De burgemeesters wilden vorige week maandag nog niet instemmen met de mogelijke komst van een avondklok als extra maatregel tegen verspreiding van het coronavirus. Zij vinden een avondklok een 'heftige maatregel die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt.' De burgemeesters willen onder andere van het Outbreak Managment Team (OMT) 'een overtuigend antwoord' krijgen op de vraag of een avondklok helpt om de verspreiding van het virus te dempen. Het beraad vergadert nu dinsdagavond in Utrecht. Justitieminister Ferd Grapperhaus is er zoals bijna altijd bij.

 

Passend

Het instellen van een avondklok tegen de verspreiding van het coronavirus moet 'passend en effectief' zijn. De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen willen een goede onderbouwing horen van de voordelen van een avondklok, voordat zij hun goedkeuring hechten aan het plan van het kabinet om Nederlanders te verplichten 's avonds en 's nachts thuis te blijven.

Alternatieven

Naar verluidt zou de avondklok ingesteld moeten worden tussen 20.00 en 04.00 uur. Volgens een woordvoerster van beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, zien de burgemeesters de ernst van de situatie echt wel in, zeker nu er sprake is van virusmutaties. Maar de burgemeesters wachten nog op zwaardere argumenten voor het instellen van een avondklok voor zij een collectief standpunt innemen. En ze willen ook kijken naar alternatieven.


Uitzonderingen
In het afgelopen weekeinde spraken diverse burgemeesters zich uit over een avondklok. Sommigen, zoals Lucas Bolsius van Amersfoort en Marjan van Kampen van Schagen, zijn ronduit tegen. Femke Halsema van Amsterdam wil dat er uitzonderingen mogelijk zijn. Veel burgemeesters zijn net als de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls niet op voorhand tegen, maar wachten op overtuigende argumenten. (ANP)