Advertentie

Utrecht geeft groen licht voor monument gastarbeider

De gemeente Utrecht heeft groen licht gegeven voor een monument voor de gastarbeider. De gemeente verwacht dat het eerbetoon er volgend jaar gaat komen.

24 juni 2020
gastarbeider.jpg

De gemeente Utrecht heeft groen licht gegeven voor een monument voor de gastarbeider. De gemeente verwacht dat het eerbetoon er volgend jaar gaat komen.

Beste locatie

'We gaan samen met de betrokken migrantengroepen op zoek naar de beste locatie', schrijft het college dinsdag in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente nodigt kunstenaars met diverse culturele achtergronden uit om ideeën voor het 'hedendaagse monument' uit te werken. Het initiatief voor de herinneringsplek komt van de Turkse Ondernemersvereniging (TOV). Volgens de TOV bestaat er bij een grote groep Utrechters met een migratie-afkomst of kinderen van ouders met een migratie-afkomst de wens voor zo'n eerbetoon.

Historisch besef

'Dit eerbetoon zou specifiek de groep arbeidsmigranten betreffen uit Italië, Griekenland, Marokko, Portugal, Spanje, Turkije en voormalig Joegoslavië die in de jaren 60 en 70 naar Nederland kwam. Het monument moet bijdragen aan erkenning van deze arbeidsmigranten en zorgen voor meer historisch besef', zo staat in de brief. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bart / zzp bij overheid
De arbeidsmigrant verdient een niet eenzijdig eerbetoon.

Een held met mijnwerkershelm of in de fabriek. Vanzelfsprekend geflankeerd door zijn echtgenoot en een rijke industrieel. Zij waren ook erg belangrijk.



Laten we het toelichten met een onderbordje.

Vanaf eind jaren 50 haalden grote industriëlen samen met de opeenvolgende cda kabinetten massaal laag opgeleiden uit Zuid Europa. En later uit Turkije en Noord Marokko. Het idee was dat zij tijdelijk goedkope gastarbeid zouden verrichten en daarna terug gingen naar hun herkomstland. Door bedrijven werden ze met open armen ontvangen. Hoe meer gastarbeiders hoe beter. Tegelijk werden ondanks afspraken en wettelijke beperkingen hun contracten voortdurend verlengd. Velen mochten uiteindelijk blijven als immigrant. (bron NPO/ 'andere tijden')



Halverwege jaren 80 ging het slecht met de economie. Velen verloren hun baan. Na automatisering belanden velen laagopgeleiden (inc. gastarbeiders) in de uitkering of de wao. Vele analfabeten en digibeten kwamen niet meer aan de slag.

H. Wiersma / gepens.
Eén monument in een gemeente om te gedenken en herdenken is een veel betere oplossing. Wanneer gaan gemeenten het eens leren!
Advertentie