Advertentie

Van der Laan wil opvang asielzoekers in hele land

De burgemeester werkt aan een voorstel voor sobere 'bed, bad en brood', waar uitgeprocedeerde asielzoekers 's nachts terechtkunnen. Zo'n voorziening komt er niet op korte termijn. ‘We zijn er pas als het kan van het Rijk, als we het geld hebben geregeld en als er gesprekken zijn geweest met de andere grote gemeenten’, zei Van der Laan.

28 augustus 2014

Amsterdam wil wel opvang bieden voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar niet als enige. ‘Iedereen die op straat zwerft, moet toegang hebben tot bed, bad en brood, net als daklozen’, zei burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad. ‘Maar dit kan alleen als héél Nederland het doet. Voorzieningen voor iedereen, maar overal.’

Aanzuigende werking
Van der Laan voert hierover overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de andere grote steden en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). Hij wil voorkomen dat er een aanzuigende werking ontstaat en alle asielzoekers naar Amsterdam trekken voor opvang. Enkele partijen in de gemeenteraad vroegen om een snelle oplossing na twee ernstige incidenten rond de groep rondzwervende asielzoekers in de stad.

'Bed, bad en brood'
De burgemeester werkt aan een voorstel voor sobere 'bed, bad en brood', waar uitgeprocedeerde asielzoekers 's nachts terechtkunnen. Zo'n voorziening komt er niet op korte termijn. ‘We zijn er pas als het kan van het Rijk, als we het geld hebben geregeld en als er gesprekken zijn geweest met de andere grote gemeenten’, zei Van der Laan.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Uitgeprocedeerd is een ticket terug en m.i. direct op het vliegtuig (korte pijn + duidelijkheid!). En wat doen wij als Nederland; uitgeprocedeerd betekent een zwerversticket waardoor er vervolgens weer "socialen" gaan opstaan omdat we zwerven ook geen oplossing vinden en dus geven we ze eten en onderdak; wel zo humaan?!?! Nog niet genoeg, nee, dan toch maar een algeheel pardon waardoor ze recht krijgen op het Nederlanderschap en een uitkering! Het is niet zo dat we nog niet genoeg tekorten hebben, banen liggen voor het opgrijpen niet?!?!? WAAR ZIJN WE MEE BEZIG!!! Uitgeprocedeerd betekent een ticket terug en direct op het vliegtuig! Maak jezelf niet zo belachelijk. Het is toch niet meer uit te leggen! We hebben onze eigen zwervers met hun eigen problemen, daar hoeven we er niet nog meer van bij omdat we onszelf niet aan eigen gemaakte afspraken kunnen houden. En omtrent de afspraken met andere landen omtrent terugkeer; kulexcuus. Men is illegaal en legaal in het land van herkomst!
Boris
Van der Laan moet niet zo zeurpieten. Hij is met zijn eigen tegenstrijdige beleid zelf mede oorzaak van het probleem. Gelukkig gaat hij niet over het landelijke beleid, want dan gaat de poort blijkbaar opnieuw wagenwijd open.
True
Lol, klaplopers opvangen om aanzuigende werking tegen te gaan.
johannes / ambtenaar
Zoals al eerder gezegd, uitgeprocedeerde asielzoekers moeten worden terug gestuurd.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik snap de humane reactie van deze fatsoenlijke man wel maar heeft dit geen aanzuigende werking voor Nederland ten opzichte van andere Europese landen. Kunnen we niet beter een algeheel pardon instellen en daarna een streep te trekken en ieder beroep op asiel aan het begin afwijzen.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Uitgeprocedeerd is uitgeprocedeerd en van der Laan moet geen eigen rechter lopen spelen. Dat eindeloze uitprocederen heeft de samenleving overigens al meer dan genoeg gekost, lijkt mij
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Voer maar een nieuwe belasting in voor al die aanhangers van de multikul. Dan zijn die praatjes van figuren als Van der Laan snel afgelopen.
Advertentie