of 59250 LinkedIn

Van Gijzel maakt vertrek bekend

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel heeft dinsdagavond zijn vertrek aangekondigd. Hij wil in principe in functie blijven tot zijn opvolger is geïnstalleerd. Dat is naar verwachting rond 1 september. Van Gijzel is nu acht jaar burgemeester. Hij wil zijn ‘werkzame leven met een mooie nieuwe uitdaging voortzetten’.

De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel (61) heeft dinsdagavond zijn vertrek aangekondigd. Hij wil in principe in functie blijven tot zijn opvolger is geïnstalleerd. Dat is naar verwachting rond 1 september.

Verkiezingsgeweld

Met het oog op een soepele overgang van het stadbestuur heeft Van Gijzel besloten nu zijn vertrek bekend te maken. De nieuwe burgemeester kan zich, voordat het verkiezingsgeweld losbarst en een periode met nieuwe raadsleden en wethouders aanbreekt, goed inwerken. Ook de raad wordt dan niet belast met zowel de verkiezingscampagne als de selectieprocedure en installatie van een nieuwe burgemeester. ‘Zelf heb ik het als zeer prettig ervaren dat ik kon aantreden als burgemeester, in april 2008, op een moment dat ruimschoots lag voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2010. Het gaf me de gelegenheid om “rustig” in te groeien in de uitdagingen en kansen van de stad. Graag gun ik mijn opvolger een gelijksoortige start.’


Nieuwe uitdaging

Van Gijzel is nu acht jaar burgemeester. Bij zijn herbenoeming april vorig jaar, had hij al aangegeven zijn tweede termijn niet vol te maken. Hij wil zijn ‘werkzame leven met een mooie nieuwe uitdaging voortzetten’, zo deelde hij gisteravond aan de raad mee. ‘Wat dat zal zijn weet ik op dit moment nog niet. De komende periode geeft mij de gelegenheid me daar nader op te oriënteren.’


Referendum

Van Gijzel nam het in 2008 in een burgemeestersreferendum op tegen Leen Verbeek, nu Commissaris van de Koning in Flevoland. De opkomst van het referendum was voor de raad te laag om zonder meer de uitkomst van de raadpleging (68,5 procent koos voor Van Gijzel) als bindend te verklaren. De raad stemde met 25 van de 45 voor Van Gijzel.

 

Kamerlid

Van Gijzel was van 1989 tot 2001 Kamerlid voor de PvdA. Daarna was hij, tot aan zijn burgemeestersschap in zijn geboortestad, mede-oprichter/mede-eigenaar van adviesbureau Politea; actief is op het snijvlak van maatschappij en politiek. Hij was tot 2008 tevens actief in het bestuur van verschillende maatschappelijke instellingen, zoals welzijnsinstelling Lumensgroep en vakbond ABVA/KABO.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Carla op
@Govert: Van Gijzel naar de Spoorwegen ? Zou best kunnen. Als Tweede Kamerlid was hij altijd een warm pleitbezorger van het spoor.

Een baantje bij Schiphol kan de Bijlmerboy wel vergeten. Bij de luchthaven kunnen ze zijn bloed wel drinken, vanwege zijn dwarsliggerij bij de komst van de 5e polderbaan
Door Govert op
Van Gijzel wil de laatste jaren voor zijn pensioen nog even flink gaan cashen. Een burgemeestersalaris vindt hij niet genoeg. Robbiboy denkt dat hij in het bedrijfsleven wel een tonnetje of 4 a 5 kan verdienen. Gokje: over een half jaartje of zo een baantje bij de NS of ProRail (dankzij kruiwagen Dijksma ?).
Door Jan op
Gelukkig heeft hij nog recht op een flink aantal jaren wachtgeld. Zo gaat dat met politici die zelf ontslag nemen.
Door Mr. R. M. Dalmijn op
Geachte lezers,

Spijtig dat de heer van Gijzel de zeer innovatieve stad Eindhoven gaat verlaten. Krachtig steunde hij het "merk" Eindhoven en daarmee de gehele regio. Samen met Delft in het bezit van een geweldige TU en prachtige ziekenhuizen. Veel dank voor uw pauzeloze inzet. Het heeft mooie resultaten opgeleverd.
Leuk dat Govert de Anonimus u bedenkt met een betrekking ter waarde van 5 miljoen!
Overigens is de honorering van Burgemeesters te laag.