Advertentie

Uitslag bestuurscommissies laat tweedeling zien

Uit de voorlopige verkiezingsuitslagen voor de bestuurscommissies, de voormalige stadsdelen, in Amsterdam blijkt dat sprake is van een politieke tweedeling. D66 wint binnen de ring en de PvdA erbuiten en in Noord.

21 maart 2014

Opvallend aan de voorlopige verkiezingsuitslagen voor de bestuurscommissies in de voormalige zeven stadsdelen in Amsterdam is dat sprake is van een tweedeling: D66 is binnen de ring de grootste, de PvdA erbuiten en in Noord.

PvdA vs D66
Volgens de voorlopige definitieve verkiezingsuitslagen voor de zeven bestuurscommissies in Amsterdam is de PvdA nog steeds de grootste partij in Nieuw-West, Zuidoost en Noord. In de stadsdelen Zuid, Oost, West en Centrum wint D66.

Geen tweedeling
Over een tweedeling in de stad mochten de opgestapte PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst en de SP volgens de onafhankelijke Adviesraad voor Diversiteit en Integratie niet spreken. Er is sprake van grote verschillen tussen arm en rijk en hierdoor ongelijkheid, maar niet van een tweedeling van de stad, oordeelde de raad vorige maand. Zoiets in de campagne suggereren en spreken over “buiten de ring” als de arme kant van de stad zou zelfs tot een selffulfilling prophecy kunnen leiden. Hogere inkomens zouden er niet meer willen wonen, waardoor “buiten de ring” steeds armer zou worden.

Binnen en buiten de ring
Het is misschien wat prematuur, maar misschien denken de Amsterdammers er zelf anders over gezien hun partijkeuze, want de cijfers liegen niet: D66 is de grootste in de “rijkere” stadswijken die voor het grootste deel binnen de ring liggen en de PvdA in de “armere” wijken erbuiten en in Noord. In ieder geval een tweedeling in politieke zin lijkt hiermee blootgelegd.

PvdA wint
In Noord valt op dat de VVD halveert en drie lokale partijen hun intrede doen. Naast D66 wint ook de SP fors. In Zuidoost behaalt de PvdA ruim 30 procent van de stemmen, D66 is de tweede partij met 16 procent. Ook hier halen drie lokale partijen een zetel. In Nieuw-West worden 3 van de 15 zetels door lokale partijen bezet. D66 is hier tweede partij en de SP derde, net boven de VVD.

D66 wint
De “rijkere” stadswijken laten het omgekeerde beeld zien: in Oost (27,2 procent), West (28,6), Zuid (30,9) en Centrum (31,3) is D66 de grootste. In stadsdeel Centrum is D66 zelfs groter dan PvdA en GroenLinks bij elkaar en ook groter dan PvdA en SP bij elkaar. Verder valt op dat in West de Piratenpartij een zetel wint en in Zuid de Partij van de Ouderen.

Opkomstverschillen
Niet alle opkomstcijfers zijn direct beschikbaar, dus de redenering kan niet helemaal worden doorgetrokken, maar een teken aan de wand lijkt toch dat in Oost (51 procent) en Zuid (53,2) het percentage hoger lag dan in Noord (45,2) en zelfs aanmerkelijk hoger dan in Zuidoost (37,7). De gemiddelde opkomst voor de gemeenteraad was overigens 50,1 procent, iets lager dan in 2010.

Laagste opkomst Rotterdam in Charlois
De uitslag van de veertien gebiedscommissies in Rotterdam werd donderdag pas aan het eind van de middag bekend gemaakt door burgemeester Aboutaleb. De PvdA verlies ook hier fors. Ze is nog wel duidelijk de grootste in Delfshaven met 22 procent van de stemmen. Ook in Crooswijk en Feijenoord is de PvdA de grootste, maar wel zeer nipt voor Leefbaar Rotterdam. Veruit de laagste opkomst was in Charlois: 31,8 procent. Leefbaar Rotterdam kreeg hier 31 procent van de stemmen.

Hoogste opkomst in Hillegersberg-Schiebroek
De hoogste opkomst was in Hillegersberg-Schiebroek: 57,4 procent. Hier won Leefbaar Rotterdam nipt van lokale partij Bewoners! Hillegersberg-Schiebroek, D66 en VVD. Het beste deed Leefbaar het in het dunbevolkte Pernis (57 procent), waar verder alleen het CDA meedeed. Ook in IJsselmonde (45 procent) en Prins Alexander (38 procent) haalde Leefbaar een goed resultaat. D66 werd alleen de grootste in in Rotterdam centrum (24 procent) en in Noord (20 procent). In Hoogvliet, Hoek van Holland en Rozenburg werden lokale partijen (Nieuw Hoogvliet, Hoekse Zaken, Gemeentenbelangen Rozenburg) de winnaar.


Onwetendheid
De gemiddelde opkomst voor de gebiedscommissies (42,4 procent) lag lager dan de opkomst voor de gemeenteraad (44,4). Campagnemanager gebiedscommissies Paul Tissingh liet voor de uitslagen bekend werden weten dat hij op dit moment alleen nog maar kan speculeren naar de reden. ‘Kiezers konden alleen in hun eigen gebied stemmen voor de commissie en dus niet op bijvoorbeeld het station. Misschien was daar onwetendheid over.’

Kiezer weggestuurd
Deze klacht werd zowel in Amsterdam als Rotterdam vaker gehoord. In Amsterdam-Noord werd zelfs een kiezer weggestuurd die al voor de gemeenteraad had gestemd op het stadhuis en in zijn eigen stadsdeel voor de bestuurscommissie wilde stemmen. Zijn stempas werd in beslag genomen. Toen de fout werd ontdekt kon de kiezer alsnog stemmen.

Verschil in opkomstpercentage
Tissingh zegt dat dit gegeven wel overal bekend is gemaakt. ‘We zien trouwens ook bij vorige verkiezingen voor de deelgemeenten altijd een verschil in opkomstpercentage met de raadsverkiezingen. Mensen kunnen in het stembureau ook besluiten niet te stemmen voor de commissie. Het opkomstpercentage verschilt ook weinig ten opzichte van vorige verkiezingen voor de deelgemeenten.’ Incidenten bij het stemmen voor de gebiedscommissies in Rotterdam zijn bij hem verder niet bekend. ‘De stemformulieren waren duidelijk verschillend en de stembussen ook.’

Definitieve uitslagen voor de bestuurs- en gebiedscommissies worden vandaag om 10 uur bekendgemaakt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Los van Amsterdam zou je ook de conclusie kunnen trekken dat uit dit onderzoek blijkt dat D'66 de partij van de Yuppen is. Binnen de ring wonen in Amsterdam is voor de gewone werknemer nagenoeg onhaalbaar.

Om met de woorden van dhr. Pechtold te spreken: "Deze partij (PVV) verdeelt Nederland in 2 delen. Dat mag mogen wij niet toestaan".
Advertentie