of 64277 LinkedIn

Veiligheidsscan voor woningen burgemeesters

Het stadhuis van Haarlem
Het stadhuis van Haarlem

Er wordt een landelijke veiligheidsscan ingevoerd voor woningen van burgemeesters. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten nu burgemeesters vaak doelwit zijn van agressie en bedreiging, meldt de Volkskrant.

Preventief

In de regeling waarin de rechtspositie van de burgemeester is geregeld wordt voortaan vastgelegd dat diens woning en de directe omgeving op veiligheid wordt gecontroleerd. Dat gebeurt preventief en niet, zoals nu het geval is, wanneer een burgemeester daadwerkelijk te maken heeft gekregen met bedreiging.

 

Basale adviezen

De veiligheidsscan wordt uitgevoerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). ‘Het gaat om heel basale adviezen', zegt CCV-directeur Patrick van den Brink, zelf oud-burgemeester van IJsselstein. ‘Over de kwaliteit van de sloten, de ramen, de aanwezigheid van een alarminstallatie en het doorschakelen daarvan.'

 

Stadhuis Haarlem

Ook het stadhuis van Haarlem wordt beveiligd sinds burgemeester Jos Wienen wordt bedreigd en moest onderduiken. De beveiliging van het stadhuis wordt nu op last van het openbaar ministerie nog verder opgevoerd. De aangescherpte maatregelen zijn in een brief van het griffiebureau ter kennis gebracht aan de gemeenteraad. Met ingang van donderdag is ook de personeelsingang aan de Jacobijnestraat gesloten. Voorheen kon het personeel daar ondanks bewaking nog wel naar binnen. De fietsenstalling voor het personeel mag evenmin meer worden gebruikt.

 

Toegangssysteem

De vergaderzalen en fractiekamers waren tot donderdag vrij toegankelijk, maar hebben inmiddels een toegangssysteem gekregen. Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de openbare raadsvergadering van donderdagavond.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@J. de Niet.
Helemaal eens. Overigens hoe zit het eigenlijk met de veiligheidsscan voor de woningen van al die bedreigde ambtenaren? Er moet eindelijk een stop komen op slecht criminaliteitsbeleid.
Door J. de Niet (fin.adv.) op
Hoewel ik deze reactie wel snap, vind ik het toch ook wel weer de omgekeerde wereld. Beter is om degenen die het in hun hoofd halen om bestuurders, ambtenaren, politie en hulpverleners, aan te vallen op te pakken en nooit meer los te laten. De criminele invloed op het openbare leven is te groot geworden. We zijn heel dicht bij de fase waarin de USA en Italie kenterde van het wegkijken naar optreden. Dat was toen aanslagen plaatsvonden op instituten (kerken) en boegbeelden (OvJ en burgemeesters) waarbij ook burgerslachtoffers vielen. Er is door een mislukt drugsbeleid een nieuwe maffia ontstaan en van de individuele burger kun je niet meer verlangen dat die deze figuren er op aanspreekt. De overheid is aan zet en zal dit met minstens zo veel vuurkracht moeten doen als waar de criminaliteit momenteel over beschikt.

Vacatures

Van onze partners