of 59345 LinkedIn

Vanaf 1 mei acties ambtenaren voor betere cao

Ambtenaren in Eindhoven en Rotterdam gaan op 1 mei de eerste waarschuwingsacties houden. In aanloop naar de landelijke stakingsdag van 18 juni zullen in meer gemeenten acties worden gevoerd. Inzet: een – betere − cao.

Op de Dag van de arbeid, 1 mei, gaan ambtenaren in Eindhoven en Rotterdam de eerste waarschuwingsacties houden. In aanloop naar de landelijke stakingsdag van 18 juni zullen in meer gemeenten acties worden gevoerd. Inzet: een – betere − cao.

Afdwingen

Ambtenaren zijn er ‘helemaal klaar mee’, stelt Bert de Haas, cao-onderhandelaar bij de grootste ambtenarenbond Abvakabo FNV. Na een jaar lang onderhandelingen over een nieuwe cao, werden deze medio maart definitief afgebroken. Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn volgens de bonden geen goede afspraken te maken over werk, koopkracht en respect. Ambtenaren willen dit via acties alsnog afdwingen.


Acties

Op 19 mei - de Dag van de koopkracht – gaan Amsterdamse ambtenaren actie voeren. Op de Dag van respect – 2 juni – nemen Haagse collega’s het stokje over. Ook bij andere gemeenten worden acties voorbereid. Op 18 juni legt het gemeentepersoneel landelijk het werk neer.

 

Loonsverhoging

De vakbonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent in 2013 en 3 procent in 2014. Ook moeten er in de cao afspraken gemaakt worden over werkgelegenheid en het terugdringen van onzeker werk (o.a. payrolling).  Daarnaast roept de Abvakabo FNV de werkgevers op te investeren in de medewerkers en de kwaliteit van de publieke dienstverlening.

 

Koopkracht

Als de koopkracht van 175.000 gemeenteambtenaren wordt verbeterd, komt de economie op gang, benadrukt ook vakbondsvoorzitter Corrie van Brenk in een interview met Binnenlands Bestuur. Zij pleit voor een terugkeer van het trendvolgerschap voor ambtenaren. Dat zou een einde maken aan maandenlange vruchteloze onderhandelingen over loonsverhoging, en vooral de rechtsongelijkheid stoppen.

 

Lees het hele interview met Corrie van Brenk in Binnenlands Bestuur nr. 8 van deze week.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Harm op
Het zou de Abvakabo sieren als zij, op basis van solidariteit, ook de cao-WsW nu in geding brengen. Zowel de VNG als de Abvakabo laten de WsW'ers tot op de dag van vandaag behoorlijk in de steek. Dat is ronduit schandalig!