of 62812 LinkedIn

Veel noodbevelen afgekondigd, rellen blijven uit

Wel lijkt het op dinsdagavond een stuk rustiger dan de avond ervoor.
1 reactie

Op een aantal plaatsen in Nederland hebben de politie en de ME op dinsdagavond opgetreden tegen mensen die ongeregeldheden veroorzaakten. In meerdere steden werden noodbevelen afgekondigd. Wel lijkt het een stuk rustiger dan de avond ervoor.

Noodbevel
Meerdere steden hebben dinsdagavond een noodbevel afgekondigd, dat meestal per direct ingaat. De steden vrezen voor nieuwe ongeregeldheden. Het gaat onder meer om Maastricht, Eindhoven, Haarlem, Zwolle, Leiden, Zaltbommel, Heemstede en Breda.

Serieuze signalen
Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht deed dit vanwege serieuze signalen dat ook in Maastricht ongeregeldheden plaats zouden vinden. ‘Dat tolereren we niet. Dit heeft niets meer met demonstreren te maken, dit zijn puur relschoppers die uit zijn op vernielen en geweld.’ De stad is ook aangewezen als veiligheidsrisicogebied, wat betekent dat de politie zonder directe aanleiding mensen kan fouilleren.

Massaal aanwezig
In Rotterdam-Zuid en in het centrum van de stad zijn zeventien mensen aangehouden voor onder andere samenscholing en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. De politie is massaal in de stad aanwezig na de rellen van een dag eerder en controleert mensen die in groepjes op straat lopen. De politie hoopt op die manier nieuwe rellen in de kiem te smoren.

Linie
Een grote groep jonge mannen en jongens heeft volgens de Amsterdamse politie korte tijd voor een onrustige situatie in de wijk Osdorp gezorgd. Ze hadden zich verzameld in de omgeving van de straat Tussen Meer en staken vuurwerk af. De mobiele eenheid die nadrukkelijk aanwezig is, trad kort op door het vormen van een linie, waarna de meesten afdropen en de rust terugkeerde.

Naar huis

In het centrum van Breda is in de loop van de avond door de politie een grote groep mensen gesommeerd naar huis te gaan. Ook zijn er in de stad meerdere aanhoudingen verricht, maar een woordvoerder van de politie wist nog geen exact aantal.

Hema
In Schijndel hebben onbekenden rond 20.15 uur geprobeerd de Hema in brand te steken. De politie vermoedt dat bij deze poging tot brandstichting twee mensen betrokken waren, die zijn weggevlucht. De gealarmeerde politie heeft het vuur geblust en wist zo erger te voorkomen. Na 21.00 uur is er praktisch niemand meer op straat, zei de woordvoerder van de politie. Net als in de rest van Oost-Brabant is het er rustig, zei hij.

Voetbalclubs
In toenemende mate vormen supporters van voetbalclubs een front tegen relschoppers. Ze staan niet toe dat de rellende jongeren de stad vernielen of winkels plunderen, laten ze via hun eigen kanalen weten. En voegen, zoals dinsdag in Den Bosch en Maastricht, de daad bij het woord. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Hulde aan de voetbalsupporters die hun (binnen) steden verdedigen en beschermen tegen criminelen en vandalen. Houden zo en ver weg blijven van vernielingen. Dat mag ook wel eens worden gezegd.

Vacatures

Van onze partners