Advertentie

Van college Gouda mag moskee er komen

Een grote moskee in Gouda-Noord mag er van het Goudse college van burgemeester en wethouders komen.

06 februari 2015

Een grote moskee in Gouda-Noord mag er van het Goudse college van burgemeester en wethouders komen. Om de bouw van het gebedshuis, waarin drie bestaande moskeeën worden samengebracht, is al lange tijd veel te doen.

Tegenstand
Buurtbewoners keren zich fel tegen de plannen omdat de moskee onder meer voor te veel overlast zou zorgen. Bovendien waren er twijfels over de herkomst van het geld voor financiering van het gebedshuis. Er zou een forse investering uit het buitenland worden gedaan, maar volgens het Goudse college is dat niet waar. De moskee wordt voor bijna 100 procent met Nederlands geld gefinancierd.

Onderzoek
De ChistenUnie en het CDA in de Tweede Kamer willen echter dat er in Gouda pas op de plaats wordt gemaakt, omdat er nog onderzoek loopt naar de financiering van moskeeën. Dat onderzoek van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zit in de eindfase.

Debat
Het CDA is ‘buitengewoon verbaasd’ over het besluit van Gouda. De partij had Opstelten opgeroepen onderzoek te doen naar de financiering van de moskee. CDA-Kamerlid Peter Oskam wil nu een debat met Opstelten. De VVD vraagt zich af of het onderzoek van het gemeentebestuur in Gouda gedegen genoeg is, maar wil eerst het onderzoek naar alle geldstromen afwachten.

Fout geld?
De PvdA in de Tweede Kamer is gaan praten met de initiatiefnemers en vond deze ‘Gouwenaren, moslims uit Gouda’ zeer openhartig. Er zijn geen feiten die aanleiding tot zorgen geven, geen aanwijzingen van ‘fout geld’, alleen maar geruchten, aldus Kamerlid Ahmed Marcouch. Hij vindt dat er niet ‘gedemoniseerd’ mag worden. Ook zegt hij dat de gemeente Gouda goed zelf kan beslissen. Marcouch snapt wel dat er weerstand is en vindt dat de gemeente daarover met de omwonenden moet praten.

Moskee gepast
Het college vindt op basis van allerlei stukken en rapporten dat bouw van de moskee in het gebied past en verantwoord is. Naast een moskee komt er op de locatie waar voormalige Prins Willem Alexanderkazerne stond ook een school voor speciaal onderwijs en een kinderdagcentrum. Het gebedshuis biedt plaats aan ongeveer 1500 gelovigen.

Opstelten
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vindt dat er op dit moment geen aanwijzing zijn dat de financiering van een nieuwe moskee in Gouda niet klopt. Een ingreep vanuit het Rijk is volgens hem dan ook niet aan de orde. Het is nu aan de gemeenteraad om al dan niet in te stemmen met het besluit van het college van Gouda om de bouw van de grote moskee door te laten gaan. Opstelten zei dat hij benieuwd is naar de uitkomst.
 
Uitkijken 

De minister wilde echter ook niet zeggen dat het ,,snor zit'' met de geldstroom, maar er is volgens hem nu geen reden om tegen de bestuurders in Gouda te zeggen dat ze ,,uit moeten kijken''. Hij vindt wel dat de situatie rond de geldstromen voortdurend in de gaten moet worden gehouden. Ook minister Lodewijk Asscher (Integratie) zei dat er steeds moet worden gekeken of de wet niet wordt overtreden. ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Godsdienstvrijheid impliceert dat je ook een gebouw mag betrekken om je religie te belijden.
O. ten Hove
Het is alleen jammer dat de mohamedanen de godsdienstvrijheid in het westen wel opeisen, maar in het Midden-Oosten met de voeten treden...
JaapvV / adviseur
Een lastig verhaal. Iik zou het project een kans geven. We kunnen allemaal duidelijk maken waarom het plan niet zou moeten doorgaan - en terecht. Dan nog blijft de vraag wie je daarmee aantrekt of afstoot en wat de gevolgen daarvan zijn. Daarop zou ik graag een antwoord zien vanuit de gemeente. Want Gouda heeft al redelijk wat ervaring met wijkrellen van niet Nederlandse bewoners. Dus graag toestemming inclusief de afspraken - op schrift en door alle partijen ondertekend - wat de gevolgen zijn als het alsnog fout gaat. Helaas zitten die waarschijnlijk niet in het pakket..
Rommel
En om de biddende moslims het zicht op werkende kindervrouwen te ontnemen (de muzelmannen zouden daar geile gedachten van kunnen krijgen) gaat de gemeente een muur bouwen tussen moskee en kinderdagverblijf.

De scheiding tussen kerk en staat in de praktijk gebracht...
gerrie
Door een moskee in de buurt worden woningen niet minder waard, maar zijn niks meer waard. De invloeden van IS zijn al ver verankerd in onze samenleving. Hou de strijdbijl nog maar op scherp. Met dank aan de linkse partijen
Advertentie