Advertentie

Van Aartsen wil einde aan Occupy

Burgemeester Van Aartsen wil dit, omdat het protest een 'permanenter karakter' krijgt, omdat er incidenten zijn en omdat handhaven steeds lastiger wordt.

19 februari 2012

Occupy Den Haag moet het Malieveld binnen twee weken verlaten. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag geschreven in een brief aan de gemeenteraad.

Permanent karakter
De burgemeester vindt dat de manifestatie, waar zo’n 20 man sinds half oktober demonstreren tegen de graaicultuur binnen de financiële sector, een 'steeds permanenter karakter’ krijgt. Ook is volgens Van Aartsenhet karakter van de demonstratie en de opstelling van de demonstranten veranderd.

Incidenten
'Tijdens controles is gebleken dat politie en gemeente niet welkom zijn op het kampement’, schrijft Van Aartsen. 'Zij worden belemmerd bij het houden van toezicht omdat men het Malieveld als ‘eigen terrein’ beschouwt.’ Bovendien zouden er zich 'in toenemende mate incidenten voordoen bij het Occupy-kampement, waarbij zelfs politieoptreden noodzakelijk is geweest.’ Om wat voor incidenten het gaat, wil de gemeente niet zeggen.

City-Pier-City

Ook staat het evenementenseizoen voor de deur en maken organisatoren van bijvoorbeeld de City-Pier-City-loop, die in maart plaatsvindt, zich zorgen dat de aanwezigheid van de demonstranten het evenement zal dwarsbomen.


Tendentieus
Occupy Den Haag is niet van plan te vertrekken. In een reactie noemde de beweging het beeld dat de Haagse burgemeester schetst 'onjuist en tendentieus'. De beweging vindt dat Van Aartsen met zijn ultimatum het recht om op welke manier dan ook te demonstreren op onrechtmatige wijze beperkt. Occupy monopoliseert naar eigen zeggen het Malieveld niet en politie en gemeente zijn altijd welkom. 'De communicatie met de gemeente verloopt wel stroef', aldus een woordvoerder van het kampement.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie