Advertentie

'Verantwoording Rijk kan beter'

De 236,7 miljard euro die het Rijk in 2011 uitgaf, zijn rechtmatig besteed, constateert de Algemene Rekenkamer. Maar de verantwoording kan op meerdere fronten beter.

16 mei 2012

De 236,7 miljard euro die het Rijk in 2011 uitgaf, zijn rechtmatig besteed, constateert de Algemene Rekenkamer. Maar de verantwoording kan op meerdere fronten beter.

Bezuinigingen
De Rekenkamer keurt de Rijksrekening in het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2011 goed, maar vindt dat de overheid meer moet doen om de gevolgen van de bezuinigingen en hervormingen goed voor het voetlicht te brengen. De voortgang van de bezuinigingsmaatregelen zijn onvoldoende inzichtelijk en de ministers geven in hun jaarverslagen niet altijd even helder antwoord op de vraag of burgers waar krijgen voor hun belastinggeld. OCW en EL&I zijn positieve uitzonderingen.

Decentralisatie
Een andere constatering die de Rekenkamer op 'Verantwoordingsdag' doet is dat publiek geld door de decentralisatie qua verantwoording in een 'niemandsland' belandt. Het wordt zo bijvoorbeeld minder duidelijk of een minister of een gemeentebestuur verantwoordelijk is voor de resultaten van het gevoerde beleid. "Wij constateren dat er een vervaging optreedt tussen de zogeheten algemene en specifieke uitkeringen. Er zijn tussenvormen gekomen: de brede doeluitkering, de verzameluitkering, de integratie-uitkering en de decentralisatie-uitkering. Door het vervagen van het onderscheid tussen algemene en specifieke uitkeringen is niet altijd duidelijk welke bestuurslaag waarvoor verantwoordelijk is. We moeten voorkomen dat we niet meer goed weten wie waarop kan worden aangesproken", aldus de Rekenkamer. Er is over 2011 onzekerheid geconstateerd over de rechtmatige besteding van maar liefst € 1,4 miljard aan specifieke uitkeringen (op een totaal van 13 miljard euro).

Rijksdienst
Het programma Compacte Rijksdienst vindt ook geen genade bij de Rekenkamer. De versobering en stroomlijning van de rijksdienst zou moeten lieden tot een structurele bezuiniging van 788 miljoen euro. Voor 437 miljoen daarvan is er door de onderzoekers geen onderbouzing gevonden.

Gemeentefonds

Over de rapportage van het Gemeentefonds (18,58 miljard euro, beheerd door BZK en Financiën) is de Rekenkamer tevreden, op een verplichting van 8,8 miljoen na. Een vergelijkbaar oordeel krijgt het Provinciefonds (1,27 miljard euro).

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

G.D.Johanns / financieel adviseur/voormalig rijksambtenaar
Het rijk maakt wel stappen in de verbetering van de verantwoording. Niet alleen over de rechtmatigheid van de uitgaven, maar ook de over de doelmatigheid en doeltreffendheid moet de verantwoording verbeteren.

De andere overheden hebben ook nog een wereld te winnen op dit gebied, zo blijkt uit veel lokaal rekenkamer onderzoek.

Neem bijvoorbeeld het vrij recente onderzoek van de Algemene Rekenkamer naar het rijkssubsidiebeleid; leg dit naast de vele lokale onderzoeken naar het gemeentelijke subsidiebeleid en het wordt duidelijk dat er nog veel ruimte voor beter, d.w.z. doelmatiger en effectiever beleid is. Op vele terreinen van overheidsbeleid. Zowel op het niveau van het rijk als de lokale overheden. Ondanks de vooruitgang die er de laatste jaren is geboekt.
Advertentie