Advertentie

Uitspraak: geen pers bij schouw Brunssummerheide

Diverse media hadden een kort geding aangespannen om, met een beroep op de persvrijheid en de openbaarheid van de rechtspraak, hier dinsdag toch aanwezig te mogen zijn. De schouw is in de zaak van Jos B., hij wordt verdacht van de moord op de elfjarige Nicky Verstappen in 1998.

26 augustus 2019
Brunssumerheide.JPG

De schouw op de Brunssummerheide blijft besloten, pers wordt niet toegestaan. De rechtbank in Den Haag laat daarmee de eerdere beslissing van de rechtbank in Limburg in stand.

Persvrijheid
Diverse media hadden een kort geding aangespannen om, met een beroep op de persvrijheid en de openbaarheid van de rechtspraak, hier dinsdag toch aanwezig te mogen zijn. De schouw is in de zaak van Jos B., hij wordt verdacht van de moord op de elfjarige Nicky Verstappen in 1998.

Ander oordeel
De kortgedingrechter oordeelde dat een ander oordeel wellicht mogelijk was, maar dat hij niet degene is die de eerdere beslissing van de Limburgse strafrechter ter discussie kan stellen. ‘Ik kan niet beoordelen of de juiste beslissing is genomen, want ik kan niet op de stoel van de strafrechter gaan zitten’, aldus de rechter.

Noodverordening
De schouw op de heide is dinsdagochtend. Het gebied wordt in de ruime omtrek afgezet. De door de burgemeesters van de gemeenten ingestelde noodverordening was eveneens onderdeel van het kort geding, maar ook deze blijft in stand, oordeelde de rechter maandag.

Kort geding
Het kort geding was aangespannen door de NOS, het ANP, het AD, De Telegraaf, RTL Boulevard, RTL Nieuws, Nu.nl, Hart van Nederland, de journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren. Ook verdachte Jos B. had zich aan de kant van de media geschaard, net als de familie van Nicky Verstappen.

Principekwestie
Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, zegt dat hij teleurgesteld is over het vonnis, maar ook kansen ziet. ‘We moeten nu bespreken of we verder gaan met deze zaak, als een principekwestie.’ Ook gaat hij, samen met zijn advocaat, nogmaals contact zoeken met de rechtbank in Maastricht, of er toch niet nog iets mogelijk is dinsdag.

DNA
Op de Brunssummerheide werd 21 jaar geleden het lichaam van Nicky gevonden. Hij verdween uit een jeugdkamp, een dag later werd hij dood aangetroffen. B. kwam als verdachte in beeld door een groot DNA-verwantschapsonderzoek. Hij werd vorig jaar augustus aangehouden. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Norman Waalre
Het lijkt me veel goedkoper en overzichtelijker, om een reconstructie te maken met behulp van videobeelden vanuit een drone.



Daarmee bedoel ik een onbemande, draagbare, elektrische multicopter, die zowel hoog kan vliegen als vlak boven de grond kan zweven.



Drones kunnen ook worden gebruikt om te surveilleren in natuurgebieden, door getrainde vrijwilligers, tegen een kleine financiële vergoeding. Deze vrijwilligers kunnen hierbij meerijden in de terreinauto's van boswachters.



Dat systeem van veilige drone-surveillance kan helpen bij preventie en detectie van natuurbranden en misdaad, zoals illegale stort van giftig drugsafval.



Er kunnen ook veilige aanhoudingen mee worden verricht, door de drone uit te rusten met pepperspray.



Daarbij kunnen botsveilige* drones worden gebruikt, liefst voorzien van een gebundeld zoeklicht en luidspreker.



Zoek in internetvideo's in afgelopen jaar op:

"collision tolerant drone"
Wottsjer
Wat moet daar na 20 jaar nog te zien zijn? Kennelijk reikt de arm van de altijd om media-aandacht hunkerende PRdV tot diep in het OM of in de rechtbank. Alsof er voor de slachtofferzijde nog een andere uitkomst denkbaar is dan schuld van B. Wedden dat PRDV nog wat in zijn achterzak heeft straks? Stinken doet het en niet naar koeienmest of heidebloempjes, meneer dV!
Norman Waalre
Ik vind het verstandig dat er bij deze schouw op de Brunssummerheide assistentie wordt verleend door de landmacht, voor bewaking en afzetting van het te onderzoeken terrein.



Het is noodzakelijk dat een deel van de Nederlandse militairen permanent assistentie verleent in deeltijd, aan politie en boswachters in natuurgebieden. Ze kunnen daarvoor een aanvullende opleiding krijgen.



Zij hebben voor dat werk geschikte uitrusting en kleding, en ze moeten toch trainen en betaald worden. En Nederlandse experimenten met dergelijke civiel-militaire samenwerking verlopen meestal uitstekend.



En die samenwerking kan naar beide kanten een vruchtbare kruisbestuiving opleveren, qua uitrusting, kleding, inzichten en ervaringen.
Advertentie