of 62812 LinkedIn

Utrecht stuurt warmtescans thuis

Omdat Utrechters niet wisten dat de gemeente een 'warmtescan' gedaan had, kwam niemand die scan ophalen. Nu worden ze gratis thuisgestuurd.

Om in 2030 klimaatneutraal te zijn, heeft de gemeente Utrecht in 2012 en 2013 60 duizend warmtescans uitgevoerd bij particulieren. Inwoners konden de scans opvragen. Maar omdat de gemeente niet duidelijk communiceerde dat de scans beschikbaar waren, gebeurde dit nauwelijks. Nu stuurt Utrecht alle scans thuis.

Isolatie
De scans schetsen grof hoe geïsoleerd een huis is. Als inwoners met die scan naar een speciale informatieavond komen, krijgen ze advies van energieadviseurs hoe ze hun huis beter kunnen isoleren. ‘Inwoners die binnen een jaar energiebesparende maatregelen doorvoeren, krijgen die investering terug van de gemeente’, licht een woordvoerster toe.

 

Scanauto
De beelden zijn gemaakt met een scanauto; een auto met een camera op het dak die warmtebeelden maakt. De aanpak met een auto noemt de woordvoerster ‘uniek’, omdat in veel andere gevallen thermische beelden uit een helikopter gebruikt worden, waarbij alleen het dak in kaart gebracht wordt. Niet alle huizen ontvangen een scan; huizen in nieuwbouwwijken zijn voldoende geïsoleerd.

Geen marketing
De niet-opgehaalde scans, 50 duizend stuks, worden op verzoek van de gemeenteraad nu thuisgestuurd. ‘We hebben geen grote marketingcampagne opgezet’, zegt de woordvoerster, ‘Dat zou weer tonnen kosten.’ Voor de scans is 200 duizend euro begroot, maar daar komen nu dus nog wel de verzendkosten bovenop.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners