of 58952 LinkedIn

Van de Donk de beste

Brabants commissaris van de koning Wim van de Donk (CDA) lost Ahmed Aboutaleb af als beste lokale bestuurder. De Rotterdamse burgemeester, die twee keer op rij met de eer ging strijken, eindigde nu op de tweede plaats.

Brabants commissaris van de koning Wim van de Donk (CDA) lost Ahmed Aboutaleb af als beste lokale bestuurder. De Rotterdamse burgemeester, die twee keer op rij met de eer ging strijken, eindigde nu op de tweede plaats.

‘Betrokken’ belangrijkste competentie bij verkiezing beste lokale bestuurder

Wim van de Donk, die in eerdere edities van de door Binnenlands Bestuur georganiseerde verkiezing ook al in de top tien stond, eindigde in een nek-aannek race dit keer als eerste. Op drie eindigde de Roermondse wethouder Marianne Smitmans-Burhenne.

De verkiezing – in samenwerking met onderzoeksbureau Necker van Naem – werd gehouden over twee ronden. In de eerste ronde konden alle lokale en regionale politici en bestuurders in Nederland iemand nomineren. Naast het noemen van een naam moest ook een toelichting gegeven worden waaróm hij of zij werd genomineerd. Competenties die belangrijk worden gevonden zijn onder meer communicatief, daadkrachtig, deskundig en integer. Net als vorig jaar werd ‘betrokken’ het vaakst genoemd als belangrijke competentie.

Van de ruim 2.000 dagelijkse bestuurders heeft in ronde 1 iets minder dan de helft ten minste één nominatie ontvangen. Na analyse van ronde 1 kwam bureau Necker van Naem tot een top 10 voor de categorie ‘Beste Lokale Bestuurder’ en een top drie voor drie subcategorieën beste jonge bestuurder, beste bestuurder kleine gemeente en best bestuurde decentrale organisatie. In de tweede ronde konden lezers van Binnenlands Bestuur op de genomineerden stemmen. Dat deden bijna 9.000 mensen – bijna 2.000 meer dan vorig jaar. Tot slot stemde de redactie van Binnenlands Bestuur als vakjury.

Als winnaar in de categorie best bestuurde organisatie rolde de gemeente Breda uit de bus. De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk mag komend jaar de titel beste jonge bestuurder voeren. Zij hield de wethouders Hein Kuiken (Harlingen) en Floris Schoonderwoerd (Kaag en Braassem) achter haar. Wethouder Ilse Saris van Winterswijk kreeg de meeste stemmen in de categorie beste bestuurder kleine gemeenten. Achter haar eindigden de wethouders Frits Alberts (Borger- Odoorn) en Jan Burger (Wijk bij Duurstede) op 2 en 3.

In de top 50 staan twintig bestuurders die er ook vorig jaar in stonden. Er stonden elf vrouwen in de lijst – 22 procent. In de top 50 stonden 27 wethouders en twaalf burgemeesters. Er kwamen zes mensen vanuit de provincie in voor en vijf vanuit de waterschappen. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.