Advertentie

Van Vollenhoven: 'burgers moeten vaker ingrijpen'

Burgers hebben volgens Pieter van Vollenhoven ‘ruimte genoeg’ om in te grijpen wanneer ze getuige zijn van misdrijven, geweld of agressie. Als voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) stelt Van Vollenhoven dat er extra aandacht moet komen voor ‘de inzet van burgers voor onze veiligheid’. De ruimte die de wet biedt kan volgens hem ‘heel nuttig zijn omdat de politie echt niet meer zo direct aanwezig is’.

10 april 2019
Pieter-van-Vollenhoven.JPG

Burgers hebben volgens Pieter van Vollenhoven ‘ruimte genoeg’ om in te grijpen wanneer ze getuige zijn van misdrijven, geweld of agressie. Als voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV) stelt Van Vollenhoven dat er extra aandacht moet komen voor ‘de inzet van burgers voor onze veiligheid’. De ruimte die de wet biedt kan volgens hem ‘heel nuttig zijn omdat de politie echt niet meer zo direct aanwezig is’.

Verdedigen

De SMV gaat daarom onderzoeken welke mogelijkheden burgers hebben om meer handelend op te treden in geval van geweld of agressie. ‘Wellicht met een opleiding en onder regie van de politie’, aldus de stichting. Die signaleert dat burgers vaak filmen wat er gebeurt, in plaats van in te grijpen. Van Vollenhoven wijst op het wetsartikel dat burgers noodweer toestaat om zichzelf of anderen te verdedigen. Verder herinnert hij aan de wet die een burgerarrest mogelijk maakt: iedere burger is bevoegd om een op heterdaad betrapte dader aan te houden.

 

Eigenrichting

‘Rechters hebben deze artikelen heel lang beperkt uitgelegd uit angst voor eigenrichting’, stelt Van Vollenhoven. Maar de tijden zijn volgens hem aan het veranderen. ‘Ook als een gevecht met een inbreker voor de inbreker verkeerd afloopt, wordt nu gesproken over het risico van de inbreker.’

 

Hinderlijk

De politie ziet concrete voorstellen van de SMV ‘met belangstelling tegemoet’, reageert een woordvoerster van de landelijke korpsleiding. ‘Het is goed dat burgers weten welke mogelijkheden ze wettelijk hebben om in te grijpen’, zegt ze. Het advies is wel om dit alleen te doen ‘als het veilig kan’, aldus de woordvoerster. Verder vindt de politie het positief dat Van Vollenhoven de aandacht vestigt op filmend publiek. ‘Hulpverleners ervaren dat vaak als erg hinderlijk.’

Harde trappen

Van Vollenhoven onderscheidt woensdagmiddag in Rotterdam vier mensen die actie ondernamen om zichzelf of anderen te helpen. De zogeheten Pieter Van Vollenhoven Penningen gaan naar een jonge vrouw die een man redde die op het spoor was gevallen, een vrouw die zelf haar verkrachter wist op te sporen, een politieman die een gewonde vrouw lange tijd ondersteunde en een vrouw die ‘met een paar harde trappen’ een inbreker verjoeg. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Burgers moeten niets melden , gewoon doen. / Sla m op zijn knietjes, voor later.


Een inbreker rechten?



Klimmen over mijn 3 m schutting, drol in de tuin gastje bouwde toch wat spanning op en moest ie ff kwijt, deur forceren, in mijn huis komen, lopen in mijn huis, kast openbreken en dan nog rechten?



Wat denkt u van de volgende oplossing.



Knuppel meermaals op zijn knieën (voor een beter geheugen), kleren uit, achter in de kofferbak, dumpen ergens op de hei en hij is hier nooit geweest.



Bij aangifte kan ie nog een portie krijgen, de lamzak.



En als burgers dit vaker doen denkt een inbreker wel 10x na voordat....
Eigenrichting? Eigenlijk toegestaan. / Politie moet wel alles correct registreren.
Eigenrichting



Dit krijg je als de politie geen aangiften opneemt en van beroving met geweld een zakkenroller item maakt. Als CBS en andere clubjes dan ook nog eens, met de cijfers rommelen heb je de rapen gaar.



Een burger heeft dan terecht geen geloof meer in de overheid, aangezien deze het duidelijke signaal en voorbeeld geeft “zoek het maar uit”, dan doen burgers dat toch.



Oorzaak en gevolg.
Karel van Klaveren
Ja, vaker ingrijpen. Dat moet je als burger eens proberen. Je wordt aangeklaagd door zo'n crimineel die je hebt gegrepen. En de rechter toont dan weer heel veel begrip voor dader en veroordeelt de ingrijpende burger.



Meneer van Vollenhoven kan beter z'n mond houden i.p.v. dit soort stomme dingen te opperen!
Lucien Stöpler / adviseur
Justice in Practice schreef in 2018 een volledig geactualiseerde juridische analyse van de mogelijkheden van burgers om in te grijpen. De uitkomsten waren dat burgers, vooral online, verrassend veel verder kunnen gaan dan meeste van ons denken. https://www.justiceinpractice.nl/just-citizen-re … We hopen meegenomen te worden in de ontwikkelingen en dragen er graag aan bij.
Advertentie