of 62812 LinkedIn

Van der Laan wil handhaven op maat tijdens WK

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam wil handhaven op maat, en focussen op het positieve.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) gaat handhavers meer op maat inzetten. Burgers die zich netjes gedragen worden voortaan beloond en ordeverstoorders kunnen hun borst nat maken.

Hete zomer
Met het WK voetbal voor de deur bereidt Van der Laan zich voor op een hete zomer, waarbij grote mensenmassa’s naar de hoofdstad komen. Vier jaar geleden was er een ‘public viewing’ op het Museumplein. De gemeente kroop toen tijdens de WK-finale qua veiligheid door het oog van de naald, omdat er meer dan tweehonderdduizend mensen naar de stad kwamen. ‘Het publiek dat op Oranjewedstrijden afkomt is een bonafide publiek dat zich vrij netjes gedraagt. Het handhaven wordt dan anders dan bij de feesten van Ajax-fans. Daar gaan we op letten’, zegt Van der Laan.

Grote schermen
Tijdens de WK-wedstrijden gaat het dit jaar anders. ‘De omwonenden van het Museumplein vertelden me dat, als Nederland de achtste finales haalt, de wedstrijden om tien uur ’s avonds beginnen. Met mogelijke strafschoppen en een verlening erbij is het dan pas om half een ’s nachts afgelopen. Daarom verhuizen we het feest vanaf de kwartfinales naar het Olympisch Stadion of het gebied rond de Arena. We staan ook meer grote schermen in de stad toe en verder mogen de meeste cafés een uurtje langer open blijven’.

 

Niet keihard handhaven
Niet alleen bij de wedstrijden van Oranje komen er veranderingen. ‘Onze algemene gedachte is: bonus malus. Wie zich goed gedraagt wordt beloond. Gemeentelijke handhavers moeten zich daarom meer inleven in mensen. Ze moeten flexibeler zijn en, als een burger een keer een foutje maakt, niet meteen keihard handhaven. Dat vergt een mentaliteitsverandering, want vroeger richtten ze zich vooral op het negatieve gedrag van mensen. Maar ze beginnen in te zien dat het loont om bonafide burgers meer ruimte te geven’, aldus de burgemeester.

Focus op positieve
Horeca-uitbaters die zich aan de regels houden, mogen hun zaak langer open houden en voorbeeldige taxichauffeurs krijgen een eigen standplaats. Dit zijn twee voorbeelden van hoe het anders kan. ‘In bepaalde delen van de stad organiseren mensen buurtfeesten, waar ook mensen bij zitten die het voor anderen verpesten. Op dat microniveau wil ik ook menselijk gaan handhaven. Ik geef onze bestuurscommissies in de stadsdelen het volgende mee: sta deze zomerfeestjes toe, maar houd er rekening mee dat niet iedereen het leuk vindt. Is er bijvoorbeeld een bejaardentehuis in de buurt, zorg er dan voor dat de overlast niet te groot wordt. Handhaaf op maat en focus op het positieve’. 

 

Niet wegduiken
Van der Laan is nu bijna vier jaar burgemeester. Hij heeft naar eigen zeggen ‘geleerd’ van het orde houden. ‘De gemeente is er voor de burgers. Zij willen dat er gehandhaafd wordt, maar willen ook dat dit redelijk gebeurt. Ik vraag me bij elk ordebesluit dus af: heb ik het wel goed gedaan voor de mensen die zich wèl netjes hebben gedragen? Daarom wil ik dat we luisteren naar de burgers, want wij van de gemeente zitten hier niet voor onszelf’. Een ambtenaar noemde hem onlangs nog een softie. ‘Ik ben niet soft, maar op het gebied van handhaven wil ik kijken naar het positieve. En voor de negatieve zaken duik ik zeker niet weg.’ 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kassian op
Waarom toch altijd die AANDACHT voor Amsterdam met zijn narcistische burgemeester ? Alsof dat de enige plek op aarde is. Ons land telt ruim 400 gemeenten en in allemaal kunnen zich dezelfde problemen voordien.
Door Nobby (animal cop) op
Als bewoner ben ik hier niet blij mee terwijl ik hoopte dat de burgemeester er voor mij is als bewoner. En niet voor allerlei idioten die in Mokum plezier gaan maken met zeer veel excessen als gevolg. De horeca zal er blij mee zijn en die hebben het al zo moeilijk, dat gun ik ze ook wel weer. Maar als er 100 man tegen je gevel hebben lopen urineren, hoeft het voor mij echt niet. Dus ik ben direct voor het voerbal kijken in het Olympisch Stadeon, de Arena, de Heineken Music Hall of de Westelijke Havens. Laat de binnenstad liever met rust.