of 65101 LinkedIn

Vaste commissie Integriteit voor PvdA

Naast de VVD krijgt nu ook de PvdA een permanente commissie Integriteit .
4 reacties

Als leden of bestuurders van de PvdA de interne regels schenden, kunnen zij in de toekomst te maken krijgen met de commissie Integriteit. Die adviseert dan het partijbestuur wat er moet gebeuren.

Werkgroep
De instelling van een permanente commissie Integriteit is een van de uitkomsten van een onderzoek van een werkgroep die maandag haar resultaten naar buiten bracht. De werkgroep is vorig jaar opgericht op verzoek van partijvoorzitter Hans Spekman.

De Erecode
De nieuwe commissie gaat gevraagd en ongevraagd advies geven aan het partijbestuur. Ook heeft ze de interne partijcode (de Erecode) aangepast. De code zou door politieke vertegenwoordigers en bestuurders moeten worden ondertekend als ze een ambt aanvaarden.

Affaires
De integriteit van politici en bestuurders is de laatste jaren meer onder de loep komen te liggen door een reeks affaires. Zo trad de PvdA-staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken) vorig jaar af na slechts een maand in functie over een declaratieaffaire.

VVD
Eerder dit jaar scherpte de VVD de integriteitsregels ook al aan. VVD-bestuurders moeten voortaan een integriteitsverklaring ondertekenen en er is ook hier een permanente commissie ingesteld die zich met integriteitskwesties in de partij bezighoudt.

Kamerlid Huizing
Eind vorige week stapte VVD-Tweede Kamerlid Matthijs Huizing nog op omdat hij was aangehouden met te veel drank achter het stuur. Hij stapte op omdat hij de VVD-lijn onderschrijft dat volksvertegenwoordigers van onbesproken gedrag moeten zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
De PvdA in Rotterdam kijkt gewoon de andere kant op en de Integriteitscommissie tukt lekker verder bij een goed glas wijn. Wat een geleuter, de PvdA is gewoon het contact met de maatschappij en haar traditionele achterban totaal kwijt. Gewoon opheffen die toko.
Door albert (jurist) op
@Kobus; Het is nooit te laat. Beter wel repareren dan door laten lekken, want dat verziekt het bestuur en uiteindelijk de maatschappij. Ik wil wel in die commissie om te toetsen of gedrag behoorlijk is of niet.
Door hoogmoed (publicist) op
hard nodig, maar wie controleert de codecommissie? hoe doorbreken we de cultuur van ons kent ons?
Door Kobus op
Als het kalf verdronken is, dempt men de put.
Maar Spekman is te laat. De lijst van graaiende, sjoemelende of frauderende partijgenoten is schier eindeloos. De geest is uit de fles bij de PvdA en een knappe jongen (niet Hans dus) die hem er weer in krijgt.

Vacatures

Van onze partners