Advertentie

Veel kritiek op gratis taxi inburgeraars Gouda

De gemeente Gouda betaalt elke dag de taxi van zo’n veertig inburgeraars die naar de cursus gebracht worden. Dit kost de gemeente zo'n 500 euro per dag. SP-kamerlid Sadet Karabulut spreekt in het AD van geldverspilling: ’Daarbij staat dit haaks op de gedachte van zelfredzaamheid. Het is flauwekul om deze mensen zo in de watten te leggen. Ze kunnen makkelijk met de bus of de benenwagen.' De PVV eist een verklaring van de minister.

08 januari 2010
'Waanzin'
PVV-Kamerlid Sietse Fritsma wil van minister Eberhard van der Laan (Integratie) opheldering over berichten dat in Gouda inburgeraars met taxi's worden opgehaald voor de cursus. Als het waar is, wil hij dat 'deze waanzin' onmiddellijk wordt gestopt. ‘Het is ongelooflijk dat integratie in de ogen van de politieke elite betekent dat je allochtonen zoveel mogelijk in de watten moet leggen. Aan de gewone burger, die met hard werken de touwtjes nauwelijks aan elkaar kan knopen, is dit niet meer uit te leggen!’, zegt Fritsma, de PVV-lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in Den Haag.


Lichamelijke beperking

Volgens de gemeente gaat het om slechts tien procent van het totaal aantal deelnemers aan de cursus die niet op eigen gelegenheid kan komen: ‘Het  gaat om aparte situaties, mensen met een lichamelijk beperking bijvoorbeeld,’ zegt een gemeentewoordvoerster.

 

Uur reistijd
Volgens een gemeentelijk persbericht hebben ook inburgeraars die meer dan een uur OV-reistijd kwijt zijn recht op gratis taxivervoer. Deze groep krijgt volgens de gemeente wel extra aandacht bij de fietslessen zodat zij in de toekomst op eigen gelegenheid kunnen komen. 

Meer gemeenten
‘De drempel voor deelname moet zo laag mogelijk zijn. Het is niet wenselijk dat mensen geen cursus kunnen volgen vanwege hoge vervoerskosten of bijvoorbeeld gebrek aan kinderopvang. Inburgeren is daarvoor te belangrijk. Deze regeling is niet van onlangs, maar al sinds juni 2008. Meerdere gemeenten in Nederland verstrekken een vervoersvergoeding voor inburgeraars vanuit het gemeentelijke participatiebuget’ aldus het persbericht.

Niet kunnen klokkijken
Gouda kwam vorig jaar ook al in het nieuws wegens bijzonder gratis vervoer. Die keer ging het om oudere allochtone vrouwen die naar de dagopvang in een zorgcentrum werden gebracht . Het speciale taxibusje werd met AWBZ-financiering door Zorgberaad Midden-Holland aangeschaft omdat een aantal oudere allochtone vrouwen niet zouden kunnen klokkijken en daardoor het reguliere busje miste. Daarnaast zouden veel vrouwen door de thuissituatie niet kunnen worden opgehaald worden door een man.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Slappe Zuigvis
Socialistische Partij en "de gedachte van zelfredzaamheid".

Wait...... what?
René / bel.adv.
Gouda, de stadsbus rijdt door alle wijken, binnen het uur kun je elke bestemming bereiken. Maar ja, in het stadskantoor, waar achter geblindeerde ramen autistische ambtenaren en bestuurders zitten te navelstaren, los van elke realiteitszin, waar berovineg en bedreigingen slechts incidenten zijn, wat kun je daar nu van verwachten?
Jos Praat / beleidsadviseur
Je vraagt je werkelijk af wanneer degenen die dit allemaal bedenken voor het laatst buiten zijn geweest....
c.wolfs / gepensioneerd
helemaal eens met alle voorgaande reacties. Wie bedenkt zoiets. Onze linkse politieke elite incluis het CDA. Natuurlijk veroorzaakt de PVV de polarisatie niet. Dank God en Allah dat deze partij deze misstanden aan de kaak stelt.
frans / ambtenaar
"Daarnaast zouden veel vrouwen door de thuissituatie niet kunnen worden opgehaald worden door een man."
..
.....
..!...
Wiebe
Ik ben het met iedereen eens die dit belachelijk vindt.

Maar om nu een minister ter verantwoording te gaan roepen om iets wat op LOKAAL niveau speelt !?

Heeft de SP geen zetels in de gemeenteraad van Gouda? Heeft de PVV geen zetels in de gemeenteraad van Gouda?

Laten ze daar dan iets aan doen!
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
In mijn omgeving kun je een pasje voor de Gemeentetaxi krijgen als je een handicap hebt. Dat gaat via de CIZ in overleg (wat ik daarvan gemerkt heb) met het medisch veld.
De CIZ kan per regio ook heel verschillend opereren. De verschillende rechten die burgers in dit mini-land hebben zijn een ander onwenselijk issue. Inburgeraars kunnen ook een aanvraag doen voor een gemeentetaxipas. Per rit betaal je een eigen bijdrage.
Behandel burgers in gelijke situatie (handicap) hetzelfde. Verder lijkt mij die driewielerverhuur en cursus op CD uitstekende opties. Een groot deel heeft hier al een sterk sociaal netwerk. Belastinggeld voor fietsen leren (indien dat gebeurt) is niet uit te leggen, zeker niet bij heftige bezuinigen. Die optie van driewielers verhuren (kostendekkend), stimuleren snel fietsen leren op twee wielen, via eigen netwerk en zelf aanschaffen tweedehands fiets, stel ik mij voor.
In Zembla een tijd geleden was er een echtpaar in de bijstand. De man had medische problemen. De echtgenote claimde zelf niet te kunnen werken, omdat zij niet fietsend naar werk kon. Alsof dat heel vanzelfsprekend is. Dit waren mensen met een Islam. achtergrond en vrouw geheel traditioneel gekleed. Aan dergelijke voorbeelden zie je ook dat sociale vangnetten een hindernis sterk vormen voor integratie, tenzij men strikter daarmee omgaat. Men is echter nu al gewend aan die verworvenheden. Als daaraan getornd wordt krijg je natuurlijk de reflex dat Nederland verhard en tegen Moslims is. Ben bang dat bestuurders daarom de gemakkelijkste weg van de belastingpot kiezen en voor hun korte termijn belangen. Witteboorden burgerschap en de burgers in het algemeen dat tonend, zouden die 35 miljard bezuinigen zonder heftige pijnpunten realiseerbaar maken!
Willem Kamps / Ambtelijk secretaris OR
Terecht stelt de SP dit aan de kaak (en ook de PVV, al is het zeker niet mijn club). Wat mij echter opvalt bij de reacties is dat de dames/heren? ter rechterzijde, te schijterig zijn om onder hun eigen naam te reageren: 'slappe zuigvis', 'de wolluf'. Knap hoor!
frans / ambtenaar
@Kamps
Vrijheid van meningsuiting geldt in Nederland alleen voor socialisten, vandaar het politieke proces tegen Wilders.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Hier gaat echt je lamp van uit!
Waar een wil is, is een weg, zegt een spreekwoord. Verhuur driewielers als uiterste. Zet cursussen op een CD!
Zolang er geen gevoelige financiele sancties zijn zullen de niet-geinteresseerden in tonen van burgerschap door o.a. de taal te leren, de lat steeds hoger leggen om dat te doen! .
Die mensen hebben vast jongere familieleden die hier naar school zijn geweest en die kunnen ondersteunen met een cd cursus. Op een school in Den Haag doet de school dat met heel toegankelijke programma's.

Wanneer ziet men toch de heilloze weg in van dat pamperen, uit al die aanwezige culturen, van groepen met een bepaalde religieuze achtergrond. Er zullen wat mensen onder lijden, maar velen meer van profiteren, omdat normen en eisen worden gesteld, die ook voorspelbare sancties hebben. Men denkt liever aan de eerste groep. De gemakelijkste bestuurlijke weg, met de belastingpot comfortabel dichtbij.
Nogmaals de PVV veroorzaakt de polarisatie niet. Dat doet dit beleid, die protespartijen doen ontstaan en maatschappelijk ongenoegen!!!!
Advertentie