of 61441 LinkedIn

Utrecht raadt bewoners aan binnen te blijven

De gemeente Utrecht, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) adviseren iedereen in de stad Utrecht binnen te blijven. Na de schietpartij op het 24 Oktoberplein kunnen nieuwe incidenten niet worden uitgesloten. De dader van de schietpartij is nog spoorloos.
Reageer

De gemeente Utrecht, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) adviseren iedereen in de stad Utrecht binnen te blijven. Na de schietpartij op het 24 Oktoberplein kunnen nieuwe incidenten niet worden uitgesloten. De dader van de schietpartij is nog spoorloos.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer met trams en bussen in Utrecht is stilgelegd. Vervoersmaatschappij U-OV meldt dat dit besluit is genomen in verband met het verhoogde dreigingsniveau dat is afgekondigd na het schietincident op het 24 Oktoberplein. Alle bussen rijden hun rit nog uit om mensen naar hun bestemming te brengen en gaan daarna naar de remise terug. De NS meldt dat de treinen wel van en naar Utrecht rijden.

 

Speciale eenheid

Speciale eenheden van de politie zijn in actie bij de Utrechtse Trumanlaan. Journalisten die zich hadden opgesteld ter hoogte van een vierlaags flatgebouw in de buurt van de Van Heuven Goedhartlaan zijn weggestuurd. De kruising met de Van Heuven Goedhartlaan is afgezet met politielint. Politie te paard ziet er op toe dat er niemand de straat in kan. De Trumanlaan ligt vlak achter het 24 Oktoberplein waar de schietpartij plaatsvond.

 

Universiteit

Eerder al was de Universiteit Utrecht uit voorzorg gesloten. ‘Alle medewerkers, studenten en gasten in gebouwen van de Universiteit Utrecht worden op dit moment geadviseerd binnen te blijven. Bedrijfshulpverleners staan bij de deuren van gebouwen van de Universiteit Utrecht om mensen te adviseren binnen te blijven. Mensen kunnen alleen naar binnen na legitimatie', aldus de universiteit.


Moskeeën

Ook alle moskeeën in Utrecht hebben hun deuren uit voorzorg gesloten. 'Dat hebben we gedaan in overleg met de politie', zegt een woordvoerder van de Ulu Moskee, de grootste moskee van Utrecht.

De Ulu Moskee wordt op dit moment bewaakt door de politie. In Den Haag blijven moskeeën vooralsnog open. 'Maar we zijn wel extra allert', zegt Abdelhamid Taheri, bestuursvoorzitter van de Haagse As-Soennah Moskee. 'Moskeeën in Brabant en Zeeland zijn door de politie gevraagd om uit voorzorg dicht te gaan, maar dat is hier vooralsnog niet het geval', aldus de voorzitter. Bij de moskee in Den Haag wordt er volgens Taheri extra in de gaten gehouden wie er naar binnen gaat.

 

Verkiezingen

Vanwege de schietpartij in Utrecht hebben verscheidene politieke partijen besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen op te schorten. Onder meer VVD, CDA, PVV, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA, 50PLUS, SGP en DENK hebben dat aangekondigd. Ook een verkiezingsdebat van EenVandaag is afgelast. Aan het Erasmusdebat zouden VVD, CDA, D66, PVV, SP en PvdA meedoen. Een lijsttrekkersdebat in Zuid-Holland wordt niet uitgezonden. Omroep West en RTV Rijnmond hadden het provinciale debat zaterdag opgenomen in het provinciehuis en zouden het maandag uitzenden.

 

Dreigingsbeeld

Het dreigingsbeeld in Nederland is voor het eerst opgeschaald naar niveau 5, het hoogst mogelijke niveau van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De hoogste alarmfase is ingesteld voor de hele provincie Utrecht naar aanleiding van de schietpartij in Utrecht. Vooralsnog duurt de alarmfase tot 18.00 uur maandag. Bij niveau 5 is de terroristische dreiging in Nederland 'kritiek'. De NCTV heeft in dat geval concrete aanwijzingen dat terroristen op het punt staan een aanslag in Nederland te plegen, er heeft al een aanslag plaatsgevonden of er is een kans op een vervolgaanslag in Nederland.

 

Substantieel

De afgelopen jaren was het zogeheten dreigingsniveau 'substantieel', op schaal 4. Dat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor een terreuraanslag. Ook na mogelijke terreurincidenten, zoals de steekpartij op CS in Amsterdam vorig jaar, aanhoudingen van terreurverdachten in Nederland of grote aanslagen in het buitenland, is het dreigingsbeeld steeds op niveau 4 blijven staan. (ANP)

 

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.