of 59854 LinkedIn

Van Vollenhoven komt op voor klokkenluiders

Reageer
Mr. Pieter van Vollenhoven wil dat er een onafhankelijk instituut komt dat meldingen van klokkenluiders gaat onderzoeken. Het instituut moet onafhankelijk zijn van de overheid en zou er nog dit jaar moeten komen.

Van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, zei dit zondagavond in een uitzending van het televisieprogramma Zembla die was gewijd aan het lot van klokkenluiders als Ad Bos (bouwfraude) en Fred Spijkers (ondeugdelijke mijnen bij de landmacht). Bos zit financieel aan de grond, heeft geen werk en woont in een kampeerauto. Spijkers zit na 24 jaar tegenwerking door het ministerie van Defensie eveneens zonder werk.

 

Volgens Van Vollenhoven en de rechtsfilosoof Joep van der Vliet is het lot van Bos en Spijkers illustratief voor dat van klokkenluiders in Nederland. In plaats van klokkenluiders te beschermen, ‘stigmatiseert’ de overheid hen (Van Vliet) en ‘heeft de neiging met zand te strooien’ (Van Vollenhoven). Juist daarom is het belangrijk dat ze bij een onafhankelijke instantie terecht kunnen, die eventueel hun identiteit beschermt.

 

‘Het is zeer betreurenswaardig. Ik vind als iemand je gewaarschuwd heeft en je ontdekt met parlementaire enquêtes dat de informatie juist is geweest, dan mag het niet zo zijn dat, omdat je die berichten hebt gegeven, dat je dan zo aan lager wal raakt’, aldus Van Vollenhoven in de uitzending.

 

Zie ook:
'Bescherming klokkenluiders nog altijd ontoereikend' (14/03/2008)
Krant betaalt advocaat ontslagen ambtenaar (29/01/2008)
Provincie Friesland ontslaat lekkende ambtenaar (09/10/2007)
Justitie mag klokkenluider niet langer tegenwerken (23/01/2008)

 

Lees hier de tweede evaluatie van de klokkenluiderregeling (pdf)

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.