of 59229 LinkedIn

Utrechtse Heuvelrug schort hondenbelasting op

De gemeente Utrechtse Heuvelrug verbindt consequenties uit de rechterlijke uitspraak over het innen van hondenbelasting en schort de belasting in ieder geval tot de uitspraak van de Hoge Raad op.

Hondenbezitters in de gemeente Utrechtse Heuvelrug hoeven voorlopig geen hondenbelasting te betalen. De gemeente heeft de belasting opgeschort.

Situatie vergelijkbaar met Sittard-Geleen
De gemeente kwam hiertoe na de uitspraak van het Hof in Den Bosch over het innen van hondenbelasting. Utrechtse Heuvelrug schort de hondenbelasting op tot de definitieve uitspraak van de Hoge Raad. ‘Hiertoe is besloten, omdat de situatie in Sittard-Geleen vergelijkbaar is met onze gemeente.’ In Sittard-Geleen werden inkomsten uit hondenbelasting gebruikt voor algemene middelen, zoals in vrijwel elke Nederlandse gemeente. De rechter oordeelde dat het discriminatie van hondenbezitters is als hondenbelasting alleen gericht is op het verkrijgen van inkomsten en niet op inzet voor hondenbeleid.

Niet per se eens met uitspraak
Utrechtse Heuvelrug lijkt de eerste gemeente te zijn die consequenties verbindt aan de rechterlijke uitspraak. Het college verwacht extra bezwaarschriften die tot veel extra werk leiden en dus tot extra kosten zonder dat aan inwoners duidelijkheid kan worden gegeven of de aanslag hondenbelasting terecht is opgelegd. 'Het opschorten van de heffing betekent niet dat het college het eens is met de uitspraak', benadrukte de gemeente.

Eventueel tekort van 273 duizend euro
De opschorting van de aanslagoplegging leidt volgens het college niet tot een gat in de gemeentebegroting, omdat de belastingplicht gehandhaafd blijft. ‘Op dit moment bestaat uitsluitend het risico dat de opbrengst in 2013 niet wordt gerealiseerd. Een eventueel gat in de begroting ontstaat pas op het moment dat de Hoge Raad de uitspraak van het Hof in Den Bosch volgt. Dan kunnen wij de aanslag niet meer opleggen.’ Het komende jaar zou dan een tekort van 273 duizend euro kunnen ontstaan.

Toch belasting als Hoge Raad anders beslist
Beslist de Hoge Raad echter dat de beslissing van het Hof moet worden vernietigd, dan legt de gemeente alsnog de aanslag hondenbelasting op aan alle inwoners binnen de gemeente die in het bezit zijn van één of meerdere honden. ‘En dan ontstaat er dus ook geen gat in de begroting.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door drost (verkoopster) op
niemand heeft last van onze hond, ga altijd naar het
bos om uit te laten, als ze inde wijk poept ruim ik het
altijd op, thuis graai ik in de tuin in de kattestrond!!!!!,
en 80 euro vind ik heel veel geld voor de hondenbelastingDoor D.W. Wijnstekers op
Worden er met de inkomsten van de wegenbelasting allen maar wegen gebouwd en onderhouden?
Door Jan op
Wie volgt?