Advertentie

Veenendaal wijst provinciefusie af

Veenendaal laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken weten een fusie van de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht af te wijzen. Veenendaal stelt, ‘net als veel Utrechtse gemeenten’, stevige bedenkingen te hebben bij de fusieplannen.

09 oktober 2013

Veenendaal laat minister Plasterk van Binnenlandse Zaken weten een fusie van de provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht af te wijzen. Veenendaal stelt, ‘net als veel Utrechtse gemeenten’, stevige bedenkingen te hebben bij de fusieplannen.

Burgemeester Wouter Kolff is duidelijk over het standpunt van Veenendaal. ‘In de zienswijze worden de huidige fusieplannen afgewezen aangezien Veenendaal momenteel belangrijker opgaven heeft dan deze, het voorstel geen meerwaarde biedt voor onze gemeente, het draagvlak ontbreekt, de samenhang in de beoogde provincie wordt gemist en de afstand tot de provincie te groot wordt.’

Zienswijze 'inliggende' gemeenten

De PvdA-bewindsman legde vier maanden geleden zijn herindelingsontwerp met betrekking tot de vorming van een megaprovincie ter inzage neer. ‘Inliggende’ gemeenten konden, net als de betrokken provincies bij de minister een zienswijze indienen.

Alle energie naar decentralisaties

‘Onze gemeente’, zo laat het dagelijks bestuur van Veenendaal Plasterk weten, ‘heeft geen belang bij een structuurdiscussie’  of een aanpassing van die structuur op dit moment. De provincie Utrecht en dus ook de daartoe behorende gemeenten kennen volgens Veenendaal een groot aantal relevante opgaven. ‘Er is veel te doen en er is ook sprake van een omvangrijk takenpakket.’ De gemeente wijst op de opgaven die te maken hebben met Utrecht als sterke economische regio, maar ook op de bestaande en komende taken op het gebied van de ruimtelijke ontwikkeling, mobiliteit en wonen en het sociale domein. ‘Alle energie dient zich op die taken te concentreren’, aldus het college.

Gemis 'ennen' en 'gekend worden'

Het herindelingsplan van Plasterk mist volgens Veenendaal niet alleen een overtuigende argumentatie, maar ook de samenhang binnen de beoogde provincie. Bovendien ontbreekt ook het maatschappelijk draagvlak.

‘De positionering van de gemeenten in de provincie Utrecht wordt er na een eventuele fusie niet beter op als het gaat om invloed, belangenbehartiging en aandacht’, aldus het college van Veenendaal. Mede door de schaal van de provincie – ‘korte lijnen’ – weten overheden en maatschappelijke organisaties elkaar eenvoudig te vinden en werken zijn goed samen. ‘Het credo ‘kennen’ en ‘gekend worden’ is voor ons van wezenlijk belang. De nabijheid van het provinciaal bestuur zou in een opgeschaalde provincie naar onze overtuiging beslist minder zijn’, stelt Veenendaal.

Provincies tegen landsdeelvorming

Provincies hebben minister Plasterk woensdag per brief laten weten hoe zij denken over de plannen omtrent landsdeelvorming. Zij wijzen plannen voor landsdeelvorming, van bovenaf opgelegd, af. Samenwerking op vrijwillige basis sluiten zij echter niet uit. De Noord-Hollandse commissaris der koning, Johan Remkes, voegde daar tijdens zijn jaarrede tijdens het jaarcongres van de verzamelde provincies aan toe dat ‘provincies blauwdrukdenken van de hand wijzen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie