of 63082 LinkedIn

Van Ark (VVD): ‘We gaan echt niet alles voorschrijven’

De VVD kent in haar verkiezingsprogramma een sterkere rol toe aan de overheid. Ook voor de lokale, want we moeten immers ‘samen aan de slag’. Nummer twee op de lijst, minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport, licht toe.

De VVD kent in haar verkiezingsprogramma een sterkere rol toe aan de overheid. Ook voor de lokale, want we moeten immers ‘samen aan de slag’. Nummer twee op de lijst, minister Tamara van Ark van Medische Zorg en Sport, licht toe.

Hard nodig

In het verkiezingsprogramma ‘Samen aan de slag’ wordt door de liberalen onomwonden een sturender rol van de overheid bepleit. Het rijk moet als ‘marktmeester’ de uitwassen van het kapitalisme bestrijden, onze veiligheid waarborgen en meer regie nemen bij opgaves als de woningbouw, waarover ‘strikte prestatieafspraken met provincies en gemeenten moeten worden gemaakt’. Dat laatste klinkt een beetje als de bovenmeester die zijn dralende decentrale kinderen tot de orde roept, maar dat ligt genuanceerder, benadrukt Van Ark: ‘Je hebt elkaar als overheden voortdurend hard nodig. En dat zal de komende jaren alleen maar sterker worden.’


Half miljard
Bovenop de decentralisaties in de zorg en de woningbouw wacht gemeenten de komende vier jaar immers een veelomvattende taak als de energietransitie. En dat allemaal onder de vlag van de al evenveel tijd en aandacht opslorpende Omgevingswet. Waar moeten gemeenten dat van de VVD allemaal van doen? Die vragen 3 miljard euro extra. In het VVD-programma ontbreekt een concreet bedrag. Het CPB komt bij de doorrekening ervan desondanks uit op maximaal een half miljard euro extra voor het gemeentefonds.


Diepe crisis
Van Ark: ‘De decentralisaties in het sociaal domein hebben plaatsgevonden in een tijd dat we in een diepe financieel-economische crisis zaten. Daarom hebben we voor de jeugdzorg de afgelopen jaren al meer geld vrijgemaakt. Ook de komende vier jaar willen we daar meer geld voor uittrekken. Maar het gaat bij de decentralisaties om meer dan financiën. Het moet wat ons betreft een startpunt zijn voor een gesprek over de verdeling van bevoegdheden en verantwoordelijkheden, en de dilemma’s die eronder zitten.’

Vervolgstappen
Nee, benadrukt ze, ‘we gaan na de decentralisaties echt niet vanuit Den Haag voorschrijven hoe we het bij gemeenten zouden willen zien. Maar we moeten wel met elkaar om tafel over de vervolgstappen.’ Want wat blijkt, volgens Van Ark: de ene gemeente geeft beduidend meer indicaties voor zware zorg af dan de andere. ‘Waardoor komt dat? Kun je het niet vaker met lichtere ondersteuning oplossen? Er loopt een aantal onderzoeken naar de decentralisaties die in maart worden afgerond, zodat ze kunnen worden betrokken bij de formatie. Daar zit ook belangrijke input van gemeenten bij.’


Instroom
Niet alleen meer geld naar de zorg, dus, maar ook de instroom van cliënten nadrukkelijker tegen het licht houden, om zo wellicht kosten te kunnen besparen. Daarop vooruitlopend slaat de VVD alvast een aantal piketpalen. Zoals: meer eenheid in de criteria die gemeenten stellen aan jeugdzorgaanbieders. Dat moet de papierwinkel terugdringen. ‘We zien dat het daar begint te knellen’, geeft Van Ark aan. ‘Ik kan me van mijn tijd als wethouder herinneren dat je bijna niet boven tafel kreeg welke kinderen uit jouw gemeente het betrof. Er stonden overal enorme schotten tussen. Nu zien we een nieuwe bureaucratie ontstaan. Ook door de verschillende vormen van inkoop die gemeenten hanteren met bijbehorende administratieve barrières. Daar moet je als gemeente de aanbieders beter in faciliteren.’


VVD-klassieker
Meer lokaal maatwerk, dus. Zou dat ook niet kunnen gelden voor de wijze van belasting innen? Door hogere lokale lasten mogelijk te maken in gemeenten die meer (moeten) investeren in de lokale zorg? Of door verruiming van het lokale belastinggebied? Nee, daar is de VVD mordicus tegen. De partij wil straks zelfs een landelijk maximumpercentage invoeren voor de stijging van de ozb. ‘Wij blijven de partij van zo laag mogelijke belastingen’, lacht Van Ark. ‘Dat is een echte VVD-klassieker.’


Bonussen
Wel liggen er een paar andere financiële ‘bonussen’ voor gemeenten klaar, sterk uiteenlopend in soort en maat. Zoals een ‘bouwbonus’ voor gemeenten die veel nieuwbouw plegen: ze krijgen een extra toelage uit het gemeentefonds. Van Ark: ‘We zagen de afgelopen decennia geregeld dat gemeenten eerst een woonwijk bouwden en pas daarna keken naar de bijbehorende voorzieningen voor de bewoners. Die vergen nu eenmaal vaak stevige investeringen. Voor de VVD is wonen een belangrijk thema. We willen dat er door gemeenten flink wordt gebouwd om de woningnood te bestrijden. Hoe meer financiële barrières je daarbij kunt wegnemen, hoe beter.’

 

Dit artikel is het laatste in een serie interviews met lijsttrekkers of prominente partijleden op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Lees het hele verhaal deze week in BB05 (inlog). 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bart (Beleidsadviseur) op
Geloof er niets van. De VVD staat stijf van de werkgeverslobbies en lobbies van anderen die geld willen verdienen of behouden. De VVD heeft in het verleden “bedacht” dat de markt de woningbouw het beste zou kunnen dienen. Wat klopt is dat de markt meer verdient in een omgeving met een beperkte overheid. En dat is en blijft de bedoeling. Trap er niet in.
Door wietske op
@ Tom, Beste Tom: Doordat je nog jong bent en nog veel levenservaring mist, is je reactie nogal "VVD gepraat zonder argumenten". Wijsheid komt met jaren zullen we maar denken en hopen. Ik hoop voor je dat jij niet hoeft door te werken tot je 83 jaar bent! En over de enorme winsten van de zorgverzekeraars hoor ik je niet..... Toch maar eens inlezen beste knul.

Door Tom (Gemeenteambtenaar) op
@Wietske
Een aantal van de zogenaamde 'problemen' die je opsomt zie ik niet als een probleem. Door bezuinigingen toen het goed ging kunnen veel bedrijven nu gesteund worden. We hebben een van de beste steunpakketten van de wereld, maar daar hoor je niemand over. Als de basiszorgverzekering 200 euro is omdat we graag wat extra lege ic bedden willen begint iedereen meteen te klagen over het verhogen van de basiszorgverzekering. Dat de belastingen hier gunstig zijn is tevens goed voor de werkgelegenheid. Het verhogen van de AOW leeftijd vind ik op zich niet problematisch. Het is logisch dat die hoger wordt naarmate mensen langer leven. Ik ben nog jong maar heb geen zin om de extra levensjaren van de babyboomgeneratie alleen te betalen. Daar mogen zij ook zelf aan bij dragen.

Zie je nu dat alles ook een keerzijde heeft? Gelukkig denken ze in Den Haag over het algemeen aan het landsbelang en niet aan het geroeptoeter vanaf de zijlijn. Hetzelfde geldt voor al die mensen die zo hard roepen dat de vervuiler moet betalen. Als consument gebruiken we producten van de producenten. Als wij niet om de (goedkope) producten vragen hoeft er niet geproduceerd te worden en wordt er niet vervuild. Gaan we de producent belasten gaat hij weg uit Nederland en het in China doen waar minder milieuregels zijn. De prijs komt ook dan uiteindelijk weer bij ons te liggen. Dat je in moet grijpen is logisch maar belastingen 'zo maar' verhogen biedt waarschijnlijk meer schade dan je zou willen.
Door Gerrit (beleidsadviseur) op
Wat mij opvalt is dat steeds op de man en de partij wordt gefulmineerd. Natuurlijk is Rutte de premier en de VVD de grootste partij. Maar wat je de hele verkiezingsperiode niet hoort is wat De Commissie Van Dam, Pieter Omzigt en Renske Leyten aan de orde hebben gesteld: De Tweede Kamer heeft ook gefaald. En natuurlijk is het van Pieter Omzigt gemakkelijk om dat te stellen, omdat zijn CDA in de coalitie zat en dus met de knoet van de coalitiediscipline en fractiediscipline te maken had. Maar zijn de gemeenten rechtstreeks en via de VNG uiteindelijk niet toch te lief geweest in de wijze waarop zij hun problemen bij alle partijen in de Tweede Kamer hebben neergelegd?
Door Wietske op
@Tom
Sinds Rutte de touwtjes in handen heeft, heeft hij al voortrekker van de VVD dus ook een verantwoordelijkheid. Een paar dingen vallen wel op:
- de AOW leeftijd omhog
- pensioen op de 0 lijn
- uitbesteden en privatiseren was de gekozen lijn
- veel dure externe inhuur
- mega bezuinigingen in de zorg ( en ook nu nog wil de VVD niet extra investeren in de zorg)
- een puinhoop bij Justitie, Belastingdienst, Politie, Defensie (zelfs geen oefen munitie)
- veel miljarden naar grote ondernemingen
- Nederland in de wereld op plaats 4 als belasting paradijs
- 1 miljoen mensen onder bestaansminimum
- de beloofde 1000 euro is nooit gekomen
- te weinig ic capaciteit

Nouja zo kan ik nog wel even doorgaan. Als grootse verantwoordelijke regeringspartij en 10 jaar Rutte aan het roer is de puinhoop nu wel heel groot geworden. Ik hoop dat de kiezers afrekenen met de VVD en Rutte. Tijd voor een andere verdeling van het geld en eerlijke verdeling van de lusten en lasten.

Dit lijstje is makkelijk

Door Tom (Gemeenteambtenaar) op
Gelet op onderstaande reacties vraag ik me vooral af op wie zij dan wel niet zouden stemmen. Het is altijd zo makkelijk om de VVD als grootste partij alle schuld toe te wijzen maar volgens mij hebben zij niet alleen geregeerd. Tegenwoordig weet je als burger gewoon dat een aantal verkiezingsbeloften overboord moeten wanneer een coalitie ontstaat.

Ik vind het dan ook zeer zwak van al die andere partijen die het in hun verkiezingspraatjes alleen maar hebben over wat de VVD verkeerd gedaan heeft terwijl ze zelf vaak in de coalitie zaten en zelf ook niet met oplossingen komen. Je moet uitgaan van je eigen kracht in plaats van altijd maar te wijzen.

Daarnaast zal er niks veranderen op de manier waarop geregeerd wordt tenzij het politieke stelsel verander wordt. Met steeds meer partijen is de kans op daadwerkelijke verandering steeds kleiner. Hoe meer partijen nodig zijn om een meerderheid te krijgen des te meer beloften uiteindelijk in de prullenbak belanden.
Door Spijker (n.v.t.) op
Met de VVD aan de leiding is er al 10 jaar geen visie, zijn er héél veel dossiers blijven liggen, is er vooral veel verdeel- en heerspolitiek en wordt er keer op keer geblunderd. De tijd voor een andere leider is bij die partij is hoogst noodzakelijk of moeten we nog 4 jaar verder met de wereldkampioen blunderen?
Door jjoost (beleidsmedewerker) op
@wietske De lang vergeten € 1000 van Rutte is ook nooit gekomen. De btw verhogingen, hogere AOW leeftijd, lagere belastingen voor bedrijven, de hogere milieubelastingen voor particulieren, de duurdere
auto's etc wel.
Door Adriaan Zwaag op
De VVD was altijd voor een kleine overheid. Maar sinds de liberalen de grootste partij zijn (vanaf 2010) zijn ze meer en meer in de greep van de macht gekomen. En die corrumpeert...zoals het spreekwoord luidt.

Meer overheid geeft meer macht. En dat merken we dagelijks. Via een liegende, bedriegende en manipulerende premier wordt de machtsgreep op de samenleving groter en groter. Lockdowns en avondklokken worden nu ook al als machtsmiddel ingezet, ook al wijzen wetenschappelijke studies uit dat het effect zo goed als 0 is.

Tamara van Ark, 2e op de VVD-lijst, probeert de machtshonger van haar partij te downplayen. Ze overtuigt voor geen meter!
Door wietske op
10 jaar de tijd voor gehad VVD. En nu weer zo n valse belofte.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners