Advertentie

Veiligheidsberaad: ‘Avondklok moet goed uitvoerbaar zijn’

Waar de burgemeesters van het Veiligheidberaad eerder nog negatief tegenover het idee van een avondklok stonden, lijkt de stemming nu een stuk milder.

19 januari 2021
avondklok.jpg

Als er een avondklok moet komen, dan moet die strak zijn geregeld met slechts een beperkt aantal uitzonderingen. Dat hebben de burgemeesters van het Veiligheidsberaad dinsdagavond tegen minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) gezegd.

Duidelijk
‘Het moet een duidelijke, goed uitvoerbare maatregel zijn’, zei voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad na afloop van het overleg. De burgemeesters hebben nog altijd behoorlijk wat vragen over de uitvoerbaarheid en de vorm van een avondklok.

Uitleggen
Bruls zei niet of de burgemeesters voor of tegen de avondklok hebben geadviseerd. ‘Er zijn burgemeesters die er meer en die er minder in zien’, aldus Bruls. De burgemeesters vinden het vooral belangrijk dat de maatregel goed uit te leggen is aan de samenleving. Anders wordt het lastig voor mensen om die te accepteren en daarmee moeilijker om te handhaven.

Milder
Het demissionaire kabinet wil zo spoedig mogelijk een avondklok van 20.00 uur tot 04.00 uur invoeren. Dat zal volgens ingewijden de inzet zijn van de persconferentie die woensdag middag plaatsvindt. Waar burgemeesters eerder nog negatief tegenover dat idee stonden, lijkt de stemming inmiddels een stuk milder.

Effect
‘Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor’, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan de vergadering van het beraad in Utrecht. Ook zijn collega Wouter Kolff van Dordrecht wil ‘geen enkele maatregel uitsluiten’. ‘Maar ik wil wel eerst weten wat het effect van een avondklok is’.

Vragen
Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is voor een ‘stevige aanpak’. ‘Wij hebben niet veel mogelijkheden meer in het mandje.’ Jan Lonink van Terneuzen ‘moet nog overtuigd worden’. Ook Jan van Zanen van Den Haag zit nog met ‘stevige vragen.’

Draagvlak
Alleen Pieter Broertjes van Hilversum is bij voorbaat tegen. Hij vindt de maatregel niet proportioneel. ‘Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig. De gereedschapskist is nog niet leeg.’ Ook de handhaving is volgens hem een probleem. De politie Midden-Nederland heeft de regionale burgemeesters een brief geschreven waarin zij aangeeft het ‘heel moeilijk vinden om hiervoor capaciteit vrij te krijgen’.

Gezagstrouw
Volgens de burgemeesters komt het vooral neer op een moreel appel aan de Nederlanders. Aboutaleb: ‘Ik ga ervan uit dat het merendeel van de samenleving gezagsgetrouw is. Iedereen is in principe binnen. Als je buiten bent, heb je wat uit te leggen.’

Einde van de week
Woensdag beslist het demissionaire kabinet of de avondklok wordt ingevoerd. De Kamer debatteert er dezelfde dag over. Wanneer de avondklok precies zal ingaan, is niet duidelijk – mogelijk al aan het einde van deze week. Het verbod om 's avonds en 's nachts op straat te zijn, gaat waarschijnlijk duren tot het einde van de harde lockdown, dat nu voorzien is op 9 februari. (ANP/Redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie