of 61441 LinkedIn

Uit de Brabantse impasse

© Shutterstock
© Shutterstock

De coalitiefracties van de Brabantse Provinciale Staten hebben twee rapporteurs aangesteld om uit de bestuurlijke impasse te komen. Die is ontstaan nadat de CDA-fractie uit de coalitie stapte vanwege onenigheid over de aanpak van de stokstofcrisis. De coalitie heeft nu geen meerderheid meer in Provinciale Staten. 

De huidige vier coalitiepartijen − VVD, D66, GroenLinks en PvdA − zijn bereid samen door te gaan, maar willen een goede basis voor het provinciale bestuur. Op hun verzoek zijn twee rapporteurs aangetrokken; dat initiatief is door een meerderheid van de Statenfracties ondersteund. Eind deze maand moeten oud-burgemeester van Breda Peter van der Velden en VVD-senator Alfred Arbouw hun bevindingen presenteren.

Zij gaan in kaart brengen wat de twaalf Statenfracties vinden dat er moet gebeuren om de resterende bestuursperiode stabiel te besturen. De rapporteurs moeten inventariseren welke ideeën alle fracties hebben over de toekomstige samenwerking tussen fracties in Provinciale Staten, en tussen Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. Van der Velden en Arbouw spreken een keer alle twaalf fractievoorzitters.

CDA, VVD, D66, GroenLinks en PvdA hadden vorig jaar in hun coalitieakkoord vastgelegd dat veehouders uiterlijk 1 april dit jaar nieuwe vergunningen moeten hebben aangevraagd voor milieuvriendelijkere stalsystemen. Het CDA ging daar aanvankelijk mee akkoord, maar de CDA-fractie sprak zich in november tegen de voorgestelde maatregelen uit. CDA-gedeputeerden Renze Bergsma en Marianne van der Sloot zaken zich daarop genoodzaakt uit het college te stappen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.