of 60264 LinkedIn

Verdachte oud-gedeputeerde Hooijmaijers voor rechter

Ton Hooijmaijers, ex-gedepueerde namens de VVD voor de provincie Noord-Holland moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Hij wordt van ernstige feiten verdacht zoals aannemen steekpenningen.
Reageer

Oud-gedeputeerde Ton Hooijmaijers van de provincie Noord-Holland wordt vervolgd voor het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrift en witwassen. Ook zijn vrouw en een zakenrelatie moeten voor de rechter verschijnen. Dat heeft het landelijk parket vrijdag bevestigd.

Fraudeonderzoek belangenverstrengeling
De strafvervolging vloeit voort uit een jarenlang groot fraudeonderzoek van de rijksrecherche naar Hooijmaijers, onder meer naar belangenverstrengeling tussen zijn werk als gedeputeerde en het bedrijfje op naam van zijn vrouw. Medio vorig jaar bleek dat Hooijmaijers meermaals had verzwegen dat hij belangen had in het adviesbureau dat hij als gedeputeerde inschakelde.
 
Meer verdachten in vizier 

Het Openbaar Ministerie heeft nog meer verdachten in het vizier, maar een woordvoerder wilde daarover niets zeggen. Op donderdag 18 oktober is de eerste (regie)zitting in de zaak op de rechtbank in Haarlem. Ton Hooijmaijers zelf laat via zijn advocaat Frits Schneider weten er in dit stadium nog niets over te willen zeggen.
 
Operatie Schoon Schip 

Een en ander zorgde voor veel rumoer in de provinciale politiek in Noord-Holland, inclusief spoedvergaderingen, de roep om onafhankelijk onderzoek, een boze oppositie en ingelaste bijeenkomsten. De Noord-Hollandse commissaris van de Koningin Johan Remkes kwam daarop met operatie Schoon Schip, waarbij alle projecten waarbij Hooijmaijers betrokken was opnieuw tegen het licht zijn gehouden.

 

GS zijn 'geschokt'

Het college van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland is ,,geschokt'' door de strafvervolging van voormalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Vrijdag maakte het landelijk parket bekend Hooijmaijers te vervolgen voor het aannemen van steekpenningen, valsheid in geschrifte en witwassen.

 

Integriteit provinciebestuur in het geding

,,Het college is geschokt door het bericht dat ex-gedeputeerde Hooijmaijers strafbare feiten ten laste worden gelegd, waaraan hij zich als gedeputeerde van de provincie Noord-Holland schuldig zou hebben gemaakt. Indien de feiten worden bewezen, is daarmee de integriteit van het toenmalige provinciebestuur in het geding en wordt het aanzien van het openbaar bestuur in het algemeen geschaad'', aldus een verklaring.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.