ze hebben al jaren ervaring. En inderdaad je kan aan de lampjes zien of het wel of niet functioneert. Normaal als de apparatuur het even niet doet, schorten ze direct de vergadering een paar minuten op tot het euvel is verholpen.

Kortom simpel boeren verstand zegt dat hier wordt gelogen, de prutpoel wordt steeds groter. Elke Overheid in het nauw, of het nu defensie is of niet, kan liegen of het gedrukt is.

Tja zouden integriteitscursussen hier helpen ( ha, ha) ?
Door Rex Rotary (Coördinator) op
Ik werk veel met digitale opnameapparatuur. Als digitale opnames niet goed gaan zie je dat direct. Afhankelijk van de instellingen start de opname automatisch of moet je hem zelf aanzetten. Als hij het niet doet pak je een back-up mogelijkheid. Van te voren is duidelijk waar de digitale bestanden worden opgeslagen. Dit is te toevallig. Ik ben benieuwd wat de leverancier van de digitale opnameapparatuur hierover te melden heeft.