of 58952 LinkedIn

Utrecht wil referendum over megaprovincie

Een meerderheid van Provinciale Staten van Utrecht is voor een referendum over de vorming van een megaprovincie met Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.
3 reacties
Een meerderheid van Provinciale Staten van Utrecht is voor een referendum over de vorming van een megaprovincie bestaande uit Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Dat bleek maandagavond tijdens de Statenvergadering.
Ruime meerderheid raad
Een initiatief van het CDA werd gesteund door VVD, SP, PvdD, 50Plus en PVV en die partijen vormen samen een ruime meerderheid. Dat betekent dat de provincie Utrecht een referendum over de plannen gaat voorbereiden.
 
Plasterk raadt referendum af

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken komt dinsdag met het Utrechtse provinciebestuur praten over de wens van het kabinet dat de megaprovincie al in 2015 een feit is.

Plasterk raadde een volksraadpleging over dit onderwerp zeer af, maar de provincie Utrecht zegt nog geen goede argumenten voor provinciaal samengaan te hebben gehoord.
 
Bestuurlijke verrommeling 

De provincie wil van de minister ook een totaalvisie op de vorming van landsdelen horen. Sommige Utrechtse politici vrezen dat het herindelingsproces, dat zij ,,bestuurlijke verrommeling'' noemen, na 2015 stil komt te liggen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wiet ten Doeschate (directeur ixad, vormgeving, communicatie, marketing) op
De vorming van megaprovincies zijn nauwelijks een echte verandering te noemen. Als de afstand van de burger tot de huidige provinciale bestuurder er een argument voor moet zijn is het een slecht argument. Die afstand neemt immers alleen maar toe met het toenemen van de schaalgrootte. Misshcien wordt het tijd voor een echte herschikking van bestuurlijke lagen. Een goed argument daarvoor is de steeds belangrijkere rol voor de relatief nieuwe vierde laag, Europa. Terug naar 3 lagen is een wezenlijke wijziging en het oplossen van het vaak geconstateerde tekort aan kwaliteit bij kleine gemeentes lijkt ook ene goede reden om verandering door te voeren. Wat te doen? Wat dacht u van het opheffen van de provincies en herschikken van praktisch alle gemeentes? Taken die nu nog bij de provincie liggen grotendeels bij de nieuw te vormen grote regiogemeente leggen; wellicht een klein deel uit praktisch oogpunt terug naar de landelijke overheid, die meer en meer een Europese provincie wordt.
Door Hirundinea op
Nu willen ze wel een referendum maar voor overige zaken niet. Wanneer het gaat om behoud van vooral CDA en VVD baantjes in de provincies kan een referendum ineens. Plasterk kom maar op met de mega provincie. Nederland is te klein voor deze versnippering en de randstad zal straks achterblijven bij overige mega steden in Europa.
Door Meppie op
Als de provincie Utrecht tegen het samengaan van de provincie is, moeten ze daar naar handelen in plaats van zich te verschuilen achter een referendum.
Slappe knieën heet dat in de volksmond.